Söndagskrönikan: UFC och den sportsliga integriteten

En central del i UFCs långvariga framgång har varit att man är den organisation där världens bästa fighters ställs mot varandra. UFC har länge sagt sig vara organisationen som sätter samman de matcher fansen vill se. Historiskt sett har detta oftast sammanfallit med de fighters som, baserat på meriter och ranking, varit mest värdiga titelmatch och andra högprofilerade matcher. Det finns en form av ärlighet, en sorts renhet, i detta som mma-fans uppskattar och respekterar.

Det hela har byggt på en tydlig struktur där fighters har fått kämpa sig upp genom rankingsystemet genom att successivt ta sig an allt tuffare och högre rankade motståndare. När man väl lyckats ta sig till den yttersta toppen har man, mer eller mindre, kunnat räkna med en snar titelchans. På detta sätt har det varit tydligt för samtliga inblandade vad som krävs.

Inom boxning har det sett annorlunda ut. Där har motståndare kunnat handplockas för att bygga upp ett fördelaktigt record. Där har det varit möjligt att, under åratal, undvika svåra motståndare. Detta på ett sätt som, åtminstone historiskt sett, inte har varit möjligt inom UFC. Boxningen har också kritiserats för detta. Främst har kritiken kommit från de egna leden.

UFC har genom åren gjort otroligt mycket för utvecklingen av mma. Jämfört med hur det såg ut på 90-talet och tidigt 2000-tal har mma utvecklats från att vara högst ifrågasatt, till att bli en fullständigt accepterad idrott. UFC har tagit sporten in i finrummet. Vägen dit har varit allt annat än spikrak och man har varit tvungen att övervinna åtskilliga hinder längs vägen. Bröderna Frank och Lorenzo Fertitta var tex högst delaktiga i genomdrivandet och införandet av ett fungerande regelverk för mma. Vilket på sätt och vis räddade sporten som vid tidpunkten var nära att förbjudas i USA. Ett mer sentida exempel är när UFC, efter många års hårt arbete, lyckades genomdriva att mma blev tillåtet i världsmetropolen New York. 

Lorenzo Fertitta

USADA

Doping och alla former av fusk är något som inverkar negativt på den sportsliga integriteten. På detta område har UFC gått längre än andra stora amerikanska sporter i och med sitt samarbete med USADA. Man har satsat stora resurser på att rensa upp sporten och ambitionen får sägas vara god. Beträffande hur man har förhållit sig till dopade fighters finns det tyvärr en del kvar att göra. Det finns åtskilliga exempel på hur UFC har varit mycket förlåtande mot dopade fighters. I synnerhet om det har funnits ekonomiska skäl att se mellan fingrarna.

Jon Jones ledsen

Jon Jones belönades tex med omedelbar titelmatch på UFC 214 efter ett års dopingavstängning. Brock Lesnar, som trots positivt dopingprov, tilläts tävla på UFC 200 är ett annat exempel. När Jon Jones utmanade, den fortfarande dopingavstängde, Brock Lesnar efter att ha återtagit titeln på UFC 214 hörde man inte UFC protestera. Ingen ska inbilla sig att UFC inte vill se Brock Lesnar i oktagonen igen. Detsamma gäller naturligtvis även för Jon Jones. När dopingavstängda fighters välkomnas tillbaka med mångmiljonkontrakt stärker det inte precis organisationens trovärdighet i arbetet mot doping.

Något har hänt

UFC har på senare tid, högst medvetet och allt oftare, kommit att fokusera på kortsiktig ekonomisk vinning. Det nya förhållningssättet gäller bl.a beträffande matchningar och hur man tilldelar titelchanser. UFC väljer ofta ut och premierar fighters de anser har potential. Man ger dessa fighters medial exponering och matchningar som möjliggör snabb klättring i rankingen – men inte nödvändigtvis enbart pga idrottslig potential utan ofta handlar det om fighters man anser vara säljbara.

Om man jämför olika fighters väg till toppen – väg till titelmatch – blir det uppenbart att det finns skillnader. Tony Ferguson har tio raka vinster sedan hans senaste förlust. Han är trots sin fantastiska vinstsvit inte garanterad en titelchans. Max Holloway hade samlat ihop tio raka vinster, sedan förlusten mot Conor McGregor den 17 augusti 2013, innan han fick chans på den riktiga titeln. När Demian Maia till sist, efter sju raka vinster, fick sin efterlängtade titelchans i weltervikt fick han bara en månad på sig för att förbereda sig. Detta inför, vad som mycket väl kan ha varit, den 39-årige Maias viktigaste match någonsin.

Cody Garbrandt är en karismatisk ung herre som bara behövde fem vinster i UFC, mot tämligen ordinärt motstånd, för att förtjäna en titelchans. Han har dessutom exponerats mycket flitigt i media. Conor McGregor är en annan som endast behövde fem vinster för att förtjäna en titelchans. Inte heller har man insisterat på att McGregor ska försvara sina bälten utan istället valt att ge honom synnerligen fria tyglar. Han har själv kunnat välja de utmaningar och motståndare han önskat. Man kan så klart åberopa särskilda omständigheter när det gäller McGregor. Faktum kvarstår dock, att den dubble mästaren – två år efter att han besegrade Jose Aldo – inte har försvarat ett bälte i UFC.

conor-mcgregor-two-ufc-belt

McGregor och Garbrandt är dock inte enbart gångbara utifrån marknadsföringssynpunkt, de är dessutom otroligt talangfulla fighters. Annorlunda är det beträffande fighters som Sage Northcutt och Paige Van Zant. Dessa har, trots i bästa fall genomsnittlig talang, erhållit förmånliga matchningar, massmedial exponering och mycket förmånliga kontrakt.

UFC gjorde förra året ett uttalande angående Germaine De Randamie. Det var efter att hon deklarerat att hon inte ville möta den dopingdömda – och av dopingrykten ständigt omgärdade – Cris Cyborg. Då sade organisationen följande:

”UFC maintains that any champion is expected to accept fights against the top contenders in their respective weight classes in order to maintain the integrity of the sport”.

Man förväntar sig alltså att mästare tar sig an topprankade utmanare i sin viktklass. Detta för att upprätthålla integriteten i sporten. Det gäller uppenbarligen inte alla. Conor McGregor är inte den ende som undantas från den regeln. När Michael Bisping fick försvara sin titel mot Dan Henderson gjorde man ett undantag från denna princip. Henderson var vid tidpunkten rankad som nummer 14 i mellanvikt (enligt USA Today/MMA Junkie). Beslutet att låta Bisping försvara titeln mot Henderson skapade följaktligen ett smärre kaos i mellanvikten.

Man skulle således kunna tro att UFC därefter var angelägna om att så snart som möjligt återställa ordningen i divisionen. Att återgå till någon sorts normalitet genom att låta mästaren försvara sitt bälte mot en topprankad mellanviktare. Nej, istället valde man att matcha Bisping mot den f.d. welterviktsmästaren Georges St-Pierre som hade önskat denna match. 

georges-st-pierre-ufc217-photo-per-haljestam-07

Interim-missbruk och freakshows

Ett annat problem utifrån integritetsperspektiv är det på senare tid allt flitigare användandet av interimbälten. Det har delvis varit ett sätt att fylla ut sina många galor med titelmatcher. Har man inte haft något riktigt bälte att toppa ett kort med kan man alltid skapa ett interimbälte. Om regerande mästare inte regelbundet måste försvara sitt bälte så kan man ju alltid kasta in ett interimbälte för att hålla divisionen vid liv – med konstgjord andning. Det kan förefalla harmlöst men den frekventa användningen av interimbälten bidrar till att devalvera värdet i samtliga UFC-bälten.

CM Punk-fenomenet är ett annat exempel på något vi inte väntade oss att se i UFC. Möjligen från Bellator – vi minns Kimbo Slice vs. Dada 5000 – men inte från UFC. CM Punk är ett tydligt exempel på hur UFC frångår sina egna principer i jakt på kortsiktig ekonomisk vinning. Punk är onekligen ett välkänt namn – ett namn som säljer. Alla med åtminstone grundläggande kunskaper inom mma vet dock att CM Punk är alldeles för dålig för att fightas i UFC. Om man måste specialanställa motståndare med 1-0 respektive 0-0 i record (Mickey Gall och Mike Jackson), då vet man att Punk inte hör hemma i organisationen. Att Punk genererade intäkter som vida översteg hans lön på $500 000 det är en annan femma. Bli inte förvånade när vi inom kort får veta när Punks nästa fight äger rum.

Dana White UFC 72

Måste vi acceptera detta?

Vad innebär egentligen allt detta för UFC och för sporten mma? Det leder definitivt till ett undergrävande av den sportsliga integriteten. UFC kompromissar dessutom med sin trovärdighet. Man riskerar alltså sitt starka varumärke för kortsiktig vinning – det som tidigare kunnat stoltsera med sportslig renhet, att man ställer världens främsta fighters mot varandra.

Varför är man beredd att agera såhär? – Man gör det för att sälja fler PPVs – det finns stora vinster i att frångå sina principer. Om något har vi de senaste åren fått bevittna hur UFC infört en i stora delar ny uppsättning principer. Genom att sätta samman specialkomponerade matcher, godtycklig matchmaking och användandet av allt fler interimbälten, har UFC visat att det numera är pengarna ensamt som styr. Att kortsiktig ekonomisk vinning är den allt annat överordnade principen.

Många fighters är och kommer att vara missnöjda med konsekvenserna av detta. De kommer vädra sitt missnöje, men så länge UFC är den största – och bäst betalande – organisationen kommer de att foga sig. Även hardcore-fans protesterar naturligtvis, men de är inte i majoritet och de är dessutom alltför lojala. UFC vet att vissa fans kommer gnälla, men dessa kommer inte sluta följa mma för den skull. Att följa mma innebär att man följer UFC – det är fördelen med att inneha en monopolliknande ställning. Det är något som Dana White och WME-IMG är högst medvetna om. Det är en vetskap som låter dem sova väldigt gott om natten – och som gör dem sällskap hela vägen till banken.

_____________________

Text: Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
UFC Liverpool: Superkampanj inför Stephen Thompson vs Darren Till

På söndag intar UFC den brittiska staden Liverpool för första gången. På galans huvudmatch får vi se ett toppmöte i welterviktklassen mellan den obesegrade Liverpoolfightern Darren Till och den forne titelutmanaren Stephen “Wonderboy” Thompson. Inför den matchen har Betfair en kampanj som man bara inte får missa att ta del av.

Blott 25år har Till blivit en av de största namnen på den europeiska MMA-scenen. I sin senaste match besegrade den unge britten en sann MMA-veteran i form av Donald Cerrone via TKO i den första ronden på UFC Fight Night 119: Gdansk.

Den forne världsmästaren i kickboxning, Stephen “Wonderboy” Thompson har gjort sig känd som en av UFC:s bästa strikers.  Efter två jämna titelmatcher mot den regerande welterviktsmästaren Tyron Woodley vann Wonderboy sin senaste match mot  Jorge Masvidal via domslut på UFC 217.

Inför UFC Fight Night i Liverpool kan ni nu ta del av denna SUPERKAMPANJ som Betfair erbjuder. Betfair har boostat oddsen på en vinst för antingen Darren Till eller Stephen Thompson! Darren Till hade ett odds som tidigare låg på 2.30 – nu till helt fantastiska 12.00 gånger pengarna och Stephen Thompsons odds från 1.61 till hela 8.00 gånger pengarna.

För att ta del av denna exklusiva kampanj behöver ni bara följa instruktionerna nedan.

Kampanjen gäller enbart NYA kunder och via vår länk. Så här gör du för att ta del av den:

 • Registrera ett konto på Betfair genom denna länk eller knappen nedan och ange kampanjkoden ZSAM29
 • Gör en insättning på minst 100kr på ditt konto
 • Placera ett singelspel på marknaden Matchresultat att Darren Till eller Stephen Thompson vinner. Du får 12.00 på Till samt 8.00 på Thompson.
 • Den högsta och minsta kvalificerande insatsen är 100kr. Du kan placera ett spel med högre insats men endast 100kr kommer att räknas till det förhöjda oddset.

Regler och villkor

 • Du måste vara ny kund hos Betfair
 • Ditt spel måste placeras innan matchstart
 • Betfairs generella regler och villkor gäller
Läs mer
-19
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Stephen ”Wonderboy” Thompson accepterar matchen mot Till – här är hans krav

Efter timmar av ovisshet är det nu klart att morgondagens huvudmatch mot UFC Liverpool mellan welterviktarna Stephen ”Wonderboy” Thompson och Darren Till kommer bli av. Enligt MMA-reportern Ariel Helwani har Wonderboy och hans team ställt krav på Till inför mötet. Utöver att Till ska betala 30% av sitt gage till amerikanen ska han även väga in sig igen imorgon innan matchen. Till får du inte väga mer än 188 lbs.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Stephen ”Wonderboy” Thompsons far kritisk mot Darren Till

Hemmafightern Darren Till lyckades inte klara vikten under dagens officiella invägningar och därför är det fortfarande oklart att morgondagens huvudmatch mot Stephen ”Wonderboy” Thompson blir av. En som är starkt kritiskt mot Tills missade vikt är Thompsons far som i ett uttalande via Ariel Helwani tycker att det är dåligt gjort av Till att missa vikten, när det är han som utmanade Thompson från början.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Darren Till missar vikten med 3 lbs

Den brittiske welterviktaren Darren Till missade väga in sig under dagens officiella invägningar som ägde rum mellan 09.00 och 11.00 lokaltid. Trots det fick Liverpoolfightern en extra timme på sig att väga in sig. Enligt UFC ska han ha fått familjeproblem av något slag som gjort att han fick extra timmen.

När Till klev upp på vågen drygt 25 minuter senare så vägde han in på 174.5 lbs, dvs 3.5 lbs (ca: 1.60 kg) över maxgränsen för weltervikt. Till har inte fått någon möjlighet att väga in sig igen.

Det är ännu oklart om matchen mot Stephen ”Wonderboy” Thompson blir av. Enligt Ariel Helwani håller man på att komma överens om en deal.

Läkarna har godkänt Till och nu är det bara upp till Wonderboy att acceptera matchen.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Fight Night 130: De ceremoniella invägningarna (Startar kl. 16:00)

I morgon kväll går UFC Fight Night 130 av stapeln i Liverpool, England där vi kommer få se en rad kända UFC-profiler göra sitt ytterst för att klättra på UFC-rankingen. I eftermiddag kommer de ceremoniella invägningarna för galan att äga rum.

Ni kan se dessa i videon ovan med start kl. 16:00.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Officiella invägningar och resultat

De officiella invägningarna för morgondagens UFC Liverpool äger rum under lördagsmorgonen som ni kan följa i klippet ovan. Nedan kan ni se resultaten

HUVUDKORT

 • Stephen Thompson (171) vs. Darren Till (174.5)
 • Neil Magny (171) vs. Craig White (171)
 • Arnold Allen (146) vs. Mads Burnell (146)
 • Jason Knight (146) vs. Makwan Amirkhani (146)
 • Claudio Silva (170) vs. Nordine Taleb (171)
 • Eric Spicely (186) vs. Darren Stewart (186)

UNDERKORT

 • Dan Kelly (186) vs. Tom Breese (186)
 • Brad Scott (171)vs. Carlo Pedersoli Jr. (170)
 • Gina Mazany (135) vs. Lina Lansberg (135)
 • Gillian Robertson (125) vs. Molly McCann (127)
 • Elias Theodorou (186) vs. Trevor Smith (186)
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Nick Diaz vän om misstänkta misshandeln: ”Fake News”

Under fredagen arresterades den forne Strikeforce-mästaren Nick Diaz av Las Vegas-polisen och häktades för misstänkt kvinnomisshandel. Kort efter att nyheten om arresteringen kommit ut gick en av Nicks vänner ut på sociala medier och bedyrade sin väns oskuld.

Matt Staudt hävdar att offret är en kvinna som Nick känt under en längre tid och att hon är väldigt instabil som människa. Kvinnan ifråga ska ha stört Nick under en längre period genom att bland annat ringa till Nick och hans familj flera gånger dagligen.

If it wasn’t clear, I’ve got this guys back if he needs me always and completely. One of the best people I know, and that’s the truth, he just plays by his rules, views the world very differently than most and has been fucked constantly. Seeing how everything evolved here infuriates me. The news is out so better to address than not, and for my own sake, not really on his behalf. I’ve seen drunk guys get in Nick’s face and avoid serious injury because he’s a martial artist and a killer but knows that and he’s passed the point of needing to prove it. He doesn’t even act tough to people… There is no scenario where Nick would put his hands on anyone unless it was necessary self-defense, and then watch the fuck out. Moving on, the girl who is accusing him is the most deranged and insane I’ve met to date. She has been obsessed with and stalked Nick for maybe 2 years now. Suicide attempts, calls to his family from fake numbers, thousand of calls a day – yes thousands, showing up everywhere he goes following his story… He changed his number to get away but Vegas is small and they crossed paths again. She left their interaction feeling some type of way yesterday and put in a fake report to get even and have him arrested which she’s threatened to do many times before as well. I can’t even fully digest this whole thing because of how insane and wrong it is. If Nick’s at fault it is because he has chosen again and again and again not to make a police report against her like I’ve advised profusely in the past when she has hit him or broke his phone or broke into his place or stolen things from him or threatened suicide, etc. Everyone is going to think what they think when they see the news so it’s very important for me to at least put something out that is actually factual. #fakenews

If it wasn’t clear, I’ve got this guys back if he needs me always and completely. One of the best people I know, and that’s the truth, he just plays by his rules, views the world very differently than most and has been fucked constantly. Seeing how everything evolved here infuriates me. The news is out so better to address than not, and for my own sake, not really on his behalf. I’ve seen drunk guys get in Nick’s face and avoid serious injury because he’s a martial artist and a killer but knows that and he’s passed the point of needing to prove it. He doesn’t even act tough to people… There is no scenario where Nick would put his hands on anyone unless it was necessary self-defense, and then watch the fuck out. Moving on, the girl who is accusing him is the most deranged and insane I’ve met to date. She has been obsessed with and stalked Nick for maybe 2 years now. Suicide attempts, calls to his family from fake numbers, thousand of calls a day – yes thousands, showing up everywhere he goes following his story… He changed his number to get away but Vegas is small and they crossed paths again. She left their interaction feeling some type of way yesterday and put in a fake report to get even and have him arrested which she’s threatened to do many times before as well. I can’t even fully digest this whole thing because of how insane and wrong it is. If Nick’s at fault it is because he has chosen again and again and again not to make a police report against her like I’ve advised profusely in the past when she has hit him or broke his phone or broke into his place or stolen things from him or threatened suicide, etc. Everyone is going to think what they think when they see the news so it’s very important for me to at least put something out that is actually factual. #fakenews

Ett inlägg delat av ᴍɪɢʜᴛʏ ᴍᴀᴛᴛ (@mightymatt)

Nick sitter häktad på Clark County Detention Center i väntan på förhör som kommer att äga rum under lördagen. Borgen är satt på 18 000 dollar (ca: 158 000 kr).

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Nick Diaz häktad – misstänks för misshandel

Den forne UFC-fightern Nick Diaz ska enligt flera amerikanska MMA-sidor blivit anhållen av polis och sitta häktad i Las Vegas. Källor till den ansedda sidan MMAFighting.com bekräftar uppgifterna att Nick är häktad för misstänkt misshandel. Enligt polisanmälan ska Nick strypt en kvinna som han haft någon form av förhållande med.

Källor till TMZ berättar att kvinnan och Nick haft ett brokigt förhållande under flera år. Under fredagen ska Nick tryckt ned kvinnan och strypt henne efter att ha tagit kokain. Offret ska ha förts till sjukhus, det är dock ännu oklart hur stora skadorna är.

Enligt MMAJunkie ska totalt 12 polisbilar tillkallats till den påstådda brottsplatsen där Nick ska ha gjort motstånd under gripandet.

