980x240-ohmbet

Lördagskrönika: Frankie Edgar – sista chansen

Frankie Edgar2

Den 36-årige Frankie Edgar gör på lördag sitt 23:e framträdande i UFC. Första gången han klev upp i oktagonen var 2007 när han tog sig an den vid tidpunkten högt ansedde Tyson Griffin. Griffin sågs av många som en potentiell mästare men den okände unge mannen från New Jersey satte stopp för det. Edgar som nyligen hade nekats att delta i säsong 5 av ”The Ultimate Fighter”, visade UFC att man hade underskattat honom rejält. Efter vinsten mot Griffin var det inte längre någon som underskattade den kortvuxne ynglingen från Jersey.

Bakgrund

Den 10 april 2010 besegrade han fenomenet, den regerande mästaren, BJ Penn och lade beslag på bältet. Han försvarade det sedan vid tre tillfällen innan han förlorade titeln till Benson Henderson i februari 2012. Ett halvår senare fick han sin rematch mot Henderson men även denna gång slutade det med förlust.

Frankie-Edgar-1025x640-PH

Edgar har idag ett record på 16-5-1 i UFC. Det är ett imponerande facit han har lyckats skrapa ihop genom åren. Då ska man ha i åtanke att Edgar, som mäter blott 168 cm, under de första fem åren i UFC tävlade i lättvikt. Det var först efter den andra förlusten mot Benson Henderson som Edgar beslutade att kliva ner en viktklass till fjädervikt. Det var dock inte tal om någon mjukstart i den nya viktklassen. I sin första fight ställdes han mot den regerande mästaren Jose Aldo. Han förlorade dessvärre matchen men fick åtminstone med sig en bonus för Fight of the night. Faktum är att, sedan förlusten mot Benson Henderson i augusti 2012, har han endast förlorat mot en fighter och det är Jose Aldo Junior (vid två tillfällen). Under samma period har han besegrat i stort sett samtliga i toppen av fjäderviktsdivisionen vars efternamn inte är Aldo.

När Edgar tävlade i lättvikt vägde han knappt 160 lbs. mellan matcher. Han behövde alltså i praktiken inte ens banta för att ta sig ned till viktgränsen på 155 lbs. Hans tränare har i intervjuer sagt att han inte skulle ha några som helst problem att gå ned till 135 lbs. och tävla i bantamvikt. Trots att Edgar har varit ’undersized’ i varenda match i sin mma-karriär har han aldrig blivit avslutad.

Var befinner han sig idag?

Edgar har alltid, i någon mån, varit en fighter som flyger under radarn. Han är högt respekterad av fighters och fans men han har aldrig på allvar lyckats slå igenom och nå ut till de breda lagren. Det hänger troligtvis samman med att han är en tystlåten och ödmjuk person som helst undviker att synas i media. Han är en otroligt begåvad fighter och dessutom respektfull. Men han uppfattas möjligen som en aning slätstruken som person. Tycka vad man vill om WWE-ifieringen av mma, det leder dock till att fighters som Frankie Edgar hamnar i skymundan.

Frankie Edgar glad

Det finns de som hävdar att Edgar sedan några år inte har utvecklats som fighter. Många av dessa tvivlare använder den andra förlusten mot Jose Aldo som bevis för sin ståndpunkt. Jag kan till viss del förstå varför man, vid en mycket ytlig betraktelse, kan få den uppfattningen. Den håller dock inte vid närmare granskning. Edgars game och hans taktik bygger på effektiv användning av hans styrkor. Grovt förenklat (mycket grovt) skulle man kunna beskriva det som att hans fina brottning, boxning och fotarbete är de grundläggande styrkorna i hans game. Hans unika förmåga att mixa dessa element gör honom till en fighter med ett oerhört välintegrerat game – på ett sätt som påminner om Demetrius Johnson. Likt ”Mighty Mouse” har han inga uppenbara hål eller svagheter i sitt game. Sett till hans fightingstrategi har denna, på ett övergripande plan, varit ungefär densamma sedan länge. Om man istället väljer att fokusera på detaljer är det dock tydligt att Edgar kontinuerligt har utvecklats som fighter. Han har vässat samtliga delar av sitt game och lagt till nya och förbättrade tekniker inom samtliga delmoment. Hans stora erfarenhet och lugn i buren gör honom dessutom till en mycket klok fighter. Lägg därtill fantastisk cardio, oöverträffad arbetsmoral och ett mycket stort fighterhjärta så har du en fighter av yttersta världsklass.

Huruvida detta räcker mot supertalangen Brian Ortega ska vi låta vara osagt, men det finns en anledning till att oddsmakarna håller Edgar som klar favorit i matchen. Den f.d. mästaren har dock, på sätt och vis, kniven mot strupen. Han har länge varit på jakt efter en ny chans på fjäderviktsbältet. En sista chans att sälla sig till den exklusiva skara som har hållit titlar i två viktklasser. Efter förlusten i titelmatchen mot Jose Aldo 2013 tvingades han vänta 3 år och samla ihop 5 raka segrar mot toppmotstånd innan han fick en ny möjlighet. I juli 2016 föll han än en gång på målsnöret, återigen mot Jose Aldo. Denna gång i en match om interimtiteln i fjädervikt. Sedan dess har han kämpat för att ta sig tillbaka till positionen som rättmätig titelutmanare.

Frankie Edgar

Titelmatchen mot Max Holloway har nu ställts in två gånger på 3 månader. Det är illavarslande för Edgar. Om den idag 36-årige Edgar skulle förlora mot Ortega på lördag kan han lika gärna släppa sina titelförhoppningar. Detta är med allra största sannolikhet hans sista chans och det gäller att ta vara på den. Förr eller senare hinner åldern ikapp oss alla. Det gäller även för den otrolige Herr Edgar som är inne på sluttampen av sin långa karriär.
_________________________

Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
 • Dave

  Sanna mina ord: Ortega blir champ inom 1 år när Blessed är startklar i octagonen

  • John

   Tror Frankie tar denna match relativt lätt.

 • Krille Krokodil

  Bra skrivet om en av mina absoluta favoriter inom MMA. Frankie har alltid varit P4P-material, men Aldo är en dålig matchning för honom tyvärr. Han lär nog visa att gammal är äldst denna helg.

 • Chingate Wey

  Har alltid respekterat fighters som Edgar som sköter pratet i buren. Old school.

 • Ric _Ohet

  2a matchen mot Gray Maynard ser jag en idag som en av de största comebacks någon någonsin gjort i UFC även om det bara slutade oavgjort. Han hade vilja av stål och käke av granit även om han var 1 klass mindre en alla de andra.

  Hoppas på Frankie även om det inte är fel att få in lite ungdomligt blod i toppen oxå.

  • Kimura guest

   Sjukt imponerande att han kom tillbaka i den fighten. Han var riktigt illa ute i början.

  • Rallarsvingar

   Jag va på den matchen, helt sjukt bra match!

Fler Kimura rekommenderar: