ufc historik

USADA eller inte?

Simon Alvhed

2015 var ett intressant år för alla som är intresserade av och följer UFC. Från att ha haft en relativt slapp inställning till dopingkontroller så beslutade UFC att anlita en oberoende instans för dopingtestning.

Vad är USADA?

United states of america anti doping agency är en ideell ickestatlig organisation vars syfte är att skydda atleter och behålla integritet inom sport.

USADA utför forskning inom området, genomför tester och övervakar all resultatanalys. USADA är även godkända av WADA som är det världsomspännande organet för motverkan av doping inom sport.

Under 2001 erkändes USADA av den amerikanska kongressen som “den officiella antidopningsbyrån för olympisk, panamerikansk och paralympisk sport i USA”.

Även om USADA inte är en statlig enhet, finansieras det delvis genom narkotikakontrollpolitiken (ONDCP). Resten av deras intäkter kommer från avtal med olika organisationer tex UFC avseende dopingtester.

USADA och UFC

2015 chockerade UFC genom att berätta att de skulle leja bort all dopingkontroll till en extern part, nämligen USADA. USADA som anses vara det hårdaste organet inom reglering av otillåtna substanser skulle få sköta all hantering av dopingtester, utan någon som helst påverkan av UFC.

2015 var det vitt känt att det förekom en hel del doping inom MMA och närmare bestämt, inom UFC. Tidigare hade atleter testats i samband med match och inte alls i samma utsträckning avseende vilka substanser man testade för. Detta medförde inte särskilt många bestraffningar alls och det gick inte att kontrollera atleterna under den tiden de inte gick match vilket gav dem gott om tid att se till att en eventuell otillåten substans inte skulle ge utslag på testet.

Att nu ingå i detta samarbete, som innebar att atleterna kunde bli slumpmässigt testade när som helst vid ca: 5 tillfällen per år var nästan säkert att fälla flertalet atleter och det gick att förmoda att många skulle vara tunga namn.

Oväntat besked

Varför var detta chockerande? Jo, därför att UFC är ett företag, ett företag som vill tjäna pengar. De tjänar pengar genom att sälja fighter. Bra fighter och stora namn säljer mer. Bra fighter och stora namn är inte skyddade mot dopingtesterna USADA skulle utföra. Så att införa ett system som gav sig ut på jakt efter atleterna skulle garanterat synas på det finansiella resultatet.

I samband med att UFC och USADA ingick samarbete gick föredetta UFC-VDn Lorenzo Fertitta ut med det numera ökända citatet:

it’s going to get a lot worse before it gets better.

Frågan är om ens Fertitta visste hur rätt han hade, bara under det första året skördade USADA fler atleter än vad någon hade kunnat föreställa sig, däribland publikfavoriter som Jon Jones, Chad Mendez, Brock Lesnar, CroCop mfl.

Det mest kända exemplet för att verkligen ge en bild av hur stort detta var är UFC 200, Headline: DC vs Jones, en av de största matcherna någonsin….som inte blev av. USADA plockade Jones och huvudmatchen föll i bitar.

Att UFC var och är beredda att ta den finansiella smällen var lika chockerande som imponerande. För någonstans bottnar det i en vilja att göra sporten bättre och ett steg på vägen mot att ta bort stigmat från MMA som en smutsig sport.

Varför är det en stor grej?

Doping eller prestationshöjande substanser är och har alltid varit ett problem i alla sporter. Det är smutsigt och förstör sporter, så varför har inte USADA enbart hyllats?

Inom MMA skulle jag vilja säga att det är viktigare än i någon annan sport att kontrollera atleterna. Kolla så de inte på något sätt intar prestationshöjare. Anledningen till att jag tycker det är viktigare inom MMA än exempelvis cykling är att atleterna ställs mot varandra i en kamp som är så nära på liv och död som något kan vara utan att faktiskt vara på liv och död. Att en av de två atleterna skulle ha ett övertag är inte bara fusk i MMA, det kan vara direkt farligt.

För att diskutera varför en skarpare antidopingpolicy har fått negativa reaktioner så måste vi först gå tillbaka i tiden och se över MMA historiskt.

Att prestationshöjare har cirkulerat inom MMA i ganska hög utsträckning tror jag inte kommer som en överraskning för någon. I och med USADA spreds bilder på diverse atleter före och efter USADA på ett nästan komiskt vis. Givetvis en stor tragedi att det var så många som blev påtagligt förändrade, både fysiskt och psykiskt efter att hårdare antidopingspolicy införts. Men vi måste också se hur branschen har fungerat. Om man lyssnar på när Joe Rogan berättar om sina vänner som tävlat i Pride så nämner han att de, i sina avtal hade en fetmarkerad paragraf som underströk att i Pride testar de inte atleterna. Alltså ett incitament till att ta prestationshöjare. Det finns fler historier av den karaktären och det är nog bara att acceptera att MMA som sport har varit ganska uffig och gruffig under dess framväxt där det var mer regel än undantag med prestationshöjare.

Historiskt sett mer accepterat

Om vi nu bestämmer oss för att det historiskt sett har varit mer accepterat (i vissa fall till och med uppmuntrats) att ta prestationshöjande så börjar vi närma oss problemet som upplevts med USADA.

I och med USADAs intåg såg vi en drastisk förändring hos många fighters. Fighters som varit killers, rippade till tänderna och med kondition som en maratonlöpare såg helt plötsligt slappa ut. Mer hull, mindre muskler, mindre aggressivitet och färre vinster. Detta föll inte väl hos alla fans. Sporten gick igenom ett paradigmskifte helt enkelt och vad som kom ut på andra sidan drabbade en del atleter som man kan misstänka hade brukat prestationshöjare tidigare. Det var den initiala kritiken.

Vidare ansågs det att USADAs straff var alldeles för hårda och att de inte undersökte varje fall tillräckligt noga. Många atleter påstod att deras positiva tester härstammade från kontaminering av kosttillskott. Detta har i vissa fall visat sig stämma vilket i sin tur sänkt förtroendet för USADA.

Ett annat problem som uppstod var att så fort USADA ansåg att en atlet testat positivt så kommunicerades det direkt, utan närmare granskning. Detta skadade atletens varumärke i de fall det visar sig att testresultatet inte var vad det först verkade vara. Detta har dock ändrats numera för att skydda atleters värde tills dess att det faktiskt bevisats att de villigen intagit otillåtna substanser.

Var det bättre före USADA?

Givetvis inte. Det skulle gå att göra den här krönikan hur lång som helst med saker som USADA kunde gjort bättre. Saker som inte hanterats smidigt, straff som är för långa osv man skulle till och med kunna diskutera hurvida USADA är helt oberoende med tanke på att UFC betalar dem. Men för alla oss som älskar MMA, för alla oss som älskar sport så måste vi acceptera att en oberoende part som utför tester är det bästa alternativet. Det är åtminstone bättre än vad som var innan i UFC.

Jag vill påminna om att vi inte diskuterar cykling eller ett gäng som jagar efter en boll här. Inte för att på något sätt säga att det är mindre viktigt med antidoping i de sporterna men som jag nämnde tidigare, i MMA på den högsta nivån kan det innebära direkt livsfara för motståndaren.

Att avsluta samarbetet med USADA för att återgå till att testa vid matchtillfälle skulle sänka sportens integritet. Vi skulle ha mer rippade, aggressiva matcher i vissa divisioner och jag förstår att det kan vara lockande men det är inte rätt. Det är farligt. Det är inte bara farligt för atleterna utan även för sportens rykte.

Nu har jag inte ens tagit upp den stora majoriteten av fighters som aldrig rört en prestationshöjare. En som bundit upp sitt liv för sporten och sen bli besegrad av någon som fuskar. Det är inte så en sport ska fungera.

Bevisligen behövs inte otillåtna substanser för att bli bäst eller ens för att leverera förstklassiga fighter. Titta på superstjärnor som Conor McGregor, Daniel Cormier, José Aldo, Amanda Nunes, Stipe Miocic osv. De jag nämnde nu är inte bara bland de bästa någonsin. Alla är även bland de tio mest frekvent och alltid rena fightersarna i UFC.

Är USADA perfekt? Förmodligen inte. Är det det bästa alternativet vi har just nu och som gör ett fantastiskt jobb med att rena sporten? Otvivelaktigt ja!

Att återgå till vad som en gång var vore inte bara ett steg i fel riktning. Det vore rent ut sagt dumt.

+5
Dana Sad
Dana Happy
Jon Jones Daniel Cormier face off

Jon Jones och Daniel Cormier berättar om respekten för varandra

Simon Tingberg

Rivaliteter är inget ovanligt i sportsammanhang. En utav dom största rivaliteterna i UFC är mellan lätt tungviktsmästaren Jon Jones och den före detta tung och lätt tungviktsmästaren Daniel Cormier.

Jones blev den yngste UFC mästaren i historian då han vid en ålder på 23 år blev mästare i lätt tungvikt efter att ha besegrat Shogun Rua under UFC 128, Newark mars 2011. Han försvarade sedan sitt bälte framgångsrikt sju gånger, bland annat mot svenske Alexander Gustafsson i en fight som senare skulle komma med i UFC Hall of Fame. I sitt åttonde titelförsvar så ställdes han mot den då obesegrade Cormier. Dom båda hamnade i slagsmål med varandra under en media dag  och hade senare flera hetsiga konflikter i media med varandra. Rivaliteten dom emellan lyste och deras möte i oktagonen sålde flera PPV:s. Dom båda ställdes mot varandra under UFC 182, Las Vegas januari 2015. Jones var den som gick segrande genom enhälligt domslut.

Jones blev senare av med bältet efter att ha varit inblandad i en smitningsolycka. Cormier vann då det vakanta bältet och var ny lätt tungviktsmästare. Cormier skulle försvara sitt bälte mot Jones i ett returmöte under UFC 200, Las Vegas juli 2016. Jones testades dock positivt och blev avstängd. Returmötet skedde under UFC 214, Anaheim augusti 2017. Cormier hade då försvarat bältet två gånger samt vunnit en no title bout mot legenden Anderson Silva.

Returmötet sålde också flera PPV:s och trots att Cormier gjort flera framsteg sedan deras tidigare möte så var det Jones som återigen gick segrande ur oktagonen. Detta genom TKO i den tredje ronden. Jones testades dock åter igen positivt och mötet blev omvandlat till en no-contest. Jones blev återigen avstängd och Cormier var fortsatt lätt tungviktsmästare.

Jon Jones

Efter att Jones avtjänat sin avstängning hade Cormier även blivit tungviktsmästare och lämnat ifrån sig lätt tungviktsbältet. Jones vann det vakanta bältet efter att ha besegrat Alexander Gustafsson i ett returmöte genom TKO i den tredje ronden under UFC 232, Ingelwood december 2018. Jones som sedan dess försvarat bältet tre gånger är fortsatt mästare i lätt tungvikt. När Jones nyligen deltog i Steve O:s poddcast så kunde han säga att han numera respekterar den forne rivalen Cormier. Detta för hur denne representerar sig själv, UFC och sin familj.

“I respect D.C.,I think he’s an outstanding man. I think he represents himself very well. I think he represents African-Americans very well. He represents the UFC very well. Being a father, being an athlete, he’s very well spoken, he’s a great commentator.”

Daniel Cormier

Cormier blev tungviktsmästare efter att ha besegrat Stipe Miocic under UFC 226, Las Vegas juli 2018. Han försvarade sedan bältet mot Derrick Lewis under UFC 230, New York november 2018. Cormier blev senare av med tungviktsbältet efter att ha förlorat ett returmöte mot Miocic under UFC 241, Anaheim augusti 2019. Cormier förbereder sig nu för ett tredje möte om tungviktsbältet mot Miocic under UFC 252, Las vegas den 15:e augusti.

Cormier svarade på Jones respektfulla uttalande om honom i en intervju med MMAFighting där han svarade att respekten är besvarad men att detta inte gör dom båda till vänner.

“The reality is when you’re in the octagon — this guy I was in the octagon with over 40 minutes — if you can’t respect a person in that capacity when you’re done with them, then who can you respect? I do respect Jones in terms of what he does as an athlete, what he’s been able to do and all those things.

“The reality is like you said, it doesn’t have to be a friendship and it won’t be.”

Cormier menar på att trots den hårda rivaliteten dom emellan så har han alltid respekterat Jones som en fighter.

“I do respect him as a competitor. I never said I didn’t, That’s where it gets all confused when they talk about this thing between him and I. I never not respected him as a competitor. It was all the other stuff I had a problem with.

“I never did that. If you’re an honest guy, which I try to think I am, you tell the truth. You can respect a person for their skills. I do respect those skills.”

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Mads Burnell skriver på för Bellator MMA

Simon Tingberg

Danske fjäderviktaren Mads Burnell (13-3 MMA) har skrivit på för Bellator MMA. Detta rapporterades utav TSN reportern Aaron Bronsteter enligt MMAJunkie. Burnell själv rapporterade nyheten på sin Instagram.

Burnell gjorde debut i UFC då han ställdes mot brassen Michel Prazeres i ett lättviktsmöte under UFC Rotterdam, september 2017. I sin andra fight återgick Burnell till fjädervikt. Detta under UFC ST Louis, januari 2018 då han besegrade Mike Santiago genom enhälligt domslut. Burnell ställdes sedan mot den nu tionde rankade fjäderviktaren Arnold Allen under UFC Liverpol, maj 2018. Burnell förlorade genom submission i den tredje ronden och fick sedan inte förnyat kontrakt utav UFC.

Burnell fightades sedan i Cage Warriors där han sedan UFC karriären gjorde fyra fighter där han vunnit samtliga. Tre stycken genom submission varav två har varit genom Japansk necktie. Burnell blev under sin tredje fight i Cage Warriors organisationens fjäderviktsmästare.

Burnell tränar i Köpenhamn på Arte Suave där också svenske Pannie Kianzad tränar. Burnell är en utav många fighters som representeras utav Ali Abdelaziz på Dominance MMA. Landsmannen och UFC fightern Mark Madsen representeras också utav Dominace MMA. Detta gör även flera UFC mästare och före detta mästare. Lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov, interimästaren Justin Gaethje, welterviktsmästaren Kamaru Usman, den före detta flug och bantamviktsmästaren Henry Cejudo, före detta lättviktsmästaren Frankie Edgar och före detta tungviktsmästaren Fabricio Werdum. Detta gör även svenske tungviktaren Ilir Latifi och svenske stjärnskottet welterviktaren Khamzat Chimaev.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Tim Elliotts vädjan till NSAC – var lindriga med avstängningen

Anton

UFC-flugviktaren Tim Elliott vill inte se sin avstängningsperiod för ett misslyckat drogtest vara alltför länge. På Twitter förklarar han att Nevadas atletiska kommission borde visa nåd med tanke på att det är första gången han hamnat i trubbel med dem.

En orolig Elliott

Tim Elliott (16-11-1) har försatt sig i en problematisk situation med Nevadas atletiska kommission NSAC (Nevada State Athletics Commission). Under gårdagen kunde det rapporteras att Elliott samt den lätta tungviktaren i UFC Jamahal “Sweet Dreams” Hill (8-0) båda testat positivt för marijuana följande deras respektive matcher under UFC Fight Night 175 den 30 maj i Las Vegas. USAs antidopningsbyrå USADA (United States Anti-Dpoing Agency), som utförde testet efter galan, kunde meddela att de två atleterna hade cannabis i blodet.

Tar till Twitter

Orolig för vad som kan komma ske med hans närmsta framtid följande en avstängning från NSAC, har Elliott nått ut till dem via Twitter. I ett inlägg skriver han att sedan han först debuterade i UFC i 2012, har han aldrig blivit påkommen med att ha intagit någon form av droger. Om avstängningen skulle bli på nio månader, vilket tycks vara obligatoriskt i staten Nevada, fruktar Elliott att det skulle få svåra konsekvenser för hans familjs inkomst. Med tanke på att han inte tidigare har testat positivt för något, samt att han tog matchen den 30 maj på kort varsel, hoppas Elliott att han skall få en möjlighet att försvara sig inför kommissionen.

I have been fighting in the UFC since 2012, never had any issues with drugs, or anything else for that matter. Not being able to work for nine months won’t be easy for my family. Hopefully the NSAC will give me a chance to defend myself, giving my track record and the fact that I took a fight on short notice… #FREELLIOTT

 

Det finns goda anledningar för Elliott att oroa sig, likväl som det finns utrymme för hopp. NSAC har tidigare delat ut extremt hårda, näst intill drakoniska bestraffningar för brukande av rekreationsdroger såsom marijuana. Dock finns det exempel på när en mildare, mer benådande ton har implementerats i marijuanaärenden. När mellanviktaren Kelvin Gastelum (15-6, 1 NC) åkte fast för andra gången med marijuana i blodet, reducerade USADA hans avstängningsperiod med fyra månader, från nio månader till fem.

Vad som blir av med Elliotts och Hills fall återstår att se. Om Elliott får gehör hos NSAC under förhöret, kan det finnas en möjlighet att han snart återvänder till oktagonen igen.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Brian Kelleher vs. Ricky Simon till den 5 september

Anton

Om en månad kommer två bantamviktare i UFC göra upp när Brian Kelleher tar sig an Ricky Simon under UFC-galan planerad till den 5 september. Matchen blir den fjärde för Kelleher under 2020, som hittills vunnit två av sina tre tidigare matcher.

Kelleher vs. Simon

En match i UFCs bantamviktsdivision mellan Brian “Boom” Kelleher (21-11) och Ricky Simon (16-3) är planerad att äga rum den 5 september. De två slagstarka atleterna har redan gått avlagt ett antal matcher under 2020, då Kelleher redan har hela tre bataljer bakom sig. Med två av dem vinster, kan den 33-årige amerikanen bättra på sitt facit för året om han finner segern i september. Simon har jämförelsevis enbart gått en match tidigare under året, vilket var en imponerande seger över bantamviktsdebutanten och tidigare titelutmanaren i flugvikt Ray “The Tazmexican Devil” Borg (13-5) i maj månad.

Brian “Boom” Kelleher

Brian Kelleher debuterade i UFC i juni 2017 med en seger över brasilianaren Iuri Alcantara (35-10, 1 NC). Därefter har “Boom” vunnit lika många matcher som han har förlorat i organisationen, och står med ett matchfacit på 5-4 som UFC-fighter. Trots sina förluster har Kelleher visat upp en god anpassningsförmåga i sina matcher, och är likväl farlig i det stående som på marken. Även om hans senaste match slutade i en förlust via delat beslut mot Cody “The Spartan” Stamann (19-3-1) under UFC 250, har 2020 hittills varit en säsong av framgång för Kelleher, som utöver nederlaget mot Stamann vunnit sina andra två matcher under året. Redo att ta klivet in på bantamviktsrankningen, behövs det en god prestation från 33-åringens sida mot Ricky Simon den 5 september.

Ricky Simon

Ricky Simon kom in i UFC med tolv segrar på tretton matcher i sin professionella karriär. Den 27-årige amerikanen har sedan dess vunnit fyra av sina sex matcher, där han led sin första förlust i organisationen mot legendaren Urijah “The California Kid” Faber (35-11) i dennes återkomst till sporten. Den förlusten följdes upp av en till mot Rob Font (17-4) i december förra året. Med nya tag i 2020 efter nyåret, har Simon vunnit sin enda match hittills under 2020. Med förhoppningar om att se en ordentlig påökning av sin profil i viktklassen i form av ett rankningsnummer, är en seger över Brian Kelleher nästa månad av största vikt för den unge amerikanen.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Khamzat Chimaev vill ha en “lätt match” i Donald Cerrone

Anton

Den svenske welterviktaren Khamzat Chimaev säger sig vilja möta UFC-veteranen Donald Cerrone. Enligt Chimaev skall det vara en ‘lätt match’ för honom. Khamzat har tagit UFC med storm sedan sitt inträde i organisationen tidigare under sommaren, med två segrar på 10 dagar.

En självsäker Chimaev

‘Övermod’ är ett resultat av blixtrande framgång. Närhelst man ser sig som oövervinnerlig, är det lätt att sänka garden inför nya utmaningar. Även om detta inte skulle vara fallet med det svenska tillskottet till UFC Khamzat “Borz” Chimaev (8-0), är det inte många som skulle ta lätt på en match mot veteranen Donald “Cowboy” Cerrone (36-15, 1 NC). Dock anser Chimaev att han inte skulle finna några större bekymmer i ett möte med Cerrone, som på den senare tiden haft en tuff period i organisationen. Med fyra förluster på raken har “Cowboy” tappat en ansenlig del av det momentum han upplevde under 2018 till mitten av 2019, och Khamzat skulle vilja bygga på den 37-årige amerikanens förlustsvit.

Cerrone i siktet

I en intervju nyligen med MMA-profilen Chael Sonnen (31-17-1) berättar Khamzat Chimaev att han inte har någon planerad motståndare framför sig. På frågan om han hört något om en potentiell matchning med Donald Cerrone, svarar svensken att han inte har det heller. När det kommer till Cerrone, förklarar Chimaev att han ser det som en lätt fight, och ser sig själv avsluta veteranen i antingen första eller andra ronden.

I don’t know if I have an opponent yet. I train every day. No, nothing about Cerrone. I would be happy if they give me him. He has a good name, but for me it’s an easy fight, easy win. I think first or second round, I would finish him.

 

UFCs president Dana White har tidigare kommit ut och sagt att Chimaevs önskan om att få gå en tredje match i UFC under augusti månad skall uppfyllas av organisationen. Dock har varken ett datum eller motståndare offentliggjorts. Cerrone, som har för vana att acceptera matcher oavsett motstånd, har han själv likt Chimaev hittills gått två matcher under 2020, om än med ett längre mellanrum.

Är Chimaev vs. Cerrone en intressant matchning? Skulle det bli en lätt match för svensken, som han säger?

Läs mer
-7
Dana Sad
Dana Happy

Ben Rothwell vs. Marcin Tybura till den 10 oktober

Anton

Ett möte i tungvikt är klart till UFC-galan den 10 oktober när den amerikanske veteranen Ben Rothwell skall ta sig an polacken Marcin Tybura i oktagonen. Matchen blir den andra Rothwell och tredje för Tybura under 2020.

Rothwell vs. Tybura

Två män av ansenlig tyngd är redo att tampas i oktagonen den 10 oktober, när Ben Rothwell (38-12) och Marcin “Tybur” Tybura (19-6) skall genomföra sin andra respektive tredje match för året under den planerade UFC-galan. Efter att ha inlett 2020 på gott vis med varsin seger, söker de två tungviktarna att ta en andra vinst för säsongen, och möjligtvis doppa tårna i divisionens rankning.

Ben Rothwell

Ben Rothwell har vunnit sina två senaste matcher på raken i UFC, där han bland annat besegrat den superbt långe holländaren Stefan “Skyscraper” Struve (29-12) via TKO i december förra året. Dessa välbehövliga vinster följde två förluster, som var inledningen på Rothwells återkomst till oktagonen efter en avstängning på två år för dopning. Nu återigen i god form, besegrade han senast tungviktsdebutanten Ovince “OSP” St. Preux (24-14) i maj detta år.

Marcin “Tybur” Tybura

Polacken Marcin Tybura har han likt sin motståndare Ben Rothwell två segrar på raken i UFC. Båda har kommit via enhälligt beslut för 34-åringen, som därmed har återfunnit en god vinstform efter en period av betydligt sämre resultat. Tybura har visat på en förmåga att bemästra östeuropéer den senaste tiden, när han i slutet av februari detta år besegrade moldaven Sergey Spivak (11-2), och i juli under UFC 251 ödelade ryssen Maxim Grishin (30-8-2). Nu redo för sin tredje match för året, väntas ett tufft motstånd i den rutinerade veteranen Rothwell.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Yair Rodriguez skadad – Missar matchen mot Zabit Magomedsharipov

Anton

Den efterlängtade fjäderviktsmatchen mellan mexikanen Yair Rodriguez och ryssen Zabit Magomedsharipov har ställts in till följd av en skada på Rodriguez. De två var planerade att kliva in i oktagonen i huvudmatchen under UFC-galan den 29 augusti.

Ingen Magomedsharipov vs. Rodriguez

En av de mest striking-orienterade matchningarna under året har fått ställas in efter att den nummer 5 rankade fjäderviktaren Yair “El Pantera” Rodriguez (13-2, 1 NC) skadat ankeln under träningen. Rodriguez skulle ha mött det ryske fenomenet Zabit Magomedsharipov (18-1), rankad nummer 3, i huvudmatchen en kommande UFC-gala den 29 augusti. De båda har stormat fram i organisationens fjäderviktsdivision den senaste tiden, där de överväldigat sina motståndare i oktagonen med en exceptionell skicklighet i det stående.

De två i UFC

Yair Rodrigues har gått obesegrad genom sina tre senaste matcher i UFC, där han bland annat bidragit till organisationens highlight-reel med en våldsam om än graciös knockout av Chan Sung “The Korean Zombie” Jung (16-5) i november 2018. Efter att ha gått två matcher mot den slagstarke amerikanen Jeremy “Lil’ Heathen” Stephens (28-18, 1 NC), där den senaste matchen slutade i en poängseger för mexikanen, lyckades Rodriguez slå sig in på topp-5 rankningen i slutdelen av förra året.

Zabit Magomedsharipov har hittills gått obesegrad genom sin UFC-karriär sedan han gick med i organisationen i september 2017. Efter en lyckad debut där han submittade Mike Santiago (22-13), har ryssen marscherat fram i 66-kg viktklassen med 6 raka segrar. Magomedsharipov har inte sett en förlust i buren sedan 2013, och hade en imponerande vinstsvit redan innan sitt inträde i UFC på 8 matcher. Rankad i topp-3 i fjäderviktsdivisionen, tillhör omnämns han ofta i diskussionen om nästa titelutmanare till mästaren Alexander Volkanovski (22-1).

Kattar till undsättning

Den nummer 6 rankade Calvin “The Boston Finisher” Kattar (22-4) skall ha erbjudit sig att ersätta Rodriguez. Detta rapporteras av MMA-journalisten Ariel Helwani, som dock även skriver att UFC hittills inte har besvarat Kattar.

Yair Rodriguez is out of the the Aug. 29 main event versus Zabit Magomedsharipov due to an ankle injury, Dana White confirmed fonight.

Calvin Kattar, via his manager Tyson Chartier, has agreed to step in on short notice. No word yet on what the UFC plans on doing.

Just be to clear here, Kattar offered to step in. UFC hasn’t decided yet what they’ll do with Zabit.

 

Kattar gick senast match den 16 juli, där han i huvudmatchen under UFC Fight Night 179 besegrade Dan Ige (14-3) via enhälligt beslut.

Läs mer
-6
Dana Sad
Dana Happy

RIZIN FF återvänder med två galor till helgen

Alexander Clausson

Den Japanbaserade organisationen ‘RIZIN Fighting Federation’ har inte arrangerat en gala sedan februari, tidigare i år. Till helgen återvänder man med två event på hemmaplan.

18 matcher på två dagar

Galorna kommer äga rum i Pia Arena MM, Yokohama i Japan. I huvudmatchen för RIZIN 22 kommer hemmasonen Yusuke Yachi ta sig an Brasiliens Roberto Satoshi Souza.

Under RIZIN 23 kommer Japans Kai Asakura möta landsmannen Hiromasa Ougikubo, i eventets huvudmatch.

MMA kommer få störst utrymme på galorna men tittarna kommer även få se en handfull kickboxningsmatcher.

RIZIN 22: Matchkortet

Nedan följer det nuvarande matchkortet för RIZIN 22.

 • Yusuke Yachi vs. Roberto Satoshi Souza
 • Ayaka Hamasaki vs. Tomo Maesawa
 • Kanna Asakura vs. Mizuki Furuse
 • Naoki Inoue vs. Shooto Watanabe
 • Rui Ebata vs. Seiki Ueyama — (kickboxning)
 • Nadaka Yoshinari vs. Yuushin — (kickboxning)
 • Tetsuya Saeki vs. Kouya Kanda
 • Rikuto Shirakawa vs. Kyohei Hagiwara
 • Erson Yamamoto vs. Kenji Kato

RIZIN 23: Matchkortet

Nedan följer det nuvarande matchkortet för RIZIN 23.

 • Kai Asakura vs. Hiromasa Ougikubo
 • Yuki Motoya vs. Mamoru Uoi
 • Yutaka Saito vs. Kazumasa Majima
 • Kento Haraguchi vs. Taiga (kickboxning)
 • Kotetsu Boku vs. Jin Aoi
 • Seiichiro Ito vs. Makoto Shinryu
 • Kaito vs. Daryl Lokoku — (kickboxning)
 • Yusaka Nakamura vs. Tatsuki Saomoto
 • Shintaro Matsukara vs. Koji Mori — (kickboxning)
Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
Inför UFC 252: Återupplev det andra mötet mellan Daniel Cormier och Stipe Miocic

Alexander Clausson

Under nästa numrerade UFC-gala är det tredje mötet mellan tungviktsmästaren Stipe Miocic och den tidigare dubbelmästaren Daniel Cormier inbokat.

Avgörande mötet

Cormier blev dubbelmästare när han besegrade Miocic, i samband med UFC 226, som ägde rum i juli 2018. I augusti förra året gick returmötet av stapeln och då återtog Miocic sin titel, genom att avsluta den tidigare dubbelmästaren via slag, i matchens fjärde rond.

I samband med UFC 252 kommer de båda alltså ställas mot varandra en tredje gång. Enligt egen utsago kommer matchen bli den sista i Cormiers MMA-karriär och Miocic kommer gå sin tredje match mot landsmannen i följd.

Även galans delade huvudmatch är ett möte i organisationens tyngsta division. Den tidigare mästaren Junior dos Santos kommer ta sig an Jairzinho Rozenstruik.

UFC 252: Matchkort

 • Stipe Miocic vs. Daniel Cormier
 • Junior dos Santos vs. Jairzinho Rozenstruik
 • Magomed Ankalaev vs. Ion Cutelaba
 • Pedro Munhoz vs. Frankie Edgar
 • Sean O’Malley vs. Marlon Vera
 • Herbert Burns vs. Daniel Pineda
 • John Dodson vs. Merab Dvalishvili
 • Felice Herrig vs. Virna Jandiroba
 • Livinha Souza vs. Ashley Yoder
Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Årets säsong av DWCS sätter igång inatt

Alexander Clausson

Dana White’s Contender Series (Dana White’s Tuesday Night Contender Series) sätter under onsdagsnatten igång med säsong nummer fyra. Åtta utövare kommer satsa på ett kontrakt med världens största MMA-organisation.

Match struken

I regel kliver tio kombattanter in i buren per event men under onsdagsnattens gala kommer endast fyra matcher gå av stapeln. Drabbningen mellan Kenny Cross och Damonte Robinson har strukits på kort notis. Enligt ‘MMA Fighting’ har kommissionen i Las Vegas satt stopp för Robinson, till följd av en ögonskada.

DWCS startades upp 2017, i syfte att få in nya ‘fighters’ till organisationen. UFC-presidenten Dana White och organisationens ‘matchmakers’ avgör, efter respektive event, om någon av deltagarna platsar på en officiell UFC-gala. Exempelvis erbjöds namn som Sean O’Malley och Greg Hardy kontrakt med organisationen efter sitt deltagande i programmet.

Under sensommaren och hösten är tio avsnitt av programmet inplanerade. Drabbningarna äger rum under onsdagsnätterna, svensk tid.

Matchkort:

 • Dustin Jacoby vs. Ty Flores
 • Uros Medic vs. Mikey Gonzalez
 • Luis Rodriguez vs. Jerome Rivera
 • Jose Flores vs. Jordan Leavitt
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.