Nyheter

Gedigen genomgång av The Zone – Unbreakable

Av

kimura

05/05/2011

 Cheng

Så var det dags för ännu en bra svensk gala. Nu på lördag smäller det i Lisebergshallen där inte mindre än tre titelmatcher kommer äga rum. The Zone öser på med hela elva matcher och det är troligen den första The Zone-galan hittills där man inte direkt kan plocka ut så gott som alla vinnare direkt. Kimura.se är givetvis på plats i Göteborg i helgen och efter hoppet följer en genomgång av alla matcher på kortet.

Lika mycket som UFC 129 kunde kallas Kanada mot rubbet eller Tristar vs. The world kan The Zone – Unbreakable kallas Gladius mot resten. Det är faktiskt inte mindre än sju Gladiusfighters på kortet. Gladius vann pris för bästa klubb på Kampsportsgalan tidigare i år och har flera kvalificerade fighters som nu alltså ska fightas på denna gala.

I första matchen möter Västeråssonen Marcus Carnefjord (1-0-0) en av Gladius nya talanger, Max Hederström (1-0-0). Båda dessa ynglingar på blott 21 år vill slå sig djupare in i proffslivet med en vinst. Marcus säger till VLT att han om tio år kommer jobba som ambulanssköterska i Västerås, ha familj och villa. Han gillar Wanderlei Silva och TUF. Marcus har vunnit sina matcher han gått i Shootfighting på armbars båda gångerna men har öppnat upp bra med slag. I SW har Marcus inte lyckats så bra, men mött hårt motstånd också. I sin debut som proffs så tog Marcus hem en tuff seger mot Dennis Erdogan på VFC 2. Max Hederström har en rätt så nice meritlista som grappler och amatörfighter (9-1). Han kallas ”Mad Max” och är känd främst för sin brottning och fys.

Viktklassen, -84,  är den där det finns flest svenskar som är proffs på hög nivå så möjligen träder någon eller båda dessa ”nya” fighters fram som uppkomlingar?


Martin Fouda Afana
(1-0-0) och Botan Tokay (1-0-0) möts i kvällens andra match och det i fjädervikt. Båda två har blivit kända genom Shootfightingligan där de körde på hårt under lång tid. Faktum är att de två också fightats mot varandra i just Shootfighting och då vann Botan Tokay på poäng. På tal om Tokay så är han en grappler som inte tvekar att använda sin styrka till sin fördel och jobbar hårt med både nedtagning och snabba slag. Han precis som Martin Fouda Afana är känd för sin snabbhet, men det är Afana som på pappret har bäst stående game. Afana har karate i grunden och ger intrycket nästan av att vara impulsiv när han exploderar som en bomb helt plötsligt.

Båda de första två matcherna är riktigt jämna på pappret även om viss fördel troligen kan ges till Carnefjord och Tokay. Det kanske är bäst att fråga Sirwan ”The Oracle” Kakai om vem som vinner dessa matcher?

 Keso
Keso!

I -70 kg kliver engelsmannen Kevin Donnelly (3-3-0) upp mot den talangfyllde svensken Christopher Wassberg (2-1-0) som tränar på Gladius

Kevin är soldat när han inte fightas i bur eller ring och han är den av de två som klart har mest erfarenhet. Kevin Donnelly är en journeyman redan vid sex matcher och gillar främst markspelet inom MMA. Kevin slogs senast på Strength & Honor 9 i oktober 2010 och vann då mot Lee Taylor (1-1-1) på en RnC. Kevin har hela sin proffskarriär vunnit varannan match och om det håller i sig kommer han alltså förlora mot Wassberg. Keso, som Wassberg kallas, är en riktig atlet med gymnastik som grund. Han har öppnat sina tre matcher otroligt hårt för att senare dala lite. Han vann över Ali Ameziane i en mycket underhållande historia och det är något som kännetecknar Keso. Han bjuder upp till fight och vi får se om han jobbat upp sitt flås lite till nu för då kommer han vara livsfarlig.
 
 
 
 

 

Wassberg ska ta det här, men det lär bli tung brottning med mycket stök och bök för att ta positioner. Ja, om nu inte Kevin är dum nog och står med Keso för då blir han nog utslagen rätt fort.

Hanna
Hanna Sillén tittar fram

Efter det mötet följer kvällens första dammatch i -57 kg. Kate Jackson (2-0-0) tar sig an Hanna Sillén (3-1-0). Hanna har uppvisat bra stående och ska enligt Waldo bli bättre och bättre på marken. Tyvärr åkte Hanna på en smäll i sin senaste match på The Zone och föll som en fura. Förlusten var minst sagt oväntad, men det råder ingen tvekan om att Hanna lär komma tillbaka och det är bra att det inte dröjde längre. Hanna har en bakgrund inom både stående fighting (Kung-Fu) och grappling på hög nivå. Hon möter en tjej från England som avslutat de två hon mött i första ronden. Kate Jackson lär få problem med Hanna Silléns BJJ och Hanna får se upp för Kates hårda slag. Men Hanna ska ta den här matchen sex kvällar av sju och erfarenhet kan mycket väl bli den springande punkten.

   
I -84 möter Krav Maga-specialisten Tommy Blom (2-0-0) en kille från Litauen vid namn Petras Dirgelas (1-1-0). Tommy är en meriterad träningsfreak vars styrka är svår att mäta sig med i viktklassen. Att Tommy är 38 år är svårt att tro faktiskt då hans stil är såpass udda och upplevs nästan lite farlig ibland för honom själv. Men ack vilken power Tommy besitter. Han kan knocka ur konstiga vinklar och det närmast omöjligt för Petras att träna mot ett såhär okonventionellt fysmonster som Tommy Blom. Petras Dirgelas gillar att befinna sig på marken, men har lite blandade framgångar när han tagit matchen dit. I sin första match gick det vägen och han vann över Elvis Meisters (känns som ett påhittat namn nästan!) via en RnC och sen förlorade han mot Johan Vänttinen sin andra fight, som var i mars i år, på en Kimura.

Tommy Blom bör käka upp Petras och matchningen känns faktiskt ”sådär”. Tommy kan förlora om han snubblar kanske eller om han väljer att slåss med ögonbindel. Jag blir mäkta förvånad om Petras Dirgelas tar hem det här.

Elina
Elina Nilsson sparkar hårt

Nästa damfight hägrar efter Tommys troliga massaker. Det rör sig om Elina Nilsson (1-2-1) som gör ett nytt försök på MMA och det mot Danielle West från England. Elina är en grym thaiboxare med tre SM-titlar och ett EM-guld i bagaget. West är istället en grappler och det är just det som Elina haft problem med hittills. Danielle är 34 vårar gammal och är känd under smeknamnet ”The Curse” och det är ju förstås olycksbådande. Hennes enda förlust kom 2008 då hon förlorade på TKO.

Det är svårt att säga om Elina plockat upp nog med grappling och egentligen också hur bra Danielle egentligen är. Det vore riktigt kul för Sverige om Elinas grappling blir bättre för då är hon en kraft att räkna på riktigt inom MMA.  

Alan Carlos (4-5-0) från GBG MMA möter sen Alexander Prodér (2-2-0) från Adrenaline. Alan är tuff brasse som inte hymlar med att hans fundament är BJJ. Alan, som är en mästerlig grappler, har haft det lite tufft som MMA-proffs. Han har förlorat fyra av sina fem senaste matcher och det på TKO allihop. Han är nämligen den typen av fighter som gärna ligger på rygg och söker lås. På Superior Challenge 3 mötte han Papy Abedi som behövde ca sju minuter för att tillsist slå ut Carlos. Alan har nu haft tid att täcka igen sina hål i det stående och förhoppningsvis blir han inspirerad av polarnas framgångar på GBG MMA. Alan stod Bruno Carvalhos hörna nu senast på Superior Challenge 7 och Bruno berättade till mig att det var Alan som tipsade om vad han skulle göra där när han vann.

Alexander Prodér är en herre som tidigare fightats i betydligt lägre viktklass än -84. Han är lugn och systematisk och har ett bra game rent generellt. Det är en jämn match som är svår att tippa, men något säger mig att Alans omgivning är bra för honom och att han kommer gå med självförtroende trots sina nyliga förluster.

 Stoa-POJKAR
Störst vinner!

De stora pojkarna slåss i +120 kg och där möter ungraren Istvan Kalmar (2-1-1 eller om man får tro The Zone 6-2-0) den väldige Eddy Bengtsson (3-2-0). Eddy Bengtsson gör en comeback efter sin lite märkliga förlust mot Fedors brorsa Aleks. Men är Eddy fokuserad är han en handfull för de flesta och hans väldiga styrka och massiva kropp samt fantastiska brottning gör honom till en väldigt svår motståndare att möta. Men gudarna ska veta att Mr. Kalmar är något av en mindre kopia utav Eddy med brottning och tuffhet som grund. Kalmar har bland annat slagit Attila Ucar som ju i helgen i sin tur slog Bob ”The Money Weight Beast” Sapp. Kalmars record är lite skumt då alla större ställen säger att han har 2-1, men The Zone har tidigare plockat fram lite halvskumma records utan att kunna presentera i exakthet att det rör sig om proffsmatcher inom MMA. Här nedan kan ni se Istvans senaste(?) match mot Zathureczky Zsolt (Osmagyar) som slutade med förlust på poäng. Kolla speciellt in 5:15 på videon för då händer något rätt intressant.

 

Kvällens första titelmatch går i -66 och mellan Paul Reed (16-8-1) och Martin Svensson (7-2-0). Paul Reed är främst känd för att han förvånade många genom att slå Hamid ”Akira” Corassani på förra The Zone. Reed är en svår nöt att knäcka stående och Martin Svensson kommer få jobba där. Men troligen har Martin studerat Hamids match och jobbat fram en smart gameplan. Skånska Martin Svensson har förlorat sina två matcher på lås och visat upp en förmåga att både grapplas kompetent och vara farlig stående. Hans senaste fem matcher har inneburit en vinst på armbar, en vinst på triangel, en förlust via en armbar och två vinster på poäng. Martin lär försöka ta ner Paul Reed, men det är kanske inte helt lätt? Kan bli en intressant och kul match.

 Nästa titelmatch går i -77 och det mellan Jason Ponet (6-5-0) mot obesegrade Besam Yousef (5-0-0). Jason kommer från Frankrike och är känd för att vara en bra idrottsman som är väldigt allround. Han har vunnit sina tre senaste matcher och det på KO, domslut och armbar. Det är ungefär så Jason är. Allround. Hans förluster har alla kommit via lås, fyra strypningar och en toe hold.

Besam är känd för att ge sig hän när han går match. Han har en skön ”fuck it”-mentalitet i likhet med Tommy Blom och Keso, men är lite mer förfinad än de två just nämnda. Besam vann senast på RnC Joao Neves (0-3-0) på The Zone. Man kan nästan fråga sig hur en kille utan vinster fått möta en med 4-0 i record, men The Zone kanske anammade sina egna listor även då? Men med det vill jag inte ta något ifrån Besam för han är riktigt duktig och en talang verkligen. Hans fem vinster har alla kommit i The Zone och han är välförtjänt en chans på bältet helt klart. Matchen kan nog bli jämnare än vad respektive record gör gällande.

Victor-Cheng-veckans-fighter

Kvällens sista match är även det en titelmatch i -84 kg och den står mellan supertalangen Victor Cheng (6-1-0) och Eric Cebarac (8-4-0). Victor Cheng är känd för att vara otroligt trevlig och jordnära. Han är så cool angående sin fighting att han till och med går och gifter sig imorgon (fredag) och alltså går match dagen efter sitt eget bröllop! Grattis i förskott! Victor Cheng är en hjälte, han håller Gladius fana tillsammans med August Wallén kanske högst av alla? Men Gladius har som sagt många duktiga där. Victor Cheng är mycket för nedtagningar, kontroll, god grappling och har samtidigt bra stående game.

Cheng möter en tuff fransman vid namn Eric Ceberac som vunnit sina två senaste matcher i rad och båda två i år. Eric har främst mött killar med ungefär lika många vinster som förluster i bagaget och ska ha varit med om del rätt så tuffa krig. The Zone har tyvärr hypat den här matchen uselt genom att knappt berätta ett enda dugg om Chengs motståndare. Jo okej, han slog Sean Salmon på 25 sekunder och är allround.

Tanken var att August skulle fightats i denna match, men Victor kliver alltså in istället för sin meriterade coach och av det lilla man vet att döma så kommer det gå prima för honom.

Galan verkar kunna bjuda på en hel del underhållande matcher jag tycker det är extra kul att det är flera dammatcher. Det ska verkligen The Zone ha all heder och uppmärksamhet för att dom fixar till! Med Keso, Blom, Cheng, Reed, Svensson, Nilsson, Sillén och Yousef på kortet så lär det utan tvekan bli en bra gala.

Skribentens kontakt

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök