UFC on Fox 29: Eftertankar – Kanske dags för Condit att hänga upp handskarna

Gila River Arena i Glendale Arizona var platsen för UFC on Fox 29, ett på pappret riktigt trevligt matchkort. Delstaten Arizona har implementerat de nya reglerna vilket vi är tacksamma för. Något annat vi var synnerligen tacksamma över var att galan började redan vid 21.30 svensk tid. Underbart att slippa behöva kämpa mot John Blund för att få avnjuta sin favoritsport. Våra ledsagare genom kvällen och natten var Jon Anik, Daniel Cormier och Dominick Cruz. Det var en stabil och mycket kunnig laguppställning UFC hade mönstrat, kvällen till ära.

Underkort

135 lbs.: Luke Sanders vs. Patrick Williams

Luke Sanders satte tidigt press med hjälp av sin southpaw-striking. Han träffade flera gånger med sin fina vänster. Patrick Williams, som är brottare, hade svårt att hantera pressen. Andra ronden dominerade Sanders fram tills dess att Williams, med 15-20 sekunder kvar av ronden, träffade med en hård höger som skakade Sanders. Tredje ronden blev förvånansvärt jämn men i slutändan lyckades Sanders avsluta starkare. Det räckte till seger hos domarna.

135 lbs.: Matthew Lopez vs. Alejandro Perez

Matthew Lopez är en mycket kompetent brottare vilket han visade i första ronden när han tog ned Perez, tog rygg och var nära att få in en rear-naked choke. Han tog en säker rondseger. I andra ronden såg Lopez trött ut och Perez tog över initiativet i fighten. Den tuffe mexikanen jobbade metodiskt med sin striking och lyckades få träff och skaka Lopez. Han klev in och lät det regna slag, vilket fick domaren att avbryta fighten vid 3.42 i rond 2. Mycket fin vinst för Alejandro Perez.

265 lbs.: Arjan Bhullar vs. Adam Wieczorek

I kvällens tredje fight fick vi se brottaren Arjan Bhullar ta sig an den långe polacken Adam Wieczorek. Matchen utvecklades ungefär som väntat. Bhullar fick en tidig nedtagning och dominerade från topposition. Wieczoreks guard var fullständigt ofarlig. I andra ronden fick vi se mer av samma. Bhullar fick en nedtagning och jobbade från topposition när Wieczorek helt plötsligt överraskade med att, från ingenstans, sätta en omoplata. Bhullar klappade omedelbart och polacken, som var kraftig underdog, tog en fin skalp. En hypad brottare ska inte fastna i en omoplata, inte mot en medioker fighter som Wieczorek. Men vi gratulerar polacken till vinsten och $50,000.

170 lbs.: Dhiego Lima vs. Yushin Okami

Dhiego ”No Wrestling” Lima tog sig an den 84-årige Yushin ”Thunder” Okami. Den erfarne japanen tog tidigt ned Lima och implementerade sitt tunga toppgame. Okami, som är otroligt stor för viktklassen, är inte någon man vill fastna under. Det var dock exakt vad som hände även i andra och tredje ronden. Underhållningsvärdet var tyvärr inte särskilt högt, men det var ändå en stark insats av veteranen. Gamlingen visade imponerande explosivitet och kardio när han brottade sig till en seger.

125 lbs.: Shana Dobson vs. Lauren Mueller

Shana Dobson välkomnade Lauren Mueller till UFC i vad som blev en ganska trevlig fight. Vi fick se en jämn första rond mellan två tuffa strikers. I andra ronden tog Dobson, mycket tack vare sin fina jabb, över initiativet. I tredje ronden var det Mueller som satte hård press och träffade med fina slag. Efter en jämn och underhållande fight gav domarna segern till nykomlingen Lauren Mueller.

155 lbs. Gilbert Burns vs. Dan Moret

– Walk off KO!

Dan Moret hoppade in på kort varsel och gjorde UFC-debut mot supergrapplern Gilbert Burns. Det var inte tal om någon mjukstart för nykomlingen. Burns såg vass ut i sin striking och klev in och avlossade bomber. Efter 59 sekunder i rond 2 sövde Burns motståndaren med en stenhård höger. Han tog därmed sin andra raka KO-vinst.

185 lbs.: Krzysztof Jotko vs. Brad Tavares

Krzysztof Jotko (#13) och Brad Tavares (#15) bjöd oss (inte oväntat) på en ganska trist fight. Vi fick se avvaktande striking och lite stående kamp mot buren. Tavares gjorde inte särskilt mycket men fick ändå mer uträttat än Jotko som mest bara hoppade runt och fintade. I mitten av tredje ronden träffade Tavares med en något turlig högerkrok som sänkte polacken. Jotko fick än en gång betala för att han höll hakan högt. Vid 2.16 i tredje ronden tog Tavares sin första avslutsvinst sedan 2011. Inte alltför skräckinjagande facit för en striker, men han tog trots allt sin fjärde raka seger. I oktagonintervjun utmanade han ingen mindre än Michael Bisping. Det är en match vi helst slipper.

125 lbs.: Wilson Reis vs. John Moraga

– Flugvikten levererade!

Wilson Reis (#6) och John Moraga (#10) bjöd på intensiv och mycket underhållande mma. Det var Moragas striking mot Reis grappling. Det var en svängig och riktigt trevlig fight. I tredje ronden tog Reis över med sin fina brottning och grappling. Det var emellertid inte tillräckligt i poängdomarnas ögon. De gav rond 1 och 2 till Moraga som tog en tung skalp.

170 lbs.: Muslim Salikhov vs. Ricky Rainey

KO!

Muslim Salikhov tog sig an en nykomling i sin andra fight i UFC. Ricky Rainey hoppade in på kort varsel istället för Abdul Razak Alhassan. Inledningsvis stod Rainey upp bra mot den erfarne strikern. Salikhov styrde dock matchen och fick nykomlingen att tveka. Det betalade sig i andra ronden när Salikhov träffade med en fin kontring, en överhandshöger, som sänkte Rainey. Ryssen klev in och avlossade några stenhårda slag och det var allt som behövdes. Domaren stoppade matchen och därmed hade Salikhov tagit sin första seger i UFC.

185 lbs.: Tim Boetsch vs. Antonio Carlos Junior

– RNC 4.28 rond 1.

Antonio Carlos Junior ställdes mot den tuffe men bedrövligt ensidige Tim Boetsch. Amerikanen har stort hjärta och en hård överhandshöger. Det är tyvärr allt. Brassen är en mycket meriterad (läses; livsfarlig) grappler med solid brottning och förbättrad striking. Det kunde bara sluta på ett sätt – rear-naked choke. Sko-nyllet tog sin femte raka seger när han ströp ut Barbaren.

Huvudkort

115 lbs.: Michelle Waterson vs. Cortney Casey  

Michelle Waterson (#7) ställdes mot den betydligt längre och större Cortney Casey (#10). Det såg ut som olika viktklasser. Trots det fick vi se en intensiv och mycket jämn match. Casey var dominant i det stående men Waterson fick nedtagningar och behöll topposition tillräckligt länge för att ta hem rondsegrar. Waterson tog hem segern via ett något tveksamt split decision. Casey får dock skylla sig själv. Hon var alltför nöjd med att jobba från rygg istället för att ta sig upp och använda sin striking.

185 lbs.: Israel Adesanya vs Marvin Vettori

Den hypade Israel Adesanya hade avslutat samtliga sina 12 motståndare via KO. Marvin Vettori, den 24-årige italienaren, hade 8 submissions och 2 KOs på 12 vinster. Det var alltså upplagt för action. När matchen väl startade fick vi se en toppstriker mot en nybörjare, åtminstone när det kom till striking. Vettori är tuff och fick in några träffar men hans strategi syftade till att implementera hans grappling och det misslyckades. I tredje ronden fick Vettori några nedtagningar men lyckades inte uträtta något av värde. Adesanya gjorde vad som krävdes men han levererade inte i enlighet med vad han på förhand utlovat. Han vann via delat domslut men Chris Lee, den domare som ville ge segern till Vettori, behöver verkligen ett par nya glasögon, eller ett nytt jobb.

170 lbs.: Carlos Condit vs. Alex Oliveira

I kvällens co-main fick vi se Carlos Condit (#12) mot Alex Oliveira. Det tog inte ens två minuter innan Cowboy hade fått första nedtagningen. Condit lyckades dock vända och ta topposition. Där gjorde han en del skada och tog rygg på brassen. I andra ronden blev Condit nedtagen flera gånger innan han tog ned Cowboy och jobbade bra från topp. Oliveira scramblade framgångsrikt och lyckades träffa med en ’up kick’. En skakad Condit panik-sköt för nedtagning men Oliveira svarade med att applicera en tight giljotin. Condit kämpade länge och väl men tvingades till sist klappa. En imponerande vinst för Oliveira som hoppade in på kort varsel. Cowboy vinner via submission vid 3.17 av andra ronden och får $50,000 extra för besväret.

155 lbs.: Dustin Poirier vs. Justin Gaethje  

– FOTN

Äntligen hade det blivit dags för kvällens huvudmatch. En lättviktsdrabbning mellan Dustin Poirier (#5) och Justin Gaethje (#6). På pappret var det godis för oss mma-fans och förväntningarna var också därefter.

Matchen blev vad vi väntade oss och hoppades på. Högt tempo från första stund. Gaethje jobbade med hårda bensparkar och Poirier svarade med massor av stenhårda träffar mot huvud och kropp. Gaethje tog i vanlig ordning emot mängder av slag och fortsatte vandra framåt. I slutet av andra ronden var Poirier rejält sliten och det såg ut som att Gaethje skulle ta över. Det var vad som skedde i tredje ronden, men en ögonpetning gav Poirier tid att återhämta sig – inte minst från de över 30 bensparkar han mottagit. Domaren tog en poäng från Gaethje pga ögonpetningen. I fjärde ronden kom Poirier ut och såg piggare ut. Han klev in och avlossade hårda tekniker. Det dröjde inte länge innan han fick träff och Gaethje var rejält skakad. Poirier fortsatte avlossa och prickade med en handfull hårda slag. Gaethje stapplade och kunde knappt stå upp. Efter 0.33 i rond 4 klev Herb Dean in och bröt fighten. Puh… Men vilken jäkla match.

Sammanfattning

Det blev en bra kväll för mma-fans. Fjorton matcher är enligt min mening i mesta laget. I slutändan var det dock ingen tvekan om att vi fick valuta för pengarna. Men hur skulle man kunna vara annat än nöjd med tanke på den spektakulära huvudmatchen.

Israel Adesanya gjorde vad som krävdes för att ta sig förbi Marvin Vettori. Hans striking såg vass ut som vanligt. Hans defensiva brottning var okej men grapplingen är skakig. Vettori hade å andra sidan inte mycket att erbjuda ens när han fick topposition och därför kom Adesanya billigt undan.

Carlos Condit såg bra ut i inledningen av matchen – han hade glöd i blicken. Det fick oss som minns den gamle Condit att hoppas på att han var tillbaka. Så var tyvärr inte fallet och han inkasserade sin fjärde raka förlust. Det innebär att han nu har ett negativt UFC-record på 7-8. Condit håller nog inte längre mot rankat motstånd. Det smärtar att konstatera men kanske är det ändå dags att hänga upp handskarna. Fan.

Dustin Poirier tog en tung skalp igår kväll. Han visade prov på utmärkt mma-boxning och mycket stort hjärta när han red ut stormen (orkanen) och därefter lyckades avsluta den omänsklige Justin Gaethje. Man kan med fog säga att Poirier är närmare en titelmatch än han någonsin har varit i sin långa UFC-karriär. Beroende på om McGregor blir straffad för sina eskapader kan Poirier möjligen få nästa chans på titeln. Märkligare saker har inträffat.

Med de orden är det dags att runda av denna sammanfattning av gårdagens gala. Vi konstaterar att vi är mycket nöjda med underhållningen och skickar ett särskilt stort tack till grabbarna i huvudmatchen som bjöd på en minnesvärd insats.

_______________________

Kimuraredaktionen

+9
Dana Sad
Dana Happy

Conor McGregor hyllar Bas Rutten

Conor McGregor har blivit mycket känd för sitt trash talk mot diverse fighters, men ibland passar han även på att hylla sina föregångare.

Nyligen befann sig den irländske stjärnan på Bas Ruttens gym.

McGregor skrev sedan på Instagram ett långt hyllningsmeddelande till Rutten, som han bland annat kallade pionjär inom sporten.

Det här kunde man läsa:

 

View this post on Instagram

 

At the legendary Bas Ruttens gym tonight. Elite MMA. Behind us is the original UFC heavyweight belt that Bas won. Becoming the first European MMA fighter to win a UFC title. To this day there have only been 5 European UFC champions. Bas also secured his nations flag Holland, on the new design UFC belt with this win, as Holland was one of the first 8th countries to birth a UFC world champion. Ireland is on this list also. The belt below the UFC belt is his Pancrase World title. True MMA fans will know Pancrase as one of the first, somewhat form of no holds barred fighting to appear from Japan. A sport where the knuckles were bare but striking with the closed fist to the head was still not allowed. The fist had to be open. It led to heavy open hand clatters becoming the choice of weapon here. The strike was ALWAYS with the bone/knuckle at the end of the palm, connected to the wrist. I’m not sure what the actual name of this bone is, but I like to call it the nom nom knuckle. When Khabib was holding onto my legs against the fence in that first round, I was clattering him with this knuckle right into the temple, over and over. Feeding it to him. Hence nom nom. Devastating blows can be caused with this knuckle, and some of Bas’s greatest highlights are of this shot. A clean open palm strike, straight down the pipe from a standing position, putting the opponent out cold. Fascinating to see. Bas was also one of the originators of the high elbow guillotine, in fighting competition. You will see it frequently now and some fighters have modeled their careers and even fight nicknames off this great submission move. Bas, although not known for his grappling, was one of the first men to win with this technique. Fascinating to watch. I suggest you do. Bas Rutten highlights. Bas also had a training voice recording out, where he would call out MMA combinations and drills. My coach would play it on the radio and we would work. “Double knee, liver shot, 10 sprawls” Bas was the first person to teach me how to piece MMA style combinations together. And it was through a C.D on the radio. Bas Rutten ladies and gentlemen. What a pioneer. “El Guapo” they call him. A PROPER GOER

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

At the legendary Bas Ruttens gym tonight. Elite MMA.
Behind us is the original UFC heavyweight belt that Bas won.

Becoming the first European MMA fighter to win a UFC title. To this day there have only been 5 European UFC champions.

Bas also secured his nations flag Holland, on the new design UFC belt with this win, as Holland was one of the first 8th countries to birth a UFC world champion.
Ireland is on this list also.

The belt below the UFC belt is his Pancrase World title. True MMA fans will know Pancrase as one of the first, somewhat form of no holds barred fighting to appear from Japan. A sport where the knuckles were bare but striking with the closed fist to the head was still not allowed.

The fist had to be open. It led to heavy open hand clatters becoming the choice of weapon here. The strike was ALWAYS with the bone/knuckle at the end of the palm, connected to the wrist.

I’m not sure what the actual name of this bone is, but I like to call it the nom nom knuckle.

When Khabib was holding onto my legs against the fence in that first round, I was clattering him with this knuckle right into the temple, over and over.

Feeding it to him.
Hence nom nom.

Devastating blows can be caused with this knuckle, and some of Bas’s greatest highlights are of this shot. A clean open palm strike, straight down the pipe from a standing position, putting the opponent out cold. Fascinating to see.

Bas was also one of the originators of the high elbow guillotine, in fighting competition. You will see it frequently now and some fighters have modeled their careers and even fight nicknames off this great submission move.

Bas, although not known for his grappling, was one of the first men to win with this technique. Fascinating to watch. I suggest you do. Bas Rutten highlights.

Bas also had a training voice recording out, where he would call out MMA combinations and drills. My coach would play it on the radio and we would work.
“Double knee, liver shot, 10 sprawls”

Bas was the first person to teach me how to piece MMA style combinations together. And it was through a C.D on the radio.

Bas Rutten ladies and gentlemen.
What a pioneer. “El Guapo” they call him.
A PROPER GOER

McGregor gick senast match under UFC 229 i oktober, där han mötte lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov  och förlorade via submission i fjärde ronden. Han är just nu avstängd fram till april för sin inblandning i bråket som utbröt efter mötet.

Det ser ut som att van vid sitt återvändande kommer att möta Donald Cerrone om interimbältet i lättvikt.

Vad tycker ni om McGregors hyllning?

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Dokument: Charles ”Krazy Horse” Bennett

Det här är historien om en av de mest ökända professionella fighters som någonsin fångat medial uppmärksamhet. Många är de notiser och kortare artiklar som flimrat förbi om alla galenskaper som rör denne man, eller som han själv rört sig i. Från rena tokigheter, till avskyvärda brott – men likväl även spektakulära prestationer inom MMA. Det här är historien om lättviktaren Charles ”Krazy Horse” Bennett.

Charles Bennett föddes i Gainesville i norra Florida 1979 som den näst äldste sonen bland elva syskon – samtliga med olika fäder. Vid åtta års ålder flyttade han till den hälften så stora staden Ocala för att bo med sin far, sex mil söderut från Gainesville. Detta då hans mor arresterades för narkotikabrott. Även pappan var dock drogmissbrukare vid denna tid.

Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att Bennett ständigt hamnade i trubbel. Var det inte snatterier så var det slagsmål. Och så vidare. Han har själv beskrivit sig som familjens ”svarta får”, vilket inte vill säga lite i en så brokig skara.

Amerikansk fotboll, droger och MMA

Charles idrottsliga talang upptäcktes tidigt och i gymnasiet spelade han för skollaget i amerikansk fotboll. Han spelade på flera olika positioner, bland annat linebacker och defensive linesman, positioner som normalt sett besätts med stora, tunga spelare. Men säg den lycka som varar. Redan under andra året kastades Bennett ut ur laget efter disciplinära problem. Kort därpå kastades han även ut ur faderns hem efter meningsskiljaktigheter. Till slut hoppade han även av gymnasiet och började försörja sig genom narkotikaförsäljning på heltid. Detta yrkesval ledde till att han vid ett par tillfällen fälldes för narkotikabrott och han avtjänade också tid i fängelse. Mellan ett par vändor bakom galler, uppsökte han en kampsportsklubb och började träna MMA. Tränarna vid klubben imponerades av ynglingens kraft och snabbhet men var bekymrade över att han fortsatt höll på med att sälja droger. Efter att Bennetts första barn fötts, blev han dock mer motiverad att ge upp den livsstilen och försörjningskanalen. Som ett steg mot ett mer ”normalt” liv la han ner det mesta av knarkförsäljningen och fokuserade mer på MMA. Helt och hållet gick ändå ränderna inte ur och han fälldes fortsatt då och då för narkotikarelaterade brott.

Ett livsavgörande möte

Charles Bennett har själv sagt att en av de viktigaste händelserna i hans liv, var då han träffade Terry Trebilcock jr, grundare och ägare av MMA-organisationen King of the Cage. De kom snabbt överens om att ”Krazy Horse”, som innan KOTC-debuten gått fem proffsmatcher med ett facit på 3-2, skulle skriva på för Trebilcocks då relativt nystartade organisation. Bennetts KOTC-debut skedde 2001 mot ingen mindre än Duane ”Bang” Ludwig, antagligen mest känd för att ha UFC:s snabbaste knockoutseger någonsin (6 sekunder) samt nuförtiden som T.J. Dillashaws coach. Ludwig avgick med segern via submission i andra ronden. Bennett gav helt enkelt upp för att han var totalt utmattad. Det var efter denna match som Bennett insåg att det inte räcker med att ha talang för att slåss – man måste träna också, för att kunna rå på bra motståndare.

Med intensifierat fokus på såväl konditions- som nischad färdighetsträning gick det klart bättre för floridianen, som i sina kommande tio matcher under åren 2001-04 vann nio och endast förlorade en. Från 3-3 till 13-4, således. Förvisso mot blandat motstånd och under varierande organisationers flagg. När det däremot var dags för ytterligare ett kliv upp i motstånd, märktes det ganska snabbt att det fuskats en smula med jiu jitsu-träningen. De kommande fem matcherna innebar endast en seger (KO) men fyra förluster – samtliga via submission. Av nämnda fem fighter arrangerades fyra av KOTC och den femte i Pride, där Bennett mötte publikfavoriten Takanori Gomi (och förlorade via kimura i första ronden). Även fortsatt har det varit blandat och givet i karriären. Mellan 2001-2018 har den ”galna hästen” gått likaledes galna 71 (!) professionella MMA-matcher, under totalt 29 (!!) olika arrangörer. Det innebär ett genomsnitt på över fyra matcher per år, varje år – i 17 år. Givet att han under den tiden också då och då suttit bakom galler, blir det verkliga antalet matcher per aktiva år, än högre.

Brottskarriär

Bennett har – i skrivande stund, kanske man bör lägga till – fällts för grova brott eller brott av normalgraden över 20 (!) gånger. Narkotikabrott. Partnermisshandel. Bedrägerier. Med mera. Till en av de grövre historierna hör när han 2013 blev förolämpad under en sparringsession i Albuquerque, New Mexico, av den före detta lokale brottningsmästaren Tyler East. Bennett lämnade gymmet utan ett ord… bara för att kort därpå återvända med ett järnrör i handen. Med röret slog han East sönder och samman. Brottaren skadade såväl knän som armbåge och revben allvarligt. Bennett dömdes sedermera för aggravated battery with grievous bodily harm, vilket ungefär motsvarar grov misshandel och grovt vållande av kroppsskada (med det senare som följd av det förra). Floridianen har också dömts för misshandel av en gravid kvinna. Trots alla dessa förseelser har Bennetts längsta sammanhängande fängelsesittning varit två och ett halvt år, en tid han satt av vid Blackwater River-fängelset i Milton i Floridas nordvästra hörn.

Konflikten med ”Yxmördaren”

I samband med en Prides nyårsgala 2005 ska legendaren Wanderlei ”The Axe Murderer” Silva och Krazy Horse hamnat i bråk, där Bennett hävdar att han – efter att först ha strypts ut av Wanderleis BJJ-coach Cristiano Marcello – knockat den många kilo tyngre Silva, en historia som backas upp av Matt Lindland. Den biten finns dock inte fångad på film, till skillnad från Marcellos utstrypning av Bennett. Silva däremot förnekar kategoriskt att han någonsin skulle blivit knockad av fjäderviktaren. Därefter har ”galna hästen” och ”yxmördaren” varit i öppen konflikt i över tio år. Och 2016 nådde dispyten ännu en kulmen, när de råkade i luven på varandra igen.

I klippet nedan (ca 3 min) kan ni se Joe Rogan och Yves Edwards prata om Krazy Horse och konflikten med Wanderlei Silva:

Smeknamn

Charles Bennett är mest känd i MMA-världen som just Krazy Horse. Men vid ett par tillfällen har fightern försökt tvätta sin image och av olika skäl gå under andra smeknamn.

2009 gjorde Bennett dock sitt första försök att gå från galning till förebild i det allmänna medvetandet. Han bejakade fortfarande sin galna sida men med mer fokus på kaos än på sinnestillstånd. In kom; ”Kid Khaos”. Det varade dock inte så länge, utan Krazy Horse var snart tillbaka på banan igen. Åtminstone fram till bytet till sitt näst mest kända epitet: ”Felony” (ungefär ”grovt brott”). Kampsportstidningen Foot&Fist fick en intervju med den kontroversielle MMA-utövaren vid tillfället och bad honom berätta om namnbytet. Varför Felony?

