Sadibou Sy vinner

Exklusiv intervju med Sadibou Sy inför PFL finalen – ”Tidigare UFC-fighters tar sig inte ens till slutspel här”

Alexander Clausson

För första gången någonsin har vi en svensk fighter som tävlar i säsongsfinalen av Professional Fighters League (PFL). Kimura passade på att prata med Sadibou Sy innan den mest intensiva delen av träningslägret drar igång.

Sadibou Sy – ”Jag är väldigt, väldigt stolt över min utveckling”

Sy gör sin tredje säsong i PFL. 35-åringen tog sig till slutspel 2019 och 2021, men har aldrig tidigare tagit sig hela vägen till final. Welterviktaren besegrade Brasiliens Carlos Leal i årets semifinalen och dessförinnan gick han segrande ur drabbningar mot MMA-legendaren Rory MacDonald och Rysslands Nikolay Aleksakhin. Samtliga av dessa vinster kom via domslut.

Nu väntar den 25-åriga amerikanen Dilano Taylor (10-2-0) i säsongens final. Vinnaren i respektive viktklass erhåller ett totalt säsongspris på en miljon amerikanska dollar. Det innebär att segrarens vinstsummor från grundspelet och slutspelet räknas in i den slutgiltiga miljonen.

Under en intervju med Kimura berättade Sy om sina förberedelser inför den kommande matchen.

Jag åkte ner till Vegas i slutet av augusti. Då var det 12-14 veckor kvar till match. Jag började träna direkt. Det sköna var att jag hade möjlighet att träna och bygga upp succesivt. På fredag är det åtta veckor kvar och det är egentligen ett klassiskt camp. Så nu har jag tränat ett lite free camp i fyra veckor. Det känns jättebra. Det känns faktiskt skönt att jag har fått gå tre matcher och befunnit mig 45 minuter inne i buren. För mig själv, fans, tittare, PFL och motståndare går det att se en utveckling. Det är någonting som jag är väldigt, väldigt stolt över. Jag har jobbat hårt och det är inte säkert att resultaten kommer återspegla det. Men det är skönt när du har jobbat hårt, lagt ner tiden samt jobbet och får belöningen i form av att du ser en utveckling i dina prestationer.

Sy genomförde sin professionella debut 2013 och har gått matcher i nationella organisationer som IRFA och Superior Challenge.

”Jag tänker aldrig underskatta någon igen”

Sy fick frågan hur det kommer sig att han nådde hela vägen till final just  i år.

Jag skulle säga hälsan. I och med att man går matcher så intensivt. Jag gick tre matcher på tre månader och en vecka. Då har jag ställts mot en väldigt, väldigt hög klass av motståndare. Att kunna hålla sig skadefri både innan och under matcherna har varit en viktig faktor. Jag har även ett år till under bältet. Jag kunde titta tillbaka på den föregående säsongen och se vad jag behövde jobba på. Lite som ett kvitto. Jag tog steget att flytta ut till Vegas och göra mina camps här. Det har varit bra för mig, eftersom det inte har varit några störningsmoment. Jag tycker att själva träningskvalitén och kunskaperna är det ingen skillnad på . Vi har superbra folk i Sverige. Vi har jättebra kunskap i Sverige. Det som har hjälp mig mycket är att jag har kunnat fokusera helt och hållet. Det har inte varit vänner eller födelsedagsfester med mera. Jag har verkligen kunnat fokusera på det som jag är här för. Jag har tränat med nya människor vilket har varit viktigt. Den stora grejen är att man har väldigt många kroppar att köra mot här.

Svensken delade även med sig av sina tankar angående den kommande motståndaren Taylor.

Jag började träna två dagar efter min semifinal på grund av att jag aldrig kommer underskatta någon igen. Jag har gjort det tidigare och min erfarenhet säger åt mig att jag aldrig kommer göra om det misstaget. Med det sagt så tror jag att stilmässigt är det här en kille som kommer passa mig väldigt bra. Han är primärt en striker. Han är lång och tycker om att plocka isär sina motståndare från distans. Det är det som jag har byggt upp hela mitt liv och mitt game på. Jag tror jag kommer slå honom där. Jag tror även att jag är snabbare, starkare och mer kreativ än vad han är. Jag tror också jag kommer kunna utnyttja min brottning som börjar synas mer och mer. Det är en jättegod matchning för mig och jag har god chans att vinna.

Amerikanen fick kontrakt med PFL via sitt deltagande i PFL Challenger Series. Taylor vann sin debut och blev därefter avslutad via slag av Magomed Magomedkerimov. Han tog sig till final genom att avsluta ovannämnda MacDonald via slag i matchens första rond.

”PFL är en fightervänlig organisation”

Vidare berättade Sy om vad en potentiell vinst skulle innebära. Både utifrån ett professionellt och ett personligt perspektiv.

Det skulle betyda otroligt mycket. För mig att kunna få en världsmästartitel i MMA skulle litegrann säga till mig att jag gjorde rätt val att flytta över från kick- och thaiboxning. Att kunna bygga upp en femte världsmästartitel, som även kommer med en väldigt bra prispeng. Det kommer kunna förändra saker i mitt liv och för mina nära och kära. Det brukar bli en snöbollseffekt. Desto mer du vinner desto mer uppmärksamhet, prat och skriverier blir det. Det är extremt mycket som kommer hända och jag är övertygad om att efter jag vunnit titeln kommer det pratas helt annorlunda om mig inför nästa säsong. Jag kommer inte se förbi den här matchen men jag kommer vara girig och gå efter ytterligare en turneringsvinst.

PFL grundades 2018 ur den numera nedlagda organisationen Word Series of Fighting  (WSOF). Enligt Sy är PFL måna om att fighters ska trivas i organisationen

Det är en jätteambitiös organisation. Dom är inte rädda för att gå efter någon fighter som blir en free agent om man säger så. Med det sagt så skulle jag vilja säga att det är en fightervänlig organisation. Man ser det i form av att från första säsongen till den andra säsongen ägde förändringar rum. Dom lyssnar på vad vi säger och tar till sig det. Dom vill att fighters ska trivas och att det är vi tillsammans som faktiskt kommer hjälpas åt att bygga PFL. Enligt många så anses det här vara den näst största organisationen i världen just nu. Jag tror att vi bara kommer fortsätta att växa. Vi har flera tidigare UFC-mästare. Det speglar organisationens kvalité när UFC-fighters skriver kontrakt med PFL och inte ens tar sig vidare till slutspel. Inte bara fighters som är på nedgång utan även fighters som det har gått bra för i UFC.

Avslutningsvis passade Sy på att skicka en hälsning till svenska tittare som har följt årets säsong.

Det är svårt att förklara med ord hur tacksam jag är och hur motiverande det är att höra hur folk sitter uppe mitt i natten som supportar och hejar på. Jag behöver er en match till, sen får ni ta en paus till nästa säsong. Då behöver jag er igen.

Sy står med ett totalt matchfacit som lyder 12-6-2 1NC. Finalen äger rum den 25 november i New York och sänds exklusivt i Sverige på Viaplay.

+12
Dana Sad
Dana Happy
Conor McGregor om återkomsten till buren – ”Jag är beroende”
kimura
Hett
Sam Ghoroghi
Sam Ghoroghi går huvudmatch på Zone – ”Jag skulle inte tacka nej till ONE om ett år!”
kimura
Hett
Hamed Tawana
Wolf Fight Promotion 6: Intervju med Hamed Tawana – ”Jag var hungrig!”
kimura
Hett
Conor McGregor Beneil Dariush
Beneil Dariush tror Conor McGregor dopar sig
kimura
Hett
Sean O'Malley och Marlon Vera
Sean O’Malley chockad av ”Chito” Veras förlust – ”Utklassade honom”
kimura
Hett