Nyheter Videor

Jake Paul – Allt du behöver veta om “The Problem Child”

Jake Paul

Jake Paul växte upp i Westlake, Ohio och har inom MMA-världen gjort sig känd för att utmana gamla mästare inom boxning. Hittills har han besegrat Ben Askren men nu väntar ett svårare prov för Youtube-influencern.

Jake Paul – Allt du behöver veta om “The Problem Child”

Nedan ser ni fakta om boxaren:

  • Födelsedatum: 17 januari 1997
  • Nationalitet: Amerikan
  • Längd: 185 cm
  • Räckvidd: 193 cm
  • Boxningsrecord: 6-0

Paul blev först känd via den nu nedlagda appen Vine år 2013 innan han kom att få spela rollen som Dirk Mann i Disney Channel-serien Bizaardvark. Genom hans karriär har han omgärdats av kontroversiella händelser mycket på grund av hans riskabla stunts och Youtube-material som ansetts var olämpligt för Pauls yngre följare. För sina kontroverser kom han att mista sin roll i Bizaardvark.

Ett av Pauls upptåg var att vid ett evenemang i Vita Huset gömma sig i ett badrum innan han lämnade byggnaden klockan 03:30 utan att bli ertappad av vakterna.

Han har även försökt sig på en hiphop-karriär där han dissat sina fiender. År 2017 släppte han singeln ”It’s Everyday Bro” där flera medlemmar från hans ”Team 10” sjöng. Videon ackumulerade över 70 miljoner views under en månad och blev den tredje mest ogillade videon på Youtube.  Singeln sålde dock platinum och nådde plats 91# på Billboard Hot 100.

Jake Paul går första boxningsmatchen

Paul inledde sin boxningskarriär den 25 augusti när Jake och hans äldre bror Logan tog sig an varsin motståndare som även dessa var bröder. Jake Paul mötte, på amatörnivå Deji Olatunji, den yngre brodern till KSI som Logan mötte på samma galaJake Paul vann där via teknisk knockout i den femte ronden.

Inleder proffskarriären

Pauls första professionella match ägde rum den 30 januari 2020 när han mötte Youtubern AnEsonGib i Miami, Florida. Matchen var delad huvudmatch till WBO:s titelmatch i mellanvikt. Paul vann där via TKO efter 2 minuter och 18 sekunder i första ronden.

Besegrar basketspelare

I juli 2020 meddelades det att Paul skulle gå in i ringen för en andra gång professionellt där han mötte den professionelle basketspelaren Nate Robinson på underkortet av Mike Tyson vs. Roy Jones Jr. 

Paul inledde matchen starkast där han golvade Robinson två gånger i rond ett innan han i den andra fick in en höger som slutligen sänkte NBA-stjärnan. Paul vann därmed via knockout efter en minut och 24 sekunder av den andra ronden. Ni kan se avslutet i videon nedan.

Jake Paul hävdade att han tjänade åttasiffrigt mot Robinson vilket betyder minst 10 miljoner dollar, cirka 87 miljoner kronor.

Jake Paul knockar Ben Askren i första ronden

Efter att ha kivats via sociala medier meddelades det den 22 december att Paul skulle gå sin tredje professionella match mot den forne Bellatormästaren Ben Askren den 28 mars. Den flyttades dock fram till 17 april 2021. Herrarna genomförde inför eventet en presskonferens där många hyllade Askrens lugn och tyckte Paul verkade provocerad.

Väl vid drabbningen inledde Askren matchen med en duglig högerhand men efter detta var det Paul för hela slanten när denne visade på större effektivitet i sina slag.  Efter en 1 minut och 59 sekunder av rond ett drämde Paul in en brutal höger mot Askrens hjässa vilket fick den forne OS-brottare att falla till marken. Den en gång obesegrade MMA-fightern lyckades resa sig upp men domaren bedömde att han inte var i stånd att fortsätta fightas och Paul vann därmed via TKO.

Eventet rapporteras ha sålt 1,45 miljoner PPV:s vilket dock blivit ifrågasatt av profiler, fans, boxare med mera.

Paul ska ha fått en grundlön på 690 000 dollar, cirka 6 miljoner kronor, för mötet mot Askren men tjänade antagligen mer med tanke på vad han fick mot Robinson. För matchen dessförinnan fick Paul även betalt för hur kommersiellt framgångsrik matchen var och likaså tros det varit mot Askren.

Besegrar Tyron Woodley

Innan matchen mot Askren hamnade Paul i konfrontation med den forne UFC-mästaren Tyron Woodley backstage där denne häcklades av Paul för sin oerfarenhet inom boxning. Efter att ha knockat Woodleys vän Askren utmanades Paul av den forne UFC-mästaren och i maj blev det klart att ett möte mellan herrarna skulle äga rum den 28 augusti 2021.

Mötet sågs av många som Pauls egentliga första prövning då det tidigare motståndet setts som för svagt för att kunna indikera att Youtubern är en riktig professionell boxare.

Väl där höll Paul ut i åtta ronder där han vara den mer aktive fightern under den första halvan. Trots att han skakades vid ett tillfälle tog han till slut hem segern via delat domslut.

Jake Paul ska ha fått 17,2 miljoner kronor i lön från Showtime som sände matchen.

Dispyter med Dana White och Conor McGregor

Jake Paul har inte dragit sig från att kritisera UFC:s VD Dana White. Framförallt har han gått hårt åt att White inte betalar sina fighters vad dem är värda. Han menade att White spelar bort miljontals kronor på casinon samtidigt som atleterna i organisationen måste starta insamlingar för att kunna finansiera sitt tränande. Detta har lett till att White har en betydligt bättre relation med Logan Paul än med Jake.

Jake Paul har även valt att under 2021 gotta sig åt Conor McGregors nederlag som fighter. Efter dennes förlust mot Dustin Poirier valde Paul att skicka ett halsband till segraren där irländaren sitter ner knockad. Han har även valt att stämpla irländaren som slut och att hans beteende efter förlusterna visar på desperation och att McGregor själv vet att hans glansperiod är över.

Kontroverser

Paul har genom sin karriär hamnat i blåsväder för att ha poserat naken med sin dåvarande flickvän på Youtube, vilket ansågs vara olämpligt för hans unga publik, till att ha använt n-ordet flera gånger under en freestyle rap.

Han har även anklagats för bedrägeri i och med hans hemsida Edfluence, som startades år 2018, som skulle lära yngre personer att tjäna pengar online. Tjänsten kostade 7 dollar för vardera användare vilket gjorde att de fick tillgång till videos som lärde ut vägen till att lyckas som influencer. Kostnaden gav dock inte tillgång till hela programmet utan endast ett par grundläggande tips. Paul lovade även att om folk anmälde sig till kursen så skulle de få gå med i ”Team 1000” något som inte hände. Efter detta anklagades Paul för att lura unga följare på deras pengar. Edfluence lades ner år 2020.

Paul skall även ha medverkat vid ett upplopp vid ett varuhus i Arizona där folk började plundra butikerna. Flera klipp dokumenterade att Paul var där med sina vänner och de tog sin med massan av folk och dokumenterade händelserna. Folk kritiserade Paul för att ha närvarat och några månader senare gjorde FBI en razzia i hans hus i och med deras undersökning gällande Pauls roll i plundringen.

Sexuella övergrepp

Paul har även anklagats för sexuella övergrepp av två personer år 2021. Först den 9 april då TikTok-personligheten Justine Paradise hävdade att Paul tvingat henne att utföra oralsex och rört henne utan hennes tillåtelse år 2019. Paul har bestämt förnekat uppgifterna.

Den 22 april kom det sedan ut en artikel via New York Times där modellen och skådespelerskan Railey Lollie anklagade Paul för att ha tafsat på henne år 2017.

Rematch mot Woodley – tar sin största seger i karriären

Jake Paul bokades efter matchen mot Woodley till ett möte mot Tommy Fury, yngre halvbror till världsmästaren i boxning Tyson Fury. Paul och Fury var tänkta att mötas den 18 december 2021. Med endast två veckor kvar till matchen tvingades dock Fury att hoppa av efter att ha brutit ett revben. Istället fick Woodley sin eftertraktade rematch efter att ha uppfyllt villkoret för denna genom att tatuera in ”Jag älskar Jake Paul” på sitt långfinger.

Inför matchen rådde en något mer hövligare stämning mellan herrarna än första gången där Paul gav Woodley en julklapp i form av en Rolexklocka.

Väl i matchen gick herrarna 5 och en halv sömniga ronder innan Paul plötsligt i den 6:e prickade Woodley med en överhandshöger som omedelbart sänkte den forne UFC-mästaren. Paul tog därmed sin mest imponerande seger i karriären och siktar nu på att möta större namn.

Möter Anderson Silva

Paul kom att gå sin 6:e professionella boxningsmatch mot ännu en UFC-legendar. Denna gång en av de största; Anderson Silva. Herrarna kom där att gå åtta ronder varav alla tre minuter. Efter att Silva inledde bäst lyckades Paul sänka brassen mot slutet av matchen. Denne reste sig dock och Paul kom istället att vinna via enhälligt domslut med poängen 78-73 x2 och 77-74.

I och med detta har Silva lovat att representera Pauls tänka organisation för att stötta MMA-fighters i sina löneförhandlingar.

Föregående artikel

Kimura möter: Zvonimir Kralj

Nästa artikel

Kevin Lee möter Daniel Rodriguez den 28 augusti

Skriven av

Ralph Nordahl

Ralph Nordahl, musiker och kuriosamaskin, gillar att grotta ner sig i nya saker. Har jobbat inom spridda branscher. Gillar helst att skriva, läsa och sjunga. MMA-fan sedan 2017. Har skrivit närmare 4800 artiklar om MMA sedan dess.

Relaterade Artiklar

Sök