Yeah… Because everyone thinks I’m crazy. Everyone thinks I’m crazy, so I figured if I come out with “Felony” and I go to speaking — and I don’t tell you I’m crazy; I don’t tell you I used to go by that name or anything — when you meet me, you won’t have that persona already embedded in your mind that I’m crazy. All you’ll know is, “Hey, this guy’s got some felonies.”

Men det handlade inte enbart om en önskan att inte dömas på förhand som galen. ”Felony” ska också ses som en akronym, även om man lätt får känslan att namnet fyllts med nedan innehåll i efterhand:

“Felony” stands for “Fuck Everybody Left Offended Next Year.” That’s what “Felony” stands for. Fuck everybody left offended. And I came up with this name when I was in prison. I had to come up with my own name that I was comfortable with being called, and that’s what I came up with: “Felony.” And it stands for Fuck. Everybody. Left. Offended. Next. Year. And man… It’s fucking awesome.

Inte bara vem som helst, utan också var som helst

MMA har en diger historia av märkliga arrangörer. Allt från att i USA endast kunna hålla galor i urinvånarreservat på den tid då sporten var olaglig i stora delar av landet, till exempelvis nutidens östeuropeiska eller japanska galor med bisarra variationer av MMA. Även i Sverige har vi haft ”galor” som hört till de mer märkliga arrangemangen, som exempelvis det i en villaträdgård i Avesta. Men frågan är om inte priset ändå tas av porrsajten CamSoda, som arrangerade en egen MMA-gala under våren 2018. Om ”Krazy Horse” var en av kämparna på AFC 24, också marknadsfört under namnet ”Camsoda Legends”? Naturligtvis. Vem hade trott något annat? Absolute Fighting Championship – eller AFC – som på papperet var arrangör av galan, var alltså den tjugonionde organisationen under vars flagg den spretige fightern gick match. Charles Bennett är bara en i raden av många MMA-fighters som går efter mottot ”vem som helst” i fråga om motståndare – men mer unikt är kanske hans uppenbara ”var som helst” i fråga om plats och arrangör.

Charles Bennett gick sin senaste proffsmatch i MMA så sent som i juni 2018 (förlust via submission tidigt i andra ronden) samt en bare knuckle-match i slutet av augusti samma år, där han bröt handen tidigt i matchen. I år fyller han 40 men har inga uttalade planer på att gå i pension. Klokheten i att ännu fortsätta efter det liv och den karriär Bennett haft kan ifrågasättas. Samtidigt går det knappast att förneka risken för att, som Edwards säger i det länkade klippet ovan, Charles Bennett utan MMA hade varit ”den där killen som hänger utanför 7-Eleven”. Onekligen ett märkligt och i många avseenden tragiskt livsöde. Onekligen en på många sätt obehaglig person. Och, onekligen en underhållande fighter:

Källor: Crime in Sports, Foot&Fist, Sherdog, VICE, Wikipedia

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy

UFC Phoenix: Kimuras läsare och redaktion tippar Velasquez vs Ngannou

I helgen äger UFC Phoenix rum och huvudmatchen utspelar sig mellan den forne tungviktsmästaren Cain Velasquez och den forne titelutmanaren, Francis Ngannou. I galans co-main event tar sig den irländska draken Paul Felder sig an James ”The Texecutioner” Vick.

Nu är allas rader satta och det är en väldigt svårtippad gala vi har framför oss. Det råder delade meningar på redaktionen om vilka som vinner sina respektive matcher på huvudkortet. Majoriteten tror att Velasquez besegrar Ngannou och 71 procent av er tror att han har vad som krävs för att besegra den hårt slående Ngannou.

Den största favoriten hos er läsare är Cynthia Calvillo och vi på redaktionen är benägna att hålla med. 81 procent av er tror att mexikan/amerikanskan har vad som krävs. Den mest svårtippade matchen under galan faller på Vicente Luque vs Bryan Barberena. En jämn omröstning som låg på 50/50 på båda herrar ett tag, men Barberena drar det längsta strået som knapp favorit, 52 procent hos er läsare.

Nedan kan ni ta del av intressant fakta och statistik för kvällens matcher.

HUVUDMATCH

Cain Velazquez

 • Födelsedatum: 28 juli 1982 (36 år)
 • Nationalitet: Mexikan/Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 14-2
 • Knockouts: 12 stycken
 • Submissions: 0 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

VS

Francis Ngannou

 • Födelsedatum: 5 september 1986 (32 år)
 • Nationalitet: Kamerunier
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 12-3
 • Knockouts: 8 stycken
 • Submissions: 4 stycken
 • Domslutsvinster: 0 stycken

CO-MAIN

Paul Felder

 • Födelsedatum: 25 april 1984 (34 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 15-4
 • Knockouts: 10 stycken
 • Submissions: 1 stycken
 • Domslutsvinster: 4 stycken

VS

James Vick

 • Födelsedatum: 23 februari 1987 (31 år)
 • Nationalitet: American
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 13-2
 • Knockouts: 3 stycken
 • Submissions: 5 stycken
 • Domslutsvinster: 5 stycken

MATCH #3

Cortney Casey

 • Födelsedatum: 5 maj 1987 (31 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 8-6
 • Knockouts: 3 stycken
 • Submissions: 3 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

VS

Cynthia Calvillo

 • Födelsedatum: 13 juli 1987 (31 år)
 • Nationalitet: Amerikan/Mexikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 7-1
 • Knockouts: 2 stycken
 • Submissions: 3 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

MATCH #4

Alex Caceres

 • Födelsedatum: 20 juni 1988 (30 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 14-11(1)
 • Knockouts: 3 stycken
 • Submissions: 5 stycken
 • Domslutsvinster: 6 stycken

VS

Kron Gracie

 • Födelsedatum: 11 juli 1988 (30 år)
 • Nationalitet: Brasilianare
 • Vinst/förlustsvit: 4 raka vinster
 • MMA-facit: 3-0
 • Knockouts: 0 stycken
 • Submissions: 4 stycken
 • Domslutsvinster: 0 stycken

MATCH #5

Vicente Luque

 • Födelsedatum: 27 november 1991 (27 år)
 • Nationalitet: Brasilianare
 • Vinst/förlustsvit: 3 raka vinster
 • MMA-facit: 14-6-1
 • Knockouts: 7 stycken
 • Submissions: 6 stycken
 • Domslutsvinster: 1 stycken

VS

Bryan Barberena

 • Födelsedatum: 3 maj 1989 (29 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • MMA-facit: 14-5
 • Knockouts: 10 stycken
 • Submissions: 2 stycken
 • Domslutsvinster: 2 stycken

MATCH #6

Andre Fili

 • Födelsedatum: 25 juni 1990 (28 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 18-6
 • Knockouts: 8 stycken
 • Submissions: 3 stycken
 • Domslutsvinster: 7 stycken

VS

Myles Jury

 • Födelsedatum: 14 april 1988 (30 år)
 • Nationalitet: Amerikan
 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • MMA-facit: 17-3
 • Knockouts: 8 stycken
 • Submissions: 5 stycken
 • Domslutsvinster: 4 stycken
Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 216: Resultat

Under natten ägde Bellator 216 rum där huvudmatchen stod mellan två brittiska topptalanger i weltervikt, Michael “Venom” Page och Paul Daley. Efter 5 ronder slutade matchen med en enhällig domslutsvinst för Page. Då matchen var en del av den welterviktsturnering som Bellator anordnat kommer Page i sin nästa match att möta Douglas Lima i turneringens semifinaler. Direkt efter matchen kritiserade Page sin motståndares insats och passade även på att hylla sin nästkommande motståndare.

He didn’t come here to fight. MVP came here to fight. He was bragging about being a knockout artist, but he went for takedowns, and he still didn’t do shit on the floor. It will be an absolute honor to share the cage with someone I respected the second I joined Bellator … I’ve always had massive amounts of respect for this man.

Förutom matchen mellan Page och Daly bjöd även galan på en match mellan de två tungviktsveteranerna Roy Nelson och Mirko “Cro Cop” Filipovic. Efter 3 ronder stod “Cro Cop” som vinnare via enhälligt domslut. Efter matchen valde “Cro Cop” att hylla sin motståndare, som han kallade tuff. Nedan kan ni se det fulla resultaten från galan.

Roy is tough, a hard puncher. I will say it was more mentally hard for me than physically. It’s always hard to go into rematch when you lose the first fight.

Huvudkort

 • Michael Page besegrar Paul Daley via enhälligt domslut (48-47, 48-47, 48-47).
 • Mirko Filipovic besegrar Roy Nelson via enhälligt domslut (30-27, 29-28, 29-28).
 • Cheick Kongo besegrar Vitaly Minakov via enhälligt domslut (30-27, 29-28, 29-28).
 • Yaroslav Amosov besegrar Erick Silva via enhälligt domslut 29-27, 29-28, 29-28).
 • Valerie Loureda besegrar Colby Fletcher via knockout – Rond 1, 2:55.
 • Underkort

 • Tyrell Fortune besegrar Ryan Pokryfky via knockout – Rond 1, 2:21.
 • Nekruz Mirkhojaev besegrar Patrick Casey via submission (neck crank) – Rond 3, 1:18.
 • Vinicius De Jesus besegrar Rodolpho Barcellos via knockout – Rond 1, 3:46.
 • Kemran Lachinov besegrar Kastriot Xhema via submission (kneebar) – Rond 2, 0:53.
 • Justin Sumter besegrar Reginaldo Felix via submission (rear naked choke) – Rond 2, 3:27.
 • Jesse Kosakowski besegrar Rodolfo Rocha via submission (rear naked choke) – Rond 2, 3:05.
 • Demetrius Plaza besegrar Andrews Rodriguez via enhälligt domslut (29-28, 29-27, 29-27).
 • Bellator 216 ägde rum den 16:e februari i Uncasville, USA.

  Läs mer
  0
  Dana Sad
  Dana Happy

  Marlon Moraes: ”TJ Dillashaw är bara mästare på pappret”

  Sist vi såg bantamviktsmästaren TJ Dillashaw inne i oktagonen så utmanade han flugviktsmästaren Henry Cejudo om dennes titel. Matchen slutade dock endast sekunder in i första ronden då Cejudo stod som segrare vi teknisk knockout. Efter matchen var det inte helt solklart vad som kommer att hända härnäst för varken Dillashaw eller Cejudo, ett av alternativen har dock varit en returmatch mellan de två.

  Någon som inte är nöjd med ett eventuellt returmöte mellan Cejudo och Dillashaw är bantamviktaren Marlon Moraes, som anser sig vara nästa utmanare om titeln. I en intervju med MMAFighting berättade Moraes att han anser att det logiska vore om han möter Dillashaw och Cejudo tar sig an Joseph Benavidez.

  I think it’s logical. Cejudo fights Joseph Benavidez, and I fight Dillashaw, and the winners may meet each other. It makes a lot of sense. It’s not good for Dillashaw, but it’s good for me, and it’s a good scenario for the UFC. I think I’ve done enough, everybody wants to fight one day for the title, but people don’t want to take the hard way.

  I samma intervju förklarade Moraes även varför han anser sig vara nästa titelutmanare i bantamvikt. Det bygger till stor del på den vinst han tog i sin senaste match över Raphael Assuncao och UFCs VDs, Dana Whites, löfte inför den matchen.

  Even Dana said when he was promoting my fight with Assuncao, this fight’s going to get a clear cut contender for the 135-pound division, and now he has a clear cut contender. And man, come on, ‘I want to go down, I want to go up, I want to stay, I want to do this and that,’ come on. He’s the champion. He has to do what the fans want to see, and he has to do what the UFC wants him to do.

  Moraes avslutade med att påstå att Dillashaw endas är viktklassens mästare på pappret medan han själv är den bästa bantamviktaren i nuläget.

  My friend, he’s a champion on paper, but I am the best 135er on the planet, and nobody can deny that. That belt should be around my waist, because I earned it and I fought, and I didn’t lose. I won. The champion should be the one that won the last fought. I’m the best 135er on the planet right now.

  Moraes gick sin senaste match på UFC Fortaleza som ägde rum den 2:a februari och då stod han som segrare över Assuncao via submission i första ronden.

  Läs mer
  -1
  Dana Sad
  Dana Happy

  Video
  James Vick försvarar Khabib Nurmagomedovs handlingar under UFC 229

  Senast vi fick se lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov i oktagonen var under UFC 229. Förutom att då besegra den forne mästaren Conor McGregor hoppade Nurmagomedov även ut från oktagonen som del i ett stort bråk som ägde rum mellan McGregors och Nurmagomedovs träningskamrater. Händelserna ledde till att McGregor, Nurmagomedov och flera av Nurmagomedovs träningskamrater fick sanktioner från Nevadas Idrottskommité, vilket för Nurmagomedovs del landade på böter på cirka 4.5 miljoner kronor och flera månaders avstängning.

  Under mediadagen inför helgens UFC Phoenix valde lättviktaren James Vick att ge sin syn på saken och han ansåg att Nurmagomedovs handlingar var rättfärdigade. Detta då McGregor hade talat illa om Nurmagomedovs familj inför matchen.

  What do you expect? I mean, he talked about the dude’s family, his father. I mean, of course some people can’t just turn that off after the fight. So you’ve got to understand the individual you’re dealing with. Sometimes people are gonna do what they do and go crazy like that.

  Vick berättade även att han inte heller håller med om straffet som Nurmagomedov fick av Nevadas Idrottskommité, som landade på kraftiga böter och en avstängning på ett antal månader.

  I mean, I don’t really think that he should get in major trouble for that. I mean, no one got hurt. Let’s be realistic. They’re like, ‘Oh, well, this could have happened. Well, it didn’t, though. No one really got hurt and nothing came of it.

  Likt vad tungviktsmästaren Daniel Cormier gjorde tidigare i veckan valde Vick att hylla Nurmagomedovs sätt att hantera sina lagkamraters böter.

  I respect Khabib for sticking up for his boys like that. I 100% respect him.

  Vick kommer att gå sin nästa match under UFC Phoenix som äger rum den 17:e februari i Phoenix, USA.

  Läs mer
  -1
  Dana Sad
  Dana Happy

  UFC Phoenix: 3 fighters missar vikten

  Natten till måndag kommer UFC Fight Night att hållas i Phoenix i Arizona, där Cain Velasquez möter Francis N’Gannou i tungvikt under galans huvudmatch. Tiigare idag hölls invägningarna inför galan, där 3 fighters missade vikten.

  Den kvinnliga stråviktaren Jessica Penne missade vikten med 118 lbs och motståndaren Jodie Esquibel klarade sig med 115.5 lbs.

  Forne bantamviktsmästaren Renan Barao har haft problem med viktminskning inför tidigare matcher och missade nu gränsen på 136 lbs då han hamnade på 138 lbs.

  Både Penne och Barao kommer att få betala böter på 20 procent av sin purse.

  Den sista fightern att missa vikten var Manny Bermudez, som vägde hela 4 lbs för mycket inför sitt möte med Benito Lopez, som vägde 135.5 lbs. Manny kommer få betala 30% av sitt gage till Lopez.

  Som tur klarade både Cain och Francis vikten.

  Här kan vi se resultaten för alla fighters:

  Huvudkort:

  • Francis Ngannou (258) vs. Cain Velasquez (248)
  • James Vick (156) vs. Paul Felder (155.5)
  • Cortney Casey (116) vs. Cynthia Calvillo (116)
  • Alex Caceres (146) vs. Kron Gracie (146)
  • Vicente Luque (171) vs. Bryan Barberena (170.5)
  • Andre Fili (145.5) vs. Myles Jury (146)

  Underkort:

  • Jimmie Rivera (135) vs. Aljamain Sterling (136)
  • Benito Lopez (135.5) vs. Manny Bermudez (140)
  • Ashlee Evans-Smith (126.0) vs. Andrea Lee (125.5)
  • Scott Holtzman (156) vs. Nik Lentz (155.5)
  • Renan Barao (138) vs. Luke Sanders (135.5)
  • Jessica Penne (118) vs. Jodie Esquibel (115.5)
  • Aleksandra Albu (114.5) vs. Emily Whitmire (116)
  Läs mer
  -7
  Dana Sad
  Dana Happy

  Daniel Cormier berömmer Khabib Nurmagomedov för att han betalar lagkamraternas böter

  Tungviktsmästaren Daniel Cormier har under en längre tid tränat med lagkamraten och lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov på American Kickboxing Academy och är van vid att se den ryske mästaren visa upp sina kampsportsfärdigheter. Men Cormier vill nu berömma Khabib för hur han hanterat sviterna av det bråket som uppstod, efter Khabibs match mot Conor McGregor under UFC 229.

  Khabib hoppade efter mötet ut ur buren för att attackera McGregors tränare Dillon Danis. Khabibs lagkamrater Abubakar Nurmagomedov and Zubaira Tukhugov blev även de involverade i bråket när de utbytte slag med McGregor inne i buren. Khabib betalade både för sig och sina lagkamrater.

  Det här berättade Cormier via The MMA Hour:

  I think that Khabib is doing the most honorable thing I’ve ever seen in my life. Not many guys will pay the fine, the 500 grand, also pay the fines of your teammates and brothers. He’s paying their money too. Whatever they fine [Abubakar and Tukhugov], he’s gonna pay it too. Those are his brothers. They were acting to help him, I guess. They’re suspended longer, he will sit with them. That’s one thing about those guys and their lifestyle and their community is that they are family at the highest level and what he’s doing is so honorable. Not many people would do that. He’s doing it with the idea that even if they take his title, it does not mean more to him than standing next to his brothers. It doesn’t get any better than that. I appreciate it. I do think the fine was steep. Whatever.

  He also said that he’s not gonna fight there anymore. He’s very firm in his approach, he’s very firm in what he wants to convey to the world. I’m very proud of him. I’m proud of the man that Khabib has become from the moment he walked into AKA to who he is today, I’m very proud of him.

  De fick alla avstängning och böter för händelsen, där Khabib fick betala 500000 dollar plus 9 månaders avstängning, medan Abubakar och Zubaira fick böter på 25000 dollar var.

  Läs mer
  +3
  Dana Sad
  Dana Happy
  UFC Phoenix: Francis Ngannou vs. Cain Velasquez - Matchkort

  Video
  UFC Phoenix: Matchkort, Sändningstider, Odds, Statistik, Diskussion

  Denna helg kommer UFC att återvända till USA då Phoenix, Arizona bli platsen för nästa gala. Vi får då se två av de främsta tungviktarna göra upp i en match som kan bana vägen för en framtida titelmatch.

  Cain Velasquez gör comeback mot Francis Ngannou

  Den tidigare UFC-mästaren i tungvikt, Cain Velasquez (14-2) kommer efter 2,5 års frånvaro nu att återvända till oktagonen. Han erövrade sin titel redan 2010 när han besegrade Brock Lesnar genom teknisk knockout i 1:a ronden. Kort efter detta förlorade han titeln till Junior dos Santos på samma sätt som Lesnar men lyckades kort efter detta revanschera sig mot dos Santos. Efter detta försvarade han titeln två gånger, däribland mot dos Santos än en gång, innan han förlorade bältet till Fabricio Werdum. Efter detta mötte han Travis Browne i juli 2016 där han vann genom TKO.  En returmatch mot Werdum var därefter länge inplanerad men Velasquez har tvingats tacka nej till att fightas på grund av benutväxter. Han är nu äntligen fit for fight.

  Denna gala ställs han mot den för ett år sedan mycket hypade Francis Ngannou (12-3).  Fransk-kameruniern hade då gått obesegrad i sina 6 första UFC-matcher där han i slutet av 2017 brutalt knockade Alistair Overeem i första ronden. Alla matcherna hade vunnits genom avslut däribland mot Andrei Arlovski och Curtis Blaydes.  Ngannou belönades för detta med en titelmatch vid UFC 220 i januari 2018. Han ställdes då mot den dåvarande tungviktsmästaren Stipe Miocic där han efter en aggressiv inledning mattades rejält och blev dominerad av mästaren. Han förlorade matchen genom enhälligt domslut och hypen var över.

  Ngannou var sedan tillbaka redan till juli samma år då han gick 3 ronder mot Derrick Lewis vid UFC 226. Matchen har beskrivits som den kanske mest händelselösa tungviktsmatchen i UFC:s historia men Ngannou förlorade ändå matchen genom enhälligt domslut då han var den mest inaktive.  I november 2018 hade han självförtroende repat sig dock och han visade då prov på de förmågor han visat i sina första 6 UFC-matcher då han besegrade Curtis Blaydes genom TKO efter endast 45 sekunder.  Det ska nu bli intressant att se om dessa herrar kan visa det bästa ur sin repertoar när de nu möts för första gången.

  Hungriga lättviktare i co-main event

  I galans co-main event kommer vi få se de hungriga lättviktarna Paul Felder (19-4) och James Vick (15-2) som båda är ut efter att revanschera sig för sina senaste förluster. Vick är just nu rankad 10:a i den oerhört tuffa lättviktsdivisionen or rörde sig uppåt med endast en förlust bakom sig när han senast ställdes mot Justin Gaethje.  Det blev då tyvärr förlust genom knockout i första ronden och han hoppas nu vända trenden för att kunna fortsätta klättra i ranking.

  Felder har genom sin UFC-karriär alternerat mellan segrar och förluster men befann sig i en 3-matchers vinstsvit där han följande ordning knockat Alessandro Ricci, Stevie Ray och Charles Oliveira. När han i sin senaste match ställdes mot Mike Perry blev det dock svårare men han var dock nära att vinna matchen men det oeniga domslutet blev till Perrys fördel. Felder är just nu utanför topp 15-rankingen då han tävlat inom weltervikt. Det återstår att se om han fortsätter fightas i viktklassen efter helgens match.

  Övriga matcher

  Det övriga matchkortet kommer bjuda oss på intressanta matcher mellan de toppprankade stråviktarna Cortney Casey och Cynthia Calvillo och en match mellan Kron Gracie, från den berömda brasilianska kampsportsfamiljen, och Alex Caceres.  Vi kommer även få se Andre Fili möta Myles Jury  och på underkortet får vi se de topprankade bantamviktarna Jimmie Rivera och Aljamain Sterling mötas.

  MATCHKORTET

  Nedan kan ni se det rådande matchkortet för galan med sändningstider och odds från Unibet. Under det finner ni Bettinghörnan och det senaste avsnittet av MMA-panelen och under detta ser ni utförlig statistik för galans matcher:

  HUVUDKORT (Startar kl. 03:00 och sänds på Viaplay Fighting)

  UNDERKORT (Startar kl. 01:00 och sänds på Viaplay Fighting)

  UNDERKORT (Startar kl. 23:30 och sänds på Fight Pass)

  • Bantamvikt: Renan Barão(2.55) vs. Luke Sanders(1.51)
  • Stråvikt: Jessica Penne(1.61) vs. Jodie Esquibel(2.30)
  • Stråvikt: Aleksandra Albu(1.74) vs. Emily Whitmire(2.05)


  Francis Ngannou vs Cain Velasquez UFC Phoenix

  James Vick vs Paul Felder UFC Phoenix

  Läs mer
  -3
  Dana Sad
  Dana Happy