17 June, 2024
Nyheter

MMA legaliseras i Frankrike 2020

Av

Alexander Clausson

25/06/2019
Francis Ngannou pressevent UFC

Från och med den 1 januari 2020 kommer det vara tillåtet att arrangera MMA-galor på fransk mark. Beslutet gäller både amatörmatcher och proffsmatcher. Detta meddelade Frankrikes sportminister Roxana Maracineanu via sociala medier idag.

Har siktat mot en legalisering

Tidigare i år berättade Maracineanu i en intervju med fransk radio att hon hade för avsikt att legalisera sporten, som tidigare varit förbjuden i landet. 2015 gjorde det senaste försöket att tillåta MMA-galor i landet då två parlamentsledamöter lämnade in en rapport som rekommenderade en legalisering. Frankrikes regering höll då fast vid att inga event fick arrangeras där slag på marken tilläts. På sportministerns twitter kunde man idag läsa följande. Översättning via MMA Junkie.

As of January 1, 2020, #MMA will officially exist as a professional and amateur sports practice in France within the framework of defined by @Sports_gouv in harmony with the international landscape of this discipline

Ett argument som Maracineanu använder är att en legalisering kommer förhindra otillåtna galor och att sporten används som rekryteringsbas för exempelvis höger- och vänsterradikala grupperingar.

Stora stjärnor i både UFC och Bellator

Det kryllar inte av franska MMA-utövare i de största organisationerna men en handfull hittar man och vissa av dessa tillhör det absoluta toppskicket. I UFC hittar vi i nuläget fyra atleter som representerar Frankrike. Det största namnet är utan tvekan Francis Ngannou, som tillhör topp fem i UFCs division för tungviktare. Utöver Ngannou finns också Cyril Asker, Nordine Taleb och Thibault Gouti UFCs stall. Nyligen så meddelande en av sportens största talanger, fransmannen och den tidigare UFC-fightern Tom Duquesnoy, att han lämnade sporten helt och hållet. Även en av Bellators största namn representerar Frankrike – 44-åriga veteranen Cheick Kongo.

Vilka blir först?

Den första organisationen att arrangera en stor MMA-gala i Frankrike kommer skriva in sig i landet och sportens historieböcker. UFCs president Dana White har sedan tidigare lovat att arrangera en gala i landet om eller när legaliseringar äger rum och Cage Warriors gick tidigare under dagen ut på sociala medier och meddelade att man har förhoppningar om att arrangera en gala i landet nästa år.

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök