17 June, 2024
Nyheter

UFC 229: Eftertankar – Khabib Nurmagomedov imponerade och skämde ut sig

Av

Jaser Davari

07/10/2018
Khabib Nurmagomedov pekar på sig själv

T-Mobile Arena i Las Vegas Nevada välkomnade oss denna kväll. Det var en mycket efterlängtad kväll som vi sett fram emot ända sedan matchkortet meddelades. Conor McGregor gjorde comeback efter två års frånvaro och tog sig an den dagestanska örnen Khabib Nurmagomedov. Resten av huvudkortet bjöd även det på intressanta matchningar.

I kommentatorsbåset fick vi sällskap av Jon Anik, Joe Rogan och Dominick Cruz. Det var alltså upplagt för en bra mma-kväll.

UNDERKORT

170 lbs.: Ryan LaFlare vs. Tony Martin 

I kvällen öppningsmatch ställdes Ryan LaFlare mot den f.d. lättviktaren Tony Martin. Det var en ganska händelsefattig fight fram till dess att Martin sänkte LaFlare med en fin högerträff i andra ronden. Därefter kontrollerade han återstoden av ronden. I början av rond 3 träffade Martin med en fin huvudspark som fällde LaFlare. Några snabba hammerfists sen klev domaren in och avbröt. Bra vinst för Tony Martin.

155 lbs.: Gray Maynard vs. Nik Lentz 

Veteranerna Gray Maynard och Nik Lentz ställdes mot varann i kvällens andra match. En svårtippad fight mellan två erfarna och hårdslående herrar med brottningsbakgrund. Lentz inledde starkt och totaldominerade första ronden. Andra ronden blev underhållande och Maynard stod upp bra tills dess att Lentz fällde honom med en klockren huvudspark. Domaren klev in snabbt och avbröt fighten efter 1.19 av rond 2. Stark insats av Lentz som besegrar en veteran.

135t lbs.: Yana Kunitskaya vs. Lina Lansberg 

Ryskan Yana Kunitskaya ställdes mot den svenska ”Armbågsdrottningen” Lina Lansberg. Båda dessa damer är strikers och inledde sina UFC-karriärer med att förlora mot Cris Cyborg. Kunitskaya visade att hon är en bättre grappler och dominerade ronden tack vare två fina nedtagningar. Ryskan tog hem andra ronden via precis striking och stark clinch. Tyvärr för svenskan blev det en ganska komfortabel seger för Kunitskaya.

155 lbs.: Scott Holtzman vs. Alan Patrick 

Amerikanen Scott Holtzman är en skaplig striker. Han tog sig an den brasilianske grapplern Alan Patrick. Det blev en ganska underhållande fight. Den kraftfulle amerikanen gjorde en bra match. Han visade prov på bra nedtagningsförsvar och plockade poäng med sin striking. I tredje ronden tog Holtzman över och använde sin brutala kraft för att fälla och därefter avsluta den giftige brassen. Han vann via KO – ground-and-pound (armbågar) – vid 3.42 av rond 3.

135 lbs.: Aspen Ladd vs. Tonya Evinger 

Aspen Ladd (#9) är en ung och väldigt kraftfull fighter. Hon ställdes mot veteranen Tonya Evinger. En tuff grinder och f.d. Invicta-mästarinna som jobbar med hård press. Evinger inledde med att sätta hård press men Ladd fick topposition i en scramblesituation. Därifrån använde hon fin toppkontroll för att öppna för sin fina ground-and-pound. Hon lät slagen regna ner och efter 3.26 av rond 1 hade domaren sett tillräckligt. Imponerande TKO-seger för 23-åringen som tog karriärens tyngsta skalp och inkasserade dessutom $50,000 i bonus.

170 lbs.: Vicente Luque vs. Jalin Turner 

Den brasilianske strikern Vicente Luque var storfavorit när han ställdes mot den drygt 190 cm långe debutanten Jalin Turner. Luque satte hård press från början men debutanten stod upp bra i inledningen. Brassen träffades av en spinning elbow men kontrade med en hård höger som fällde Turner. Luque klev omedelbart in och avslutade det hela med ground-and-pound. Domaren stoppade fighten vid 3.52 av rond 1.

125 lbs.: Jussier Formiga vs. Sergio Pettis

Jussier Formiga (#5) är en giftig brasiliansk grappler. Han ställdes mot en mycket kompetent striker i Sergio Pettis (#2). Det blev en relativt avvaktande fight mellan dessa två mycket kompetenta herrar. Formiga stod upp bra i det stående och fick dessutom nedtagning i slutet av både första och andra ronden. I tredje ronden fick han rygg på Pettis och kontrollerade återstoden av tiden. Publiken buade åt den händelsefattiga matchen men Formiga besegrade en nummer 2-rankad fighter och måste vara nöjd med sin insats. Vi kan nog ändå konstatera att flugvikten inte fick några nya fans efter den här tillställningen.

HUVUDKORT

115 lbs.: Michelle Waterson vs. Felice Herrig 

Michelle Waterson (#8) tog sig an Felice Herrig (#9) i en match mellan två erfarna och duktiga fighters. Båda två är wellrounded med strikingbakgrund. De bjöd på en ganska jämn men ensidig fight med mycket clinch. I andra ronden fick Waterson en nedtagning och jobbade med bra kontroll och ground-and-pound. I tredje ronden fick Herrig topposition men uträttade inte mycket. Matchen avslutades med att de utbytte knän i clinch. Måttligt underhållande. Waterson fick segern hos alla tre domare, men siffrorna var minst sagt märkliga.

265 lbs.: Derrick Lewis vs. Alexander Volkov 

Derrick Lewis (#2) är en stor tungviktare  (265,5 lbs.) med brutal kraft i nävarna. Han ställdes mot den tekniske strikern Alexander Volkov (#5). Kraft mot teknik i en fight mellan dessa topprankade fighters. Det hade hettat till rejält på invägningen så vi såg fram emot att det skulle smälla i buren. Det gjorde det också. Volkov träffade tidigt med hårda kroppssparkar och vred upp tempot. Han skakade Lewis rejält men amerikanen visade tuffhet och höll sig kvar i matchen. I andra ronden sjönk tempot en aning och Lewis såg trött ut, men det var fortfarande skapligt underhållande. Tredje ronden bjöd på en tröttkörd Lewis och ryssen som tilläts prickskjuta från distans. Precis ALLT tydde på en bergsäker poängseger för Volkov. Ända fram tills dess att Lewis samlade sina sista krafter och skickade iväg en överhandshöger som fällde ryssen med sekunder kvar av matchen. Han vann via KO vid 4.49 av rond 3. En grymt imponerande vändning av Derrick Lewis som i vanlig ordning var härligt frispråkig och ärlig i oktagonintervjun.

205 lbs.: Ovince Saint Preux vs. Dominick Reyes 

Ovince Saint Preux (#7) ställdes mot talangen Dominick Reyes (#12) i en fight mellan två utpräglade avslutare. Båda två har KO-kraft och ett giftigt submissiongame. Det fanns alltså mycket som talade för att detta inte skulle gå tiden ut. Reyes inledde starkt och dominerade första ronden med utsökt striking. Den erfarne OSP såg stundtals rejält vilsen ut. Han lyckades dock överleva ronden. I rond 2 sjönk tempot och det blev något jämnare. Sista ronden påminde om den andra. I slutändan var det inget snack. Dominick Reyes tog en klar seger hos alla tre domare. Han gjorde en mycket stark insats när han besegrade sin hittills tuffaste motståndare. Reyes är fortfarande obesegrad och fortsätter sin klättring mot toppen.

