Ohmbet Stipe

Joakim Engbergs blogg: Är Svensk MMA död?

Hej Bloggen. Det var alldeles för längesen. Men så här någon vecka efter UFC Sweden så känner jag att måste skriva av mig lite.

Ufc Stockholm var ingen rolig upplevelse. Det var tungt att se folk jag kallar vänner få drömmar krossade och ligga utslagna på mattan. Även Gunnar Nelsons match var ett sömnpiller. Fast det fans ljusglimtar! Nico och Jycken som gjorde fantastiska matcher. Grattis killar, det var välförtjänt!

Det här är en tuff och brutal sport, inget snack om det. Nu snackar jag inte bara om vad som händer i ringen, utan även den känslomässiga bergochdal bana som alla fighters upplever. Det är få saker som kan jämföras med den ”high” en vinst ger. Men det är även få saker som är så förkrossande som ett nederlag. Den något overkliga känslan domaren höjer motståndarens arm och du vet att allt är över, den långa vägen från buren till omklädningsrummet, förbi publikens blickar och viskningar. Ensamheten som infinner sig efteråt. Jag vet inte riktigt vad jag ska jämföra det med, det som kommer närmast är känslan av ett långt förhållande som tagit slut, när du vet att det inte fins något längre du kan göra för att rädda situationen…Man förlorar en del av sig själv. Det fins inget du kan göra för att ändra det faktum att du nu är en del av någon annans highlight video.

Det är en hårfin gräns mellan att bli hyllad som hjälte eller att ses som en förlorare som aldrig var något bra till att börja med. Det handlar om cm och hundradels sekunder. Men jag vet helt säkert att killarna som gick upp i buren alla har tränat STENHÅRT, gått på strikt diet, svettats dag in och dag ut på gymet, gjort sitt bästa och kämpat med hela sitt hjärta. För detta förtjänar de respekt.

Det är därför extra tråkigt att höra så kallade fans ge oförtjänt kritik till fighters, tränare och team. Röster som säger ”Svensk MMA är död!”. Va dessa personer inte inser är att vi har funnits här långt innan bloggar, hemsidor, affliction tröjor,när samma sponsorer som idag fins på varje mma gala utbrast ”men herregud människa, vad är det du håller på med!?”. När Tv kanaler och kvällsblaskor skrev om ”dödsporten” och den enda nyheten värd att rapportera var att prinsessan Madeleines pojkvän hade varit på en av dessa galor. När vi betalade våra egna resor och byggde våra egna ringar.

Vad dessa ”fans” inte förstår är att vi kommer finnas här långt efter rampljuset släckts, tidningarna slutat skriva och hemsidorna stängts ner. Vi fightas nämligen inte för er, vi fightas för att ge utryck åt något som fins djupt inom oss. Allt annat är bara en bonus.

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.
 • Markus Svensson

  word.

 • jonzyjonzy

  Härligt att följa med dig. Bra känsla. Men, om du inte fightas för någon annan än din egen djupa känsla, behöver du kanske inte bry dig om vad andra uttrycker i hettan? Eller hur fungerar det?

  • Lennon

   Kränkt?

  • quilling

   Så klart han och de flesta av oss bryr sig om vad folk generellt säger och tycker. Men det betyder inte att andras åsikter är det viktigaste eller ens särskilt avgörande för vårt intresse till sporten.

  • Mike_Maniac

   Tycker det framkommer väldigt tydligt Jonzy att den YTTERSTA anledningen till att de fightas är DERAS EGNA INRE DRIVKRAFT. Men att det samtidigt sker under fruktansvärt karga förhållanden, och att ett stöd av fans BÅDE i vått och torrt hade varit en stark bonus för dom.

   • jonzyjonzy

    Ok, Mike Maniac. Mellan raderna läser man också en sorg i Joakims krönika.

    • Mike_Maniac

     Ja, och det tycker jag är förståeligt. Därav den stora bonusen av att få stöd även i motgång,..

 • asdasd

  grymt skrivet

 • Kalle

  Jag tycker mest synd om Ilir faktiskt, hans fall var tungt. I och för sig Hamid var det tråkigt också för. Men Nicklas kommer tillbaka snabbt igen, han måste lära sig att sansa sig och vara taktisk och smart och inte underskatta någon. Han är ju en grym talang men också ganska lång och gänglig och kanske inte den mest stryktåligaste (fast, va fan vet jag, kanske vem som helst skulle bli sänkt av det slaget.). Något som alltid imponerat är Alexanders smarta och taktiska approach i alla fajter. Man kan inte underskatta någon i buren, ännu mindre i UFC, där är det inga blåbär längre. Alla har bevisat något för att komma dit. Men MMA är en hård sport, vinst och förlust kan komma på en bråkdels sekund, det är små marginaler, så inget är idiotsäkert. Men det är ju också det som är så spännande med sporten också.

  • jonzyjonzy

   Word.

 • Punchdrunk

  Måste säga att jag skämdes av svenska fans beteenden. Utländska fighters som med spelets regler vann, kanske deras livs vinster och de blir utbuade efter fina insatser. Lite mer respekt kan man kräva även om de vann på bekostnad av en svensk. Kanske är jag för invand i amatör-kampsport där man förväntas visa respekt. Alltid tyckt att respekt och hänsyn är extra viktigt i kampsport pga dess hårda karaktär. Försvinner det elementet på bekostnad av den ökade popularitet är det minst sagt synd.

  • Punchdrunk

   Glömde, bra inlägg!

  • Spirithealer

   Äh lägg ägg. Folk var i chocktillstånd efter att främst svensk mma-media men även fans hade blåst upp förväntningarna innan. Lägg därtill att alla svenskar förutom Akira förlorade mot totalt okända fighters vilket spädde på ilskan och frustrationen som många kände.

   I vilken sport blir man inte grymt besviken när ens favoritlag/idrottare osv förlorar?

   • Punchdrunk

    Alla kände besvikelse men man kan ändå hedra vinnaren och respektera förloraren genom att antingen hålla tyst eller applodera. Lite besvikelse ska man väll kunna hantera i tillvaron.

    • jonzyjonzy

     Problemet med social media är att det inte har en vuxen förebild, eller moralisk kompass, så att uttrycka sig lite hursomhelst utan konsekvenser har hitintills fungerat. De hårda uttrycken blir nog mer städade med tiden, men att inte se verkligheten i vitögat vore arrogant. Att som Gustafsson gå ut via sin pressmänniska i en kortare novell är konstigt och enligt mig desperat. Kimura som klagat många gånger på sina följare är att projicera ett problem och söka en syndabock i hårda tider. Vad är nyheten med att social media uppträder svartvitt, många gånger som en person med border-line diagnos? Jag tycker Andreas Michaels förklarade det jävligt bra och enkelt. Typ: Du vinner och förlorar. Det är livet. Förstå och koncentrera dig på de saker och ting som är viktiga och de som tar dig närmare en titelfight, -de saker du kan kontrollera. Bortse från resten.

     • Punchdrunk

      Absolut jag håller med. Jag syftade just i det här fallet dock inte på social media utan folks uppträdande som publik. Jag är liksom inte militant motståndare mot buande :). Anderson Silva förtjänade t.ex. att bli utbuad mot Demian Maia. Om en och annan buar under motståndarens ingång kanske man kan ha överseende med också.Brasiliarna har gjort det till en folksport! Men det som hände i Globen var som tusentals curlade snorungar som inte fick vad de ville ha på ICA och brölade hela vägen hem.

     • jonzyjonzy

      OK, jag var inte där, så det är svårt att säga. Då hajar jag bättre. Bra beskrivet med de curlade… ehh, typ barnen.

  • Harald Hellquist

   ingen ska komma till sverige och tro att det kommer bli en walk in the park, klart som fan de blir utbuade’

 • david21ss .

  Så sant. Jocke Engberg är också den ända huvudtränaren som följer med och coachar sina amatörfighters på dem små galorna. All respekt till honom.

  • Zombie

   Det gör han säkert, men att säga att han är den enda är skitsnack

   • david21ss .

    Okej du kanske vill nämna ett annat namn också och inte bara säga att det är skitsnack?

    • Karl Gotch

     Finns väldigt många mindre klubbar där huvudtränarna är med. I storstäderna med de stora klubbarna är det nog dock mindre vanligt och Jocke är ett undantag.

    • Zombie

     Robert Sundell!

     • Zombie

      japp, Robert Sundell. Frontier MMAs tränare är ett bra exempel

 • http://www.antonysastre.com Antony Sastre

  Väl sagt.

 • Totte

  Gunnar mot Rick var verkligen inget sömnpiller, snarare du som är butthurt för att Gunnar blev spöad?

 • Richierichierich

  Härligt skrivet.

Fler :

0

Joakim Engbers blogg: 8 man och SMMAF

Då var det dags igen! Efter en otroligt omständig och onödigt lång resa befinner jag mig i Bremen, Tyskland. Den här gången med Domingos Mestre som ska fightas i en 8 man Turnering på lördag. Detta känns riktigt oldschool och kräver verkligen ett tufft psyke tillsammans med bra

12

Joakim Engbergs blogg: Akira och Mark Henry

Som jag nämnde i tidigare inlägget så handlar veckan innan fight mycket om vänta. Igår bestod Alistairs schema av en lång rad radio och Skype intervjuer. Det innebar att jag hade större dagen fri. Vi bor på ett flygplats hotel i Newark så det finns inte direkt mycket

14

Joakim Engbergs blogg: Att se hela människan

På senare tid har jag insett hur viktigt det är med en holistisk syn på idrottandet. Att enbart fokusera på tekniker, strategier och träningsmetoder räcker inte. Man får inte glömma idrottsmannen som människa. Jag har fått flera konkreta exempel på hur viktigt det att killarna och tjejerna som

10

Joakim Engbergs blogg: Kosttillskott för MMA utövaren

God dag gott folk. Ännu en skön dag här i Göteborg. Fick precis en leverans från Jabb.se med ytterligare säckar (uppercut säckar av märket choke em) och mjuka medicinbollar av märket century!. Mycket bra utrustning. Tack Jabb.se! Igår eftermiddag var jag och min flickvän Hanni på Tränings och