Nick har inte tävlat sedan mötet med Anderson Silva i januari 2015, en match som Silva vann via domslut men efter matchen testade båda fighters positivt för dopning och resultatet ändrades till No Contest. Nick testade positivt för marijuana och stängdes av först i fem år, det straffet ändrades till 18 månaders avstängning efter att Nick överklagat domen.

Borgen är satt till 18 000 dollar (ca 158 000 kr) och förhör kommer hållas under lördagen.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Resultat

Bellator 200 ägde rum under fredagen i London, England, där huvudmatchen var en titelmatch i mellanviktsklassen mellan Gegard Mousasi och mästaren Rafael Carvalho. Nedan kan ni se de fullständiga resultaten från galan.

HUVUDKORT

 • Gegard Mousasi besegrar Rafael Carvalho via TKO (slag) – 3:35 Rond 1
 • Michael Page besegrar David Rickels via submission (verbal submission) – 0:42 Rond 2
 • Aaron Chalmers besegrar Ash Griffiths via submission (giljotin) – 1:55 Rond 1
 • Mike Shipman besegrar Carl Noon via TKO (slag) – 0:11 Rond 1
 • Kate Jackson besegrar Anastasia Yankova via enhälligt domslut (30-26, 30-26, 30-27)
 • Phil Davis besegrar Linton Vassell via KO (huvudspark) – 1:05 Rond 3

UNDERKORT

 • Jahreau Shepherd besegrar Marcin Zywica via TKO (referee stoppage) – 5:00 Rond 1
 • Walter Gahadza besegrar Kent Kauppinen via submission (rear-naked choke) – 2:04 Rond 2
 • Amir Albazi besegrar Iuri Bejenari via submission (rear-naked choke) – 3:21 Rond 1
 • Charlie Leary besegrar Tom Green via TKO (slag) – 4:58 Rond 2
 • Charlie Ward besegrar Martin Hudson via TKO (slag) – 2:23 Rond 1
 • Pedro Carvalho besegrar Daniel Crawford via delat domslut (29-28, 28-29, 29-28)
 • Anatoly Tokov besegrar Vladimir Filipovic via submission (giljotin) – 0:56 Rond 1
 • Costello van Steenis besegrar Kevin Fryer via TKO (slag) – 1:27 Rond 1
 • Mike Ekundayo besegrar Tom Mearns via TKO (skada) – 1:02 Rond 2
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Gegard Mousasi besegrar Rafael Carvalho – krönts till ny mellanviktsmästare

Gegard Mousasis flytt över till Bellator har betalt sig. Dels är han en av organisationes bäst betalda fighters, ikväll besegrade han Rafael Carvalho och är numera Bellators nya mellanviktsmästare.

Han gjorde det genom teknisk knockout i den första ronden. Mousasi fick ned matchen relativt snabbt på marken och kunde till slut att slå ut Carvalho. Mousasi är nu 44–6–2 i sin gedigna MMA-karriär och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 24 genom knockout, 12 genom submission samt 8 genom domslut.

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Michael ”Venom” Page vinner på hemmaplan

Den spektakulära Michael ”Venom” Page (13-0) fortsatte i dag sin 13-matcher långa vinstrad när han besegarde David Rickels.

I den första ronden såg britten ut att ha väldigt roligt, då han träffade Rickels med flertalet slag och lekte runt med sin motståndare i ringen. Publiken inne i arenan älskade vad hemmasonen bjöd på och Rickels blev även golvad en gång under den första ronden.

I början av den andra ronden valde Rickels att själv avbryta matchen, då han blev träffad och skadad av ett av MVPs slag och menade på att han inte han någon syn kvar på ena ögat.

Ett snöpligt slut på en oerhört underhållande match. I intervjun efter matchen valde MVP att hylla publiken i hemmastaden London som den bästa i världen. Han valde även att dedikera vinsten till hans kusin som gick bort i en skjutningsolycka tidigare under året.

Här kan ni se när Michael ”Venom” Page hyllar Zlatan Ibrahimovic.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy