Nyheter

UFC 286 – Odds, tips och genomgång: Vem vinner trilogimatchen?

Av

Alexander Clausson

17/03/2023
Gilbert Burns, Leon Edwards, Kamaru Usman

–  Den här artikel är i samarbete med Unibet –

På lördag smäller det. UFC intar O2 Arena i London och kortet toppas av en titelmatch mellan mästaren Leon Edwards och utmanaren Kamaru Usman.

Mycket talar för att Kamaru Usman återerövrar bältet

Edwards (20-3-0) ställs mot Usman (20-2-0) för en tredje gång. Deras första möte ägde rum redan 2015 och då tog Usman hem en bekväm vinst via enhälligt domslut. Returmatchen ägde rum förra året och då såg resultatet annorlunda ut. Edwards inledde startk med sin tekniska grappling, men därefter tog Usman över matchen mer och mer. Kommentatorerna fick intrycket av att Edwards hade gett upp. Strax därefter avfyrade Edwards en perfekt tajmad huvud spark som knockade den dåvarande mästaren.

Trots att Edwards kliver in i buren som mästare och på hemmaplan kommer han göra det som en underdog. Faktum är att Usman var på god väg att vinna utövarnas andra möte och det finns få saker Edwards kan göra annorlunda för att undvika en liknande situation. Samtidigt som Usman kan undvika samma resultat med ganska få förändringar.

Usman är starkare och explosivare än sin motståndare. Han slår hårdare och har en tydlig fördel när det kommer till kamp på kanvasen. Edwards har i grunden ett bra försvar mot nedtagningar, men Usman lyckades fullfölja fem stycken i samband med utövarnas senaste möte. Edwards är den mer tekniska av de båda, men Usman kan hålla relativt jämna steg och stjäla ett par ronder även när det kommer till stående striking.

Usman kan använda sig mer av sin brottning och undvika situationer där Edwards kan skicka iväg sina farliga sparkar. Edwards å andra sidan  har inte hunnit bli starkare eller kunnat förbättra sin brottning sedan utövarnas senaste match.

Undertecknad misstänker att vi kommer få se en liknande matchbild som i welterviktarnas returmatch. Med undantaget att Edwards inte kommer hitta ett sent avslut. En domslutvinst för Usman känns trolig.

Kamaru Usman vinner matchen – 1.40 gånger insatsen tillbaka.

Kamaru Usman

Justin Gaethje vs Rafael Fiziev går inte tiden ut

I den delade huvudmatchen kommer Londonpubliken få bevittna en lättviktsdrabbningen mellan två riktigt duktiga strikers. Justin Gaethje möter Rafael Fiziev.

När Gaethje ställs mot en annan striker är det sällan som matchen går tiden ut. Faktum är att det är väldigt sällan som amerikanens matcher går till domslut överhuvudtaget. 24 av lättviktarens 27 drabbningar har tagit slut innan poängdomarna behövde blandas in. Av Fizievs 13 matcher har 10 resulterat i avslut. Nio avslut signerade Fiziev och 30 åringen har själv blivit knockad vid ett tillfälle.

Gaethje är en brottare i grunden, men har fullt fokus på striking inne i buren. Amerikanen har faktiskt inte gått för en enda nedtagning under sin tid i UFC. Fiziev ursprungliga sport är thaiboxning, men lättvikaren har tävlat i flera olika kampsporter sedan barndomen. Trots att utövarna har en relativt bred kamssportsbakgrund känns det troligt att lördagens match kommer spenderas till en klar majoritet i stående positioner. Möjligtvis kommer fighten inte förflyttas till kanvasen förrän någon av utövarna får in en knockdown.

Båda kombatanterna slår ruskigt hårt och tycker om att kliva framåt. Gaethje är vass när det kommer till boxning och Fiziev är effektiv både när det kommer till slag och sparkar. Fiziev byter stance under matchens gång och undertecknad har svårt att se hur Gaethje skulle kunna klara pressen. Vinnarspelet på Fiziev till 1.41 gånger pengarna känns lockande, men rondspelet är möjligtvis ett ännu troligare resultat.

Under 2.5  ronder – 1.64 gånger pengarna tillbaka.

Casey O’Neill håller sig fortsatt obesegrad

Den obesegrade Casey O’Neill (9-0-0) ställs mot sitt tuffaste motstånd hittls i form av Jennifer Maia (20-9-1). Den obesegrade talangen mot den härdade veteranen. Generellt brukar undertecknad spontant luta åt talangerna när det kommer till sportens kvinnliga divisioner. Utvecklingen har varit stor under de senaste åren och det äldre gardet har inte mycket att sätta emot. Den ovannämnda matchen är ett sådant exempel. Den 25 åriga O’Neill har framtiden för sig och den 34 åriga Maia är på väg bort från toppen av sporten.

O’Neill har avslutat tre av fyra matcher i UFC, men Maia har aldrig blivit avslutad i organisationen. Den förstnämnda är bra på att sätta press både stående och när det kommer till fight på kanvasen. Hon har hög volym inne i buren och fick in 229 slag över tre ronder i samband med hennes senaste match. O’Neills brottningsförsvar lämnar mer att önska, men frågan är om Maia vill ta ner henne till kanvasen. O’Neill  är offensiv även från rygg och om hon hamnar i en position där hon kan avlossa ground and pound kan drabbningen vara över.

En vinst via domslut för O’Neill känns inte som ett orimligt resultat. Avslutet är dock inte omöjligt.

Casey O’Neill vinner matchen – 1.57 gånger insatsen tillbaka.

Skribentens kontakt

alexander.clausson@kimura.se

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök