Krönika Nyheter

USADA eller inte?

ufc historik

2015 var ett intressant år för alla som är intresserade av och följer UFC. Från att ha haft en relativt slapp inställning till dopingkontroller så beslutade UFC att anlita en oberoende instans för dopingtestning.

Vad är USADA?

United states of america anti doping agency är en ideell ickestatlig organisation vars syfte är att skydda atleter och behålla integritet inom sport.

USADA utför forskning inom området, genomför tester och övervakar all resultatanalys. USADA är även godkända av WADA som är det världsomspännande organet för motverkan av doping inom sport.

Under 2001 erkändes USADA av den amerikanska kongressen som ”den officiella antidopningsbyrån för olympisk, panamerikansk och paralympisk sport i USA”.

Även om USADA inte är en statlig enhet, finansieras det delvis genom narkotikakontrollpolitiken (ONDCP). Resten av deras intäkter kommer från avtal med olika organisationer tex UFC avseende dopingtester.

USADA och UFC

2015 chockerade UFC genom att berätta att de skulle leja bort all dopingkontroll till en extern part, nämligen USADA. USADA som anses vara det hårdaste organet inom reglering av otillåtna substanser skulle få sköta all hantering av dopingtester, utan någon som helst påverkan av UFC.

2015 var det vitt känt att det förekom en hel del doping inom MMA och närmare bestämt, inom UFC. Tidigare hade atleter testats i samband med match och inte alls i samma utsträckning avseende vilka substanser man testade för. Detta medförde inte särskilt många bestraffningar alls och det gick inte att kontrollera atleterna under den tiden de inte gick match vilket gav dem gott om tid att se till att en eventuell otillåten substans inte skulle ge utslag på testet.

Att nu ingå i detta samarbete, som innebar att atleterna kunde bli slumpmässigt testade när som helst vid ca: 5 tillfällen per år var nästan säkert att fälla flertalet atleter och det gick att förmoda att många skulle vara tunga namn.

Oväntat besked

Varför var detta chockerande? Jo, därför att UFC är ett företag, ett företag som vill tjäna pengar. De tjänar pengar genom att sälja fighter. Bra fighter och stora namn säljer mer. Bra fighter och stora namn är inte skyddade mot dopingtesterna USADA skulle utföra. Så att införa ett system som gav sig ut på jakt efter atleterna skulle garanterat synas på det finansiella resultatet.

I samband med att UFC och USADA ingick samarbete gick föredetta UFC-VDn Lorenzo Fertitta ut med det numera ökända citatet:

it’s going to get a lot worse before it gets better.

Frågan är om ens Fertitta visste hur rätt han hade, bara under det första året skördade USADA fler atleter än vad någon hade kunnat föreställa sig, däribland publikfavoriter som Jon Jones, Chad Mendez, Brock Lesnar, CroCop mfl.

Det mest kända exemplet för att verkligen ge en bild av hur stort detta var är UFC 200, Headline: DC vs Jones, en av de största matcherna någonsin….som inte blev av. USADA plockade Jones och huvudmatchen föll i bitar.

Att UFC var och är beredda att ta den finansiella smällen var lika chockerande som imponerande. För någonstans bottnar det i en vilja att göra sporten bättre och ett steg på vägen mot att ta bort stigmat från MMA som en smutsig sport.

Varför är det en stor grej?

Doping eller prestationshöjande substanser är och har alltid varit ett problem i alla sporter. Det är smutsigt och förstör sporter, så varför har inte USADA enbart hyllats?

Inom MMA skulle jag vilja säga att det är viktigare än i någon annan sport att kontrollera atleterna. Kolla så de inte på något sätt intar prestationshöjare. Anledningen till att jag tycker det är viktigare inom MMA än exempelvis cykling är att atleterna ställs mot varandra i en kamp som är så nära på liv och död som något kan vara utan att faktiskt vara på liv och död. Att en av de två atleterna skulle ha ett övertag är inte bara fusk i MMA, det kan vara direkt farligt.

För att diskutera varför en skarpare antidopingpolicy har fått negativa reaktioner så måste vi först gå tillbaka i tiden och se över MMA historiskt.

Att prestationshöjare har cirkulerat inom MMA i ganska hög utsträckning tror jag inte kommer som en överraskning för någon. I och med USADA spreds bilder på diverse atleter före och efter USADA på ett nästan komiskt vis. Givetvis en stor tragedi att det var så många som blev påtagligt förändrade, både fysiskt och psykiskt efter att hårdare antidopingspolicy införts. Men vi måste också se hur branschen har fungerat. Om man lyssnar på när Joe Rogan berättar om sina vänner som tävlat i Pride så nämner han att de, i sina avtal hade en fetmarkerad paragraf som underströk att i Pride testar de inte atleterna. Alltså ett incitament till att ta prestationshöjare. Det finns fler historier av den karaktären och det är nog bara att acceptera att MMA som sport har varit ganska uffig och gruffig under dess framväxt där det var mer regel än undantag med prestationshöjare.

Historiskt sett mer accepterat

Om vi nu bestämmer oss för att det historiskt sett har varit mer accepterat (i vissa fall till och med uppmuntrats) att ta prestationshöjande så börjar vi närma oss problemet som upplevts med USADA.

I och med USADAs intåg såg vi en drastisk förändring hos många fighters. Fighters som varit killers, rippade till tänderna och med kondition som en maratonlöpare såg helt plötsligt slappa ut. Mer hull, mindre muskler, mindre aggressivitet och färre vinster. Detta föll inte väl hos alla fans. Sporten gick igenom ett paradigmskifte helt enkelt och vad som kom ut på andra sidan drabbade en del atleter som man kan misstänka hade brukat prestationshöjare tidigare. Det var den initiala kritiken.

Vidare ansågs det att USADAs straff var alldeles för hårda och att de inte undersökte varje fall tillräckligt noga. Många atleter påstod att deras positiva tester härstammade från kontaminering av kosttillskott. Detta har i vissa fall visat sig stämma vilket i sin tur sänkt förtroendet för USADA.

Ett annat problem som uppstod var att så fort USADA ansåg att en atlet testat positivt så kommunicerades det direkt, utan närmare granskning. Detta skadade atletens varumärke i de fall det visar sig att testresultatet inte var vad det först verkade vara. Detta har dock ändrats numera för att skydda atleters värde tills dess att det faktiskt bevisats att de villigen intagit otillåtna substanser.

Var det bättre före USADA?

Givetvis inte. Det skulle gå att göra den här krönikan hur lång som helst med saker som USADA kunde gjort bättre. Saker som inte hanterats smidigt, straff som är för långa osv man skulle till och med kunna diskutera hurvida USADA är helt oberoende med tanke på att UFC betalar dem. Men för alla oss som älskar MMA, för alla oss som älskar sport så måste vi acceptera att en oberoende part som utför tester är det bästa alternativet. Det är åtminstone bättre än vad som var innan i UFC.

Jag vill påminna om att vi inte diskuterar cykling eller ett gäng som jagar efter en boll här. Inte för att på något sätt säga att det är mindre viktigt med antidoping i de sporterna men som jag nämnde tidigare, i MMA på den högsta nivån kan det innebära direkt livsfara för motståndaren.

Att avsluta samarbetet med USADA för att återgå till att testa vid matchtillfälle skulle sänka sportens integritet. Vi skulle ha mer rippade, aggressiva matcher i vissa divisioner och jag förstår att det kan vara lockande men det är inte rätt. Det är farligt. Det är inte bara farligt för atleterna utan även för sportens rykte.

Nu har jag inte ens tagit upp den stora majoriteten av fighters som aldrig rört en prestationshöjare. En som bundit upp sitt liv för sporten och sen bli besegrad av någon som fuskar. Det är inte så en sport ska fungera.

Bevisligen behövs inte otillåtna substanser för att bli bäst eller ens för att leverera förstklassiga fighter. Titta på superstjärnor som Conor McGregor, Daniel Cormier, José Aldo, Amanda Nunes, Stipe Miocic osv. De jag nämnde nu är inte bara bland de bästa någonsin. Alla är även bland de tio mest frekvent och alltid rena fightersarna i UFC.

Är USADA perfekt? Förmodligen inte. Är det det bästa alternativet vi har just nu och som gör ett fantastiskt jobb med att rena sporten? Otvivelaktigt ja!

Att återgå till vad som en gång var vore inte bara ett steg i fel riktning. Det vore rent ut sagt dumt.

Föregående artikel

Bantamviktaren Tom Duquesnoy pensionerar sig från MMA

Nästa artikel

B.J. Penn slår skamligt UFC-rekord

Skriven av

Simon Alvhed

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök