Blogg

Joakim Engbergs blogg: Hur du bygger en gameplan

 

Du som följer bloggen vet att UFC fightern Brad Picket var och tränade med mig i Göteborg för några veckor sen. Det verkar som om Brad blev nöjd med träningen och min kunskaps nivå för han bad mig ta en titt på hans nästa motståndare och hjälpa honom göra en gameplan. Detta är något jag verkligen gillar att göra och jag måste säga att jag utvecklats mycket på det området de senaste åren. Mycket tid gick åt till att studera Jr Dos Santos när det var meningen att Alistair Overeem skulle möta honom. Jag lärde mig mycket av de förberedelserna. Detta är en viktig del i modern MMA. Här är 5 punkter som kan hjälpa dig bygga en gameplan för nästa tävlingstillfälle.

 

1. Vanor

Det här är något som jag först hörde Freddy Roach säga. Titta efter vilka vanor din motståndare har. För flera år sedan när jag började göra gameplans åt mig själv och killarna jag tränade så försökte jag använda mig av en SWOT analys. Detta var något som rekomenderades i Martin Roneys bok ”Training for warriors” . I en SWOT analys tittar man bla på Styrkor och Svagheter. Har sedan dess gått ifrån den här modellen. Problemet med MMA är att styrkor och svagheter lätt kan ändras från en match till en annan. Dett finns många fighters som gjort enorma förändringar i delar av sitt game mellan matcher. Vanor däremot är mycket svårare att ändra på. Det är till och med så att ju längre du tränat, ju svårare kommer det vara att ändra på en rörelse som du gjort till en vana. Detta vet alla som försökt ”programmera om” en rörelse som blivit till vana.

 

2. Sämsta draget för motståndaren

Bra strategi handlar  inte om att andvända din bästa teknik/strategi utan istället den sämsta för motståndaren. Låt oss säga att ni båda är duktiga boxare. Även om du i de flesta matcher föredrar att hålla det stående så kan det vara en god ide att ta ner motståndaren och fightas på ett område där han känner sig ännu mer osäker än dig. Detta krävs ett väl balanserat game och disiplin hos fightern. Samma i det omvända har jag märkt vara sant. Man måste respektera vad motståndaren är specialiserad på, det fins en anledning till att han får just den tekniken att funger på alla han tidigare mött.

 

3. Ta hänsyn din/fighterns förmåga

Ta hänsyn till din fighters förmåga: Detta hänger ihop med ovanstående punkt. Det räcker inte med att bara veta vad som behövs för att besegra motståndaren, det ska fungera att utföra med din fighters nuvarande tekniska och fysiska nivå. Det är här det börjar bli komplicerat. Du kan ha världens bästa plan men är inte din fighter förmögen att genomföra den då är det bara något som kommer existera på papper. Här gäller det vara ärlig och försöka se matchningen på ett objektivt sätt.

 

4. Ta hjälp utifrån

Även om du gör en gameplan åt någon annan eller åt dig själv kan det vara till stor nytta att ta hjälp utifrån. De kan erbjuda ett annat perspektiv och har lättare att se objektivt på dig/din fighter och motståndaren.  Jag tror  till och med att det kan vara skadligt för fighterns prestation att titta allt för mycket på sin motståndare innan fight. Detta lämnas med fördel till en duktig coach.. Att titta för mycket på vad ens motståndare gör kan leda till att du fastnar i ett ”reaktivt tillstånd” där man går in i ringen och försöker förutsäga vad din motståndare ska hitta på. Det är inte så matcher vinns. Matcher vinns genom att vara först och ta initsiativ. Få motståndaren att reagera på det du gör i stället för tvärt om.

 

5. Träna, träna, träna

Nu när du vet hur din gameplan kommer att se ut så måste du träna…Mycket! Kunskap om hur du ska slå din motståndare är bara första steget. Nu måste du träna på det så det sitter i ryggraden. Behöver du tänka i ringen kommer du alltid vara ett steg efter. Din gameplan bör gå som en röd tråd i allt du gör. I din skuggboxning, när du slår på säck eller mitsar. I sparringen och teknik träning. Till och med din fysträning. Det bästa är att hitta partners som har liknande kroppsbyggnad och stil som din motståndare eller någon som kan härma motståndarens stil.

 

 

Föregående artikel

Dana White: Man säger inte nej till Joe Silva

Nästa artikel

Reza Maddog Madadis Blogg: Fyspass och Folkets pris

Skriven av

Jaser Davari

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök