23 juli, 2024
Nyheter

Rahmads Stromanis döms till långt fängelsestraff efter påskupploppen

Av

Daniel Schälander

04/11/2022
Rahmads Stromanis döms till fängelse

Idag kom domen mot Rahmads Stromanis som döms till fängelse efter sin roll under påskupploppen i Örebro.

Rahmads Stromanis dömds till sex års fängelse efter Paludan-upploppen

För tre veckor sedan kunde Kimura rapportera om att en MMA-fighter åtalas för flera brott i samband med Paludan-upploppen som skedde i Örebro och på andra ställen runtom i landet. Idag kom domen mot Rahmads Stromanis (3-1) och Tingsrätten i Örebro finner fightern skyldig till grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt försök till våld mot tjänsteman. För det döms han till fängelse i 6 år.

Utöver fängelse ska han även betala 160 000kr i skadestånd till åtta olika poliser som solidariskt ska betalas tillsammans med tre andra personer som också döms för medverkan i upploppen i Örebro. Utöver det ska han betala 2 000kr i skadestånd till polisen som han dömdes till försök till våld mot tjänsteman.


Under rättegången har Rahmads gett följande utlåtande:

Rahmads Stromanis har medgett att han varit på platsen och att han kastat sten och punkterat däck på polisfordon. Men sten har inte träffat och han har heller inte haft för avsikt att sten ska träffa någon eller något. Polisfordonen var redan övergivna när han punkterade däcken men han medger ansvar för skadegörelse avseende punkterade däck. Han förnekar att han skulle haft en pådrivande roll och att han skulle ha hotat eller slagit polis eller att han skulle ha agerat tillsammans och i samförstånd med andra. Han bestrider därför ansvar för brott enligt åtalet.

”Stromanis varit leende och närmast framstått som road av och under händelseförloppet i parken”

I domen ger Tingsrätten sin bedömning om deras syn på Rahmads agerande under upploppen.


Rahmads Stromanis har medgett att han varit i parken och därtill medgett delar av åklagarens påstående och även att han burit med sig en påk. Av filmmaterialet framgår att Rahmads Stromanis varit beväpnad med det som framstår som en egenhändigt utformad påk och att han han haft denna i ena handen under hela händelseförloppet. Av filmmaterialet framgår även att Rahmads Stromanis använt sig av påken och slagit mot den polis som utsatts för en hoppspark av annan person. Det framgår även att slag med påken träffat polismannen.

Av materialet framgår även att Rahmads Stromanis vid flera tillfällen plockat upp stenar som han sedan kastat och han ses även vid något tillfälle ta av sig solglasögonen som för att se vad han plockat. Av utredningen framgår att han kommunicerat med andra inför händelserna i parken och på detta sätt förberett sig inför sammankomsten i parken. Därutöver har han utrustat sig med tillhygge i form av påken. Han har därmed både använt tillhygge mot polisen och angripit polis och fordon med stenkastning. Av åklagarens bevisning där det framgår att han kommunicerat med andra inför att han kommit till parken framgår även att gett uttryck för en vilja att gå till angrepp mot polisen. Av filmmaterialet
framgår även att Rahmads Stromanis vid upprepade tillfällen forcerat polisens kravallstaket vilket medfört att folkmassan kunnat röra sig förbi avspärrningen[…]

[…] Rahmad Stromanis har befunnit sig och förflyttat sig tillsammans med folkmassan och samspelat med andra. Det framgår vidare av filmmaterialet att han agerat uppviglande och pådrivande med gester och rörelser som drivit på folkmassan. Tingsrätten har noterat att Rahmad Stromanis varit leende och närmast framstått som road av och under händelseförloppet i parken.[…]

Gällande yrkandet på våld mot tjänsteman för Tingsrätten följande bedömning.

Som tingsrätten redogjort för ovan är det genom åberopat filmmaterial bevisat att Rahmads Stromanis slagit polis med påk på kroppen och att slag träffat. Det framgår dock inte av filmmaterialet att slaget föranlett något reaktion och polisen Karl-Erik Ludvigsson har därtill heller inte uppgett att han åsamkats någon smärta. Mot denna bakgrund kan åtalet för våld mot tjänsteman inte vinna bifall men agerandet är att betrakta som försök därtill. Åtalet för försök till våld mot tjänsteman är därmed styrkt och gärningen ska bedömas som åklagaren har gjort gällande i andra hand. Rahmads Stromanis ska dömas för försök till våld mot tjänsteman.

Blir frisläppt sent 2025


Rahmads Stromanis är idag rankad som Sveriges fjärde bästa lättviktare och står i dagsläget med ett record på tre vinster och en förlust där samtliga vinster kommit genom knockout i den första ronden. Domen kommer att ställa till det för den lovande 27-åringens MMA-karriär både med tanke på att viktiga år av karriären kommer att spenderas inom lås och bom men också ifall klubbar och organisationer kommer att välkomna honom tillbaka efter avtjänat straff. Vid gott uppförande kommer Rahmads att släppas ut i december 2025. Det är i nuläget inte klart om domen kommer att överklagas.

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Conor McGregor Miek Perry Jake Paul
Jake Paul erbjuder Mike Perry ett jobb efter BKFC avskedandet av Conor McGregor
🥊
Jake Paul vill stoppa allt tvivel – berättar vad han vägde under matchen!
🥊
Nate Diaz utmanar Leon Edwars
Leon Edwards vs. Nate Diaz 2? Tränaren Säger Nej!
🥊 ”I think he needs to leave the game alone.”
Oliver Enkamp
Oliver Enkamp klar för ny match – Motståndaren är obesegrad
🥊 Får vi se ytterligare spektakulärt avslut av Oliver?
McGregor Sean O'malley om ostarin
Sean O’Malley tappar det på Conor McGregor
🥊 Kommenterade skrattande gråtemoji
WBA president positiv till titelmatch för Jake Paul
🥊 ”The Problem Child” vinner ny mark

Här kan du söka!

Search