23 juli, 2024
Nyheter

Knuckle Sports Promotion – Stort reportage från den polisanmälda Bare Knuckle-galan i Stockholm

Av

Simon Tingberg

06/02/2022
Kollage med bilder från KSP 4

Kimura kunde innan årsskiftet skriva om organisationen Knuckle Sports Promotion. En organisation som sysslar med Bare Knuckle Boxing, även kallat barhänt boxning. Den 29 januari höll de sin fjärde gala, som blev polisanmäld dagarna innan.

KSP Fight Night 4 – En helt vanlig kampsportsgala på många sätt men också inte

Vi befinner oss i en närförort till Stockholm. I mitten av en lagerlokal med byggmaterial står en boxningsring uppmonterad. Åskådarna som fick veta platsen för eventet samma dag börjar nu fylla lokalen.

På galan serveras mat och dryck och i VIP-sektionen serverades bubbel på uppdukade bord. Offentliga personligheter på plats inkluderade skådespelaren Ola Rapace, Hans Wiklund, Costas Nanga, en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna och Onlyfansprofilen Paulina Alatalo, som agerade ringtjej.


Efterfrågan har varit hög och organisationen berättar att man fått sätta stopp för att ta in fler i publiken. Eventet kunde också streamas live och visades i flera länder. Trots problem med sent inställda matcher där en match mellan en engelsman och polack fick ställas in efter att en av utövarna testat positivt för covid på flygplatsen är man nöjda med hur galan gick

Vi är nöjda. Man plockar ihop det som man tyckte gick väldigt bra och sen kikar man på det man tycker har potential att bli bättre så försöker göra det ännu bättre nästa gång. Men sammantaget är vi jättenöjda med galan.

Det har varit en stor efterfrågan på biljetter för denna gala och vi fick faktiskt fått säga nej till flera förfrågningar. Då kunde vi förvisso hänvisa till livestreaming-biljetter vilket kändes bra, så ingen missade matcherna. Tänker då närmast på de som har vänner eller familj som går match. Vi hade även tittare från Norge, Polen och England vilket kändes roligt.

Det var första gången vi livestreamade så vi visste inte vad vi gav oss in på men det gick jättebra. Nu vart inte matchen mellan Scott och Damian av men hade det gått enligt plan så hade de haft stor hemmapublik som streamade. Men det får bli nästa event.

Barhänt boxare

Om sportens legalitet – ”Det är en tolkningsfråga”

Dagarna inför galan polisanmäldes arrangören av Kampsportsdelegationen, som är en del av Länsstyrelsen. Det är också de som ger ut tillstånd för att anordna matcher med våld avsiktligt riktat mot huvudet. KSPs pressansvarige svarar på frågan hur de ser på att de anordnar en gala trots juridiska frågetecken i rådande lagstiftning.


Vi fick höra det i efterhand. Det där är lite av en tolkningsfråga egentligen och det har varit en del missförstånd. Vi har blivit okunnigt sammanfösta med olika typer av fight clubs där armbågar, sparkar och skallningar är tillåtna men det är inte alls så det sker på plats [hos oss].

Bare knuckle är traditionell boxning fast utan handskar. Det är det äldsta arvet inom boxningen. Det var så det startade och en tradition som vi vill hålla vid liv. Skämt åsido så kan man säga att NHL-spelare har hållit BKB traditionen vid liv i alla år. De kastar handskarna och slåss man mot man på isen till publikens jubel. Domarna ingriper inte så länge det är jämt och det blir aldrig en rättssak. Vad är skillnaden rent juridiskt mot det som vi gör?

Paulina Alatalo som ringtjej

Inte oroliga över att ha blivit polisanmälda

Organisationen har varit öppna med marknadsföringen kring galan och tar anmälan med ro.

Vi är stolta över det vi gör, och gömmer inte det på något sätt. Så här måste man nästan gå tillväga. Ni [Kimura] var inbjudna och sen var en annan mediekanal inbjuden också. Vi vill föra ut det här och få igång en diskussion kring det.

Vi vart ju polisanmälda inför eventet men vi tar det där med ro, vi vill ju få igång en diskussion och i förlängningen få det prövat. Man kan dra många paralleller till när MMA inte var tillåtet i Sverige. Det är faktiskt inte speciellt länge sedan.

Vi är först med bare knuckle boxning i Sverige och då är det motstånd i början. Det är väntat.


Boxare slår

På länsstyrelsens hemsida förtydligar man vad exakt som gäller och vad som är straffbart under rådande lagstiftning.

Att anordna kampsportsmatcher utan tillstånd är straffbart och ligger i första hand under polismyndighetens ansvarsområde.

Den som lämnar felaktiga uppgifter i en ansökan, kan dömas till böter eller fängelse i högst två år. Även den som deltar, ekonomiskt understödjer en match, upplåter lokal eller tjänstgör som domare eller sekond vid sådan match kan dömas till böter. Detsamma gäller för den som i egenskap av manager ingår avtal om anordnande av kampsportsmatch utan tillstånd.

”Det är en gentlemannasport”

På genomgången med alla fighters inför galan så gick professionella Bare Knuckle-boxaren Jogi Ljungberg igenom regler och schema. Där han bland annat betonade vikten av att respektera varandra.


Knockar ni någon så ska ni visa respekt. Gå undan och gör inga gester. Ni ska självklart kunna bli glada och fira men vänta tills matchen är över.

Patrick Hilton lyfter också fram vikten av att bygga en positiv kultur och ifrågasätter ”showkulturen” som har byggts upp i bland annat UFC genom åren.

Det är jätteviktigt. Folk ska vilja köra för KSP. Och vi vill ha en kultur kring det här och det blir ju vad man gör det till. Jag tyckte det var jättebra att han hade den genomgången innan, för många var ju debutboxare.

Det kan bli lätt osunt när man tittar på hur det ska haussas upp, kanske mer inför MMA-matcher om man tittar på UFC exempelvis men även inom boxning. Det blir nästan som en egen show kring det. Det är största galan i världen och man vägrar att skaka hand innan matchen, är det så positivt egentligen? Det etableras ju en osund kultur kring det där. Är det så man gör på de stora arenorna så blir det ju ”rätt” och något som riskerar att forma yngre kampsportsutövare.

Vi gör det på vårt vis och vi vill ha det på det där viset, det är en gentlemannasport.

Boxare kramar om varandra

Välkänd politiker fanns på plats


På plats så fanns också en välkänd politiker. Politikern, som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, ville dock vara anonym när hen intervjuades utav Kimura.

SD-ledamoten kunde berätta att hen inte har någon större erfarenhet utav kampsport utan var främst där för att stötta goda vänner.

Jag var där och stöttade vänner och hade en trevlig kväll. En annorlunda miljö för mig utan erfarenhet av kampsport mer än brottning då jag var liten men jag blev trevligt bemött.

Om det är moraliskt korrekt att anordna kampsportsgalor som inte är lagliga vill hen inte gå djupare in på.


Jag uppfattar det som en tolkningsfråga för de inblandade och låter arrangörer och deltagare svara på frågan. Personligen ville jag endast utgöra stöd för vänner på plats och har inte uppfattat det i sig som problematiskt.

Om sporten har någon större framtid i Sverige kan diskuteras menar hen.

För mig utan större insyn i kampsportsvärlden har jag svårt att se att Bare Knuckle skulle vara värre än exempelvis MMA. Tvärtom faktiskt. Mot den bakgrunden finns det säkert utrymme för diskussion om saken men det lämnar jag till de engagerade.

Hen berättar vidare att hen varit där en gång tidigare och att denna gala var mer professionell än tidigare.


Jag har deltagit vid ett tidigare tillfälle men upplevde denna tillställning som proffsigare.

Boxare går till ringen

Skådespelaren Ola Rapace fanns i publiken

På VIP-avdelningen fanns den välkände skådespelaren Ola Rapace, som är känd från bland annat tv-serien Tusenbröder och Kurt Wallander-filmerna berättade för Kimura att detta var hans första Bare Knuckle-gala.

Det är första gången jag är här. Det är min polare som är stuntman som bjudit med mig. Jag gillar kampsport och tränar en del själv. Bare Knuckle har jag däremot ingen erfarenhet av förutom några romska vänner som brukar köra på fester.


Moraliska frågan om sporten borde vara laglig att utöva och arrangera kan diskuteras menar skådespelaren.

Det rent moraliska kan såklart diskuteras. Jag tänker att alla som är här idag är här frivilligt och att arrangörerna vet vad de gör.

Ola Rapace på Knuckle Sports Promotion

Hans Wiklund var announcer – Svårt att se skillnad på detta och MMA

På plats på eventet fanns som sagt den kände mediaprofilen Hans Wiklund som agerade ring announcer. Han kunde berätta att han är god vän med arrangörerna och att han medverkat på samtliga galor. Om varför det inte är legaliserat går att diskutera.


Arrangörerna är goda vänner till mig. Jag har varit announcer på deras samtliga galor och tycker att det är väldigt professionellt anordnat. Jag är väldigt kampsportsintresserad och detta är en kampsport med mycket action. Har svårt att se skillnaden i varför detta inte skulle vara legaliserat när MMA är. Så länge det är säkert med domare och medicinsk personal.

Hans Wiklund på Knuckle Sports Promotion

Intervju med läkaren på plats – Mindre trauma om man jämför med boxning

På galan så fanns det läkare på plats. Läkaren har erfarenhet från andra kampsporter vilket är något som var viktigt för arrangören

När Kimura frågade om skaderisken är större i Bare Knuckle än i andra kampsporter så går det att diskutera menar läkaren.


I Bare Knuckle så är det lite mer cut och lite mer näsor som går. Men det här är också mindre trauma om man jämför med boxning exempelvis. Om man sedan jämför med kampsporter där man exempelvis får använda knän och sparkar så kan man ju diskutera hur farligt det är egentligen.

Läkaren vill lyfta fram vikten av jämna matchningar. Något hen tycker att man lyckas med i Bare Knuckle numera.

Gillar inte ojämna matchningar som det kan vara i B-klass i MMA. Det kan komma in någon som är jättemeriterad mot en nybörjare. Matchningarna har blivit bättre och bättre i Bare Knuckle. Sporten är ung i Sverige och i början kunde det vara ganska ojämnt framförallt i storleksskillnad.

Boxare blir slagen mot repen

Bjöds på krig i ringen – Underhållande huvudmatch


Under galan så ägde fyra matcher rum, hälften av de planerade matcherna där många blivit avbokade på grund av sjukdom och skador. Matcherna gick under boxningsregler, men då utan handskar. Dock var det en match på kortet där utövarna kommit överens om att använda MMA-handskar, ironiskt nog så blev också den matchen den blodigaste från kvällen. Med Hans Wiklund på plats i ringen och utropade matcherna så äntrade boxarna ringen till musik.

Boxare slåss

Efter att domaren satt igång så var det krig i ringen där ingen ville ge vika. Respekten som Jogi Ljungberg pratat om inför galan kunde dock synas och samtliga boxare fick medalj och kunde efteråt krama om varandra.

I galans sista match så bjöds också publiken på kvällens prestation. Johan Nystrand och Jack Olsson två unga boxare samt goda vänner möttes. Som båda ville vinna till varje pris kunde gå tiden ut.

Johan var den som tidigt hade fördel och kunde nyttja sitt längdövertag med ju mer matchen gick kunde Jack sätta press och ta över matchen och ta hem domslutet.


Bare knuckle match

Jack Olsson stod för en lyckad debut

När Kimura efteråt fick en pratstund med den nittonårige Jack så kunde han berätta att det faktiskt var hans debut.

Första matchen detta var min debut. Det gick väl helt ok. Om man tycker att det var kvällens prestation så får jag väl bara tacka för det. Ett rejält krig även fast vi är goda vänner. All respekt till honom han var duktig, lång!

Jack som var märkbart trött och skakad hade sedan svårt att svara på frågan om han kände själv att han tog över matchen ju längre den gick. Efter att vi omformulerat så kunde han bekräfta att det var exakt så han kände.


Förlåt nu lyssnade jag faktiskt inte jag är helt borta kan du ta frågan igen? Ja jag kände att det var det jag gjorde och behövde göra. Jag kände att jag vann!

Jack som nämnt gjorde sin debut kunde dessutom berätta att han först hört talas om sporten sedan några veckor sedan. Han hade haft svårt att få motståndare och hade hoppat in som ersättare till denna fight med en dags varsel.

Jag hörde om sporten och det här eventet för några veckor sedan. Haft svårt att få motståndare säkert fem olika motståndare har varit aktuella men alla har bangat. Har dessutom nyligen haft corona så konditionen var inte på topp. Fick frågan om denna match igår.

Jack berättar vidare att han vill gå fler matcher och gärna i England. Mer äkta än så här kan det inte bli menar han.


Ni ska få se mer av mig! Mer äkta än så här kan det inte bli och absolut utomlands… England.

Jack Olsson i ringen

Mer äkta kan det inte bli – Det här är på riktigt

Att det inte kan bli mer äkta än så här var det fler boxare som intygade. Trettioåttaårige Morgan Johansson berättade samma sak när han fick frågan varför man ska börja med Bare Knuckle.

Det är på riktigt. Utan handskar blir det mer rättvist för alla. Mer äkta kan det inte bli! Det räcker med en träff.


Morgans egen match slutade olyckligt. Detta då läkare brutit matchen inför den tredje ronden.

Jag har brutit två knogar och två fingrar så läkaren bröt matchen. Då får man inte tävla. Tråkigt men men.

Morgan Johansson

Om sporten har en framtid i Sverige så menar Morgan att detta är framtiden. Men om det kan bli legaliserat återstår att se samtidigt som han berömmer Knuckle Sports Promotion.

Det här är framtiden inom sporten! Jag önskar att det här kommer bli lagligt också. Det här var bästa eventet hitintills all cred till KSP.


Morgan berättar att han har svårt att förstå varför inte detta skulle vara legaliserat då vissa andra kampsporter är det. Hans egen match där läkaren bröt är ett klockrent exempel på att säkerheten garanteras menar han.

Varför skulle inte Bare Knuckle vara legaliserat när andra kampsporter är? KSP har skött allting jättebra och lagt massa arbete på detta event. Min egen match där läkaren bröt för min skada är ett klockrent exempel på att det finns säkerhet.

Boxare kyler sin hand

Framtiden för KSP och sporten

Vad väntar härnäst för organisationen då? Hittills har tillväxten varit väldigt stor på kort tid både för sporten och KSP. Organisationer som Bare Knuckle Fighting Championship fyller arenor och drar många tittare världen över och har hjälpt till att lyfta sporten till massorna.


Sporten kommer tveklöst att växa. Man märker redan nu på hur okänd den var för 2-3 år sedan kontra hur det ser ut nu.

Vi har bara hållit på med det här i ett år på svensk mark. KSP hade som målsättning att etablera det här men att det skulle gå så här fort och bli så mycket uppmärksamhet kring det kom lite som en överraskning.

Vi kommer att hålla fler event. Det är inte satt något datum men vi har en hel del saker på gång, det är många som vill gå matcher både i Sverige och internationellt. Vi har ett samarbete i England med organisationen Bad to the Bone. De vill komma över hit och köra och ett par svenskar har matcher inplanerade där borta däribland vår Jogi som går titelmatch den 26 februari.

Det här reportaget är skapat av Simon Tingberg, Daniel Schälander och Elin Sundqvist.

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Conor McGregor Miek Perry Jake Paul
Jake Paul erbjuder Mike Perry ett jobb efter BKFC avskedandet av Conor McGregor
🥊
Jake Paul vill stoppa allt tvivel – berättar vad han vägde under matchen!
🥊
Nate Diaz utmanar Leon Edwars
Leon Edwards vs. Nate Diaz 2? Tränaren Säger Nej!
🥊 ”I think he needs to leave the game alone.”
Oliver Enkamp
Oliver Enkamp klar för ny match – Motståndaren är obesegrad
🥊 Får vi se ytterligare spektakulärt avslut av Oliver?
McGregor Sean O'malley om ostarin
Sean O’Malley tappar det på Conor McGregor
🥊 Kommenterade skrattande gråtemoji
WBA president positiv till titelmatch för Jake Paul
🥊 ”The Problem Child” vinner ny mark

Här kan du söka!

Search