155 lbs.: Tony Ferguson vs. Anthony Pettis 

Tony Ferguson (#2) var tillbaks från knäskada och tog sig an den f.d. mästaren Anthony Pettis (#8). El Cucuey inledde starkt och satte hård press på Pettis. Han tvingade Pettis bakåt under hela ronden. I inledningen av rond 2 träffade Pettis hårt och skakade Ferguson som snart föll till marken. Pettis hamnade i El Cucueys guard men fick inte mycket uträttat. I slutet av ronden tog Ferguson tillbaka initiativet och pressade stenhårt. Pettis stod upp bra och vi bjöds på vild och underbar underhållning. Publiken njöt av vad de såg och stämde upp i sång.

Till allas stora besvikelse avbröts fighten i rondpausen efter rond 2 pga att Pettis hade brutit handen. Det var Pettis tränare Duke Roufus som meddelade domaren som inte hade något annat val än att blåsa av fighten. Därmed gick segern till Tony Ferguson. Pettis kunde ändå glädja sig åt att ha medverkat i Fight of the night vilket gav båda fighters $50,000 i bonus.

155 lbs.: Khabib Nurmagomedov vs. Conor McGregor 

Så hade det äntligen blivit dags för kvällens huvudmatch mellan den obesegrade Khabib Nurmagomedov (C) och Conor McGregor (#1). UFCs bäste grappler mot UFCs bäste striker. Regerande mästare mot f.d. mästare. Conor satte omedelbar press men efter en minut hade Khabib fått sin första nedtagning. Därefter fick vi se fyra minuter av toppkontroll och en rondvinst för örnen. I andra ronden träffade Khabib med en stenhård höger som skakade McGregor. Därefter tog han ner irländaren och avlossade elak och blytung ground-and-pound. McGregor visade prov på stort hjärta och lyckades överleva ronden. Tredje ronden blev huvudsakligen en jämn strikingaffär. McGregor såg dock förhållandevis långsam ut efter all grappling. I fjärde ronden tog Khabib omedelbart ner McGregor jobbade med sitt tunga toppgame. Han jobbade sig fram till att ta rygg och satte in en tight rear-naked choke som tvingade irländaren att klappa.

Imponerande insats av Khabib som firade segern genom att hoppa ut ur oktagonen och starta slagsmål i publiken. Kaoset ledde i sin tur till att några från Khabibs team attackerade Conor McGregor inne oktagonen. Det är svårt att veta exakt vad som utlöste bråket så vi kanske ska avvakta lite med att döma alltför hårt innan vi vet mer. Ett mycket tråkigt efterspel till en enastående insats av den obesegrade dagestaniern. Vi får hoppas att förövarna – inklusive mästaren – straffas för sitt beteende. Det skadar sporten när sådana här saker inträffar inför en idrottsvärld som redan är aningen skeptiskt inställd till mma.

SAMMANFATTNING

Vi fick uppleva en mycket underhållande gala med bra underhållningsvärde och många avslut. Vi var nöjda helt enkelt. De drygt 20,000 åskådarna på plats bör ha gjort UFC nöjda.

Derrick Lewis visade än en gång att han har usel kondition och brutal kraft i sin högerhand. Än en gång lyckas han vända en fight och avsluta sin motståndare efter att ha legat under klart på poäng. Han är sannerligen en underhållande karaktär. Han blev dessutom $50,000 rikare tack vare sin insats.

Dominick Reyes förlängde sin obesegrade svit genom att ta en solklar seger mot veteranen OSP. Den unge Reyes ser alltmer ut som en framtida mästare.

Tony Ferguson gjorde comeback och lyckades besegra Anthony Pettis i en galet underhållande match. Han befäste därmed sin position som näste utmanare om lättviktstiteln.

Khabib Nurmagomedov tog en mycket imponerande vinst och därefter skämde både han och teamet ut sig genom att attackera medlemmar av McGregors team, både i oktagonen och i publiken. Ryktet säger att Islam Makhachev och Zubaira Tukhugov kommer att stängas av från UFC – kanske på samma sätt som engelsmannen Paul Daley som aldrig mer satt sin fot i oktagonen igen efter att ha misskött sig i oktagonen. Det är således med blandade känslor vi summerar en i övrigt härlig mma-kväll.

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök