Intervjuer Nyheter

Liam Pitts i exklusiv intervju efter MMA-debuten – ”Jag var bara så arg på alla”

Liam Pitts FCR debut

Liam Pitts tog sig tiden att diskutera sin debutmatch i MMA, om träningen på Allstars, vart intresset för MMA uppstod ifrån, om framtiden och vägen till UFC i en exklusiv intervju med Kimura.

Stor intervju med Liam Pitts efter debutmatchen i MMA

I lördags höll Fight Club Rush sin elfte MMA-gala. Med på kortet fanns Liam Pitts, som gick sin första match i MMA. Liam tog hem matchen via enhälligt domslut och kunde tysta alla tvivlare. Men det var inte bara dramatiskt i matchen. En teknikalitet i regelverket gjorde att matchen var i stor fara fram till en timme innan matchstart. Kimura fick en pratstund med det nya stjärnskottet Liam, efter hans debutmatch.

 ”Jag ska inte försöka knocka personen med varje slag”

Efter sin första match hade Liam mixade känslor. Han var nöjd med att den hade gått alla ronder och att han hade fått bevisa sig att han är här för att slåss på riktigt. Men inför nästa match känner han att det finns en del saker som han måste bättre på.

Jag känner att jag är nöjd med att matchen gick fullt ut. Fick mycket erfarenhet liksom. Jag  höll matchen stående för det mesta. Alla vet ju att jag är svensk mästare i brottning, så jag är nöjd att jag fick mer erfarenhet på striking biten. Det är lite jag behöver jobba på. Jag ska inte försöka knocka personen med varje slag.

Eller jag hade mixade känslor om jag ska vara ärlig. Jag var inte speciellt nöjd med mitt performance direkt efter. Jag vet själv att jag gjorde mycket dålig. Jag var för emotionell och ville knocka honom för mycket.

Jag ser inte bara det här som tävling. Det är liv eller död för mig. Det låter kanske inte så snyggt, men det är så det är för mig. Jag var lugn och kalkylerad, men jag försökte knocka honom med varje slag. Det var mitt misstag där. Så jag var lite missnöjd över det.

Men jag är nöjd att det blev som det blev. Jag fick mer lärdom av den här matchen som gick full tid, än vad jag hade fått om jag körde över honom i första ronden.

Liam Pitts i buren med Noah Hedenberg Persson

Liam Pitts om sin motståndare: ”Han såg rädd ut när jag såg in i hans ögon”

Från början skulle Liam möta Mojtaba Yousefzehi i debutmatchen. Men då Mojtaba blev tvungen att dra sig ur mötet på grund av skador, hoppade i stället Noah Hedenberg Persson in på kort varsel. Bytet påverkade inte Liam då han kände sig redo att slåss i vilket fall. Under invägningen mellan de båda så såg Liam in i ögonen på Noah. Enligt Liam så utstrålade Noah en blick som visade att han inte var redo för matchen. Men när de båda skulle klev in i buren hade Noahs blick ändrats.

När jag såg honom på invägningen så såg han inte redo ut. Han såg rädd ut när jag såg in i hans ögon. Men sen när jag gick in i buren så gav han tillbaka samma blick som jag hade. Men det påverkade inte mig, det gjorde mig snarare glad. Då visste jag att han ville skada mig lika mycket som jag ville skada honom.

Han var tuffare än jag trodde. Hans förra match var i 70kg. Det är två viktklasser över mig. Jag går runt på 63kg och han går ju runt på typ 70kg. Jag tror att det bidrog till att han kunde ta mina slag.

Det var väldigt nära att debutmatchen inte blev av för Liam

Inför sin debutmatch var det inte så enkelt för Liam att bara fokusera på matchen. Först så drog hans motståndare sig ur som nämnt tidigare och sedan så hade man missat att man behövde ett fysiskt tävlingskort för att få gå matchen, något som anlände med bud från Småland en timme innan matchen.

I Sverige måste alla som tävlar i fullkontaktssporter ha ett fysiskt tävlingskort för att tävla. Blir man knockad blir man satt i karantän och får inte tillbaka kortet förrän man vilat upp huvudet. Det innebär att kortet är kritiskt för att få ställa upp i matcher.

Det där var ju kaos. Det var ju nästan så att jag behövde representera USA. Säga att jag tränade för någon klubb i Kalifornien, istället för Allstars. Det var mycket kaos, dagarna innan liksom. Mycket som ändrades i planering. Käkade pasta en och en halv timma innan fajt och fixa kort liksom. Det var ju lite segt att jag fick reda på det några timmar innan jag skulle köra.

Tävlingskortet fick jag någon timma innan jag gick på. Jag stod i omklädningsrummet och höll på att byta om. Egentligen så ljög de för mig och sa att jag redan hade fått det utan att jag hade det. Det hade kunnat sluta mycket värre om jag inte hade fått det. Men shit att man måste ha ett fysiskt tävlingskort.

Vem är det som har fysiska grejer nu för tiden. Jag hade digitalt intyg för att tävla i brottning, svenska brottningsförbundet. Det hade jag på min mobil, men det var tydligen inte godkänd. Så jag behövde ha det fysiskt.

Liam ser alla på Allstars som inflytande för sin MMA-karriär

Liam har många på gymmet Allstars att tacka för sin utveckling inom MMA. Men han kan inte välja ut bara någon då han ser det som en helhet. I stort sett alla ha haft någon form av inflytande på honom.

Det går liksom inte att säga bara en. Det är ju nästan hela Allstars som helhet. Momo har hjälp mig mycket, Andreas har hjälpt mig mycket. Sedan hjälpte Khamzat mig som fan när jag väl kom till gymmet. När jag var liksom tretton/ fjorton bast. Bilal också. Alla har hjälpt mig otroligt mycket. Men nu inför det här träningslägret har Momo, Andreas [Michael] och Dan [Karlsson] och dem där hjälpt mig jävligt mycket.

Det är det som är bäst med Allstars. Det är en sådan jävla variation.  Det finns folk i alla viktklasser. Proffs eller amatörer. Alla är grymma liksom. Det är det som är bra.

Liam Pitts på väg in i buren med coacherna Andreas Michael och Mohammad Babadivand

Alexander ”The Mauler” Gustafsson hade stor inverkan i Liams MMA-intresse

Liam startade med kampsport i relativt tidig ålder. Han började med judo och håller nu på och tränar det mesta inom kampsport. Men det riktigt stora intresset för MMA och specifikt UFC kom i samband med att Alexander ”The Mauler” Gustafsson (18-7) började stiga inom organisationen.

Jag har alltid hållit på med kampsport. Jag har hållit på med MMA sedan jag var tolv kanske. Stor del av det var ju Alex helt klart. Liksom att det var en svensk och vad han hade åstadkommit i UFC. Det visade att det kan vara möjligt, bara du jobbar hårt liksom.

Jag tittade inte på det hela tiden liksom. Men jag fastnade i det på ett annat sätt kanske runt Alex-tiden. När jag tänkte, shit, det är kanske det här man ska försöka göra själv.

Liam ser UFC som sin destination i MMA-karriären

Just nu jobbar Liam bara på att bli bättre inom MMA. Men hans mål är att ta sig hela vägen till UFC och vägen dit är full fokus och hårt arbete. Vilka galor han slåss på spelar inte så mycket roll. Det är motståndet som är det viktigaste. Att han får motstånd som hela tiden hjälper han att utvecklas och bli mer erfaren.

Jag bara tar det lite som det kommer. Jag har inte siktat in mig på någon organisation. Sådant tycker inte jag är så viktigt. Det jag tycker är viktigast är UFC. Att man i slutändan hamnar där. Sedan så bryr jag mig inte så mycket om vart jag hamnar innan. Det handlar bara om att samla erfarenhet mot bra motstånd. Sedan så struntar jag vilken gala det är eller något sådant.

Att slåss på FCR var grymt. Jag kommer ju garanterat göra det igen. Men jag känner ingen stress att jag måste köra på FCR. Jag skulle kunna köra var som helst egentligen. Vare sig det är SM, VM eller vad som helst. Det är bara att samla erfarenhet egentligen. Det är ju bra att förbereda sig med galor som FCR. Förbereda sig på hur det är i rampljuset när man blir proffs. Den här fajten som amatör fick ju mer uppmärksamhet än många proffsmatcher. I mina ögon så var det här minst lika jobbigt som en proffsmatch liksom.

David Jacobsson tror att Liam Pitts är personen som kan få Sveriges intresse för MMA att växa

I en tidigare intervju med David ”Fat boy Slim” Jacobsson (10-3) berättade han att om det är någon som kan få det allmänna intresset för MMA att växa i Sverige så är det nog Liam Pitts. Detta då Liam redan har ett stort följe av människor som nödvändigtvis inte kollar på MMA.

Det var ju schysst sagt av honom. Jag skulle nog hålla med faktiskt. Detta var ju min första amatörmatch i a-klass. Det visades på Aftonbladet plus, det kom reklam på Youtube. Det var jävligt stort liksom. Man har ju sett responsen. Det var otroligt många som har brytt sig och engagerat sig. Många som kanske inte hade tittat på FCR eller MMA. FCR fick ju väldigt mycket mer visningar på grund av att det hade mig på kortet. Det var nog därför de satte mig så högt upp också. Sen så handlar det inte bara om det. Utan det handlar om att jag ska kunna leverera också. Och det tycker jag att jag gjorde också.

Liam Pitts landar slag mot Noah Hedenberg Persson

”Kampsport har ju på många sätt räddat mig”

Det var många som tvivlade på om Liam tog MMA-karriären seriöst. Många andra kändisar/atleter från andra sporter har doppat tårna i kampsport. Men detta har ofta bara varit för PR eller snabbt tjäna pengar. I Liams fall så tar han det seriöst och kampsport är en stor del av hans liv.

En del av mig är bara en vanlig ungdom. En annan del av mig är ju atleten. Den som tränar och sliter arslet av sig. Kampsport har ju på många sätt räddat mig i många lägen. Hade det inte varit för det så vet jag inte vad jag hade gjort helt ärligt. Det är det jag tänker på 90 procent av tiden och det enda jag vill göra egentligen.

Kampsport kommer alltid vara en del av mig. Sen när jag är gammal och pensionerad så kommer jag säkert coacha andra folk och sådan där saker. När jag är gammal gubbe. Jag kommer aldrig släppa det helt. Men det är ett tag kvar.

Liam siktar på tio amatörmatcher innan proffsdebuten

Liams debutmatch var i A-klass och han siktar på kanske tio stycken amatörmatcher innan han går proffsmatch. Men någon speciell motståndare har han inte tänkt ut då Liam vet att det är han som lockar folk till platserna.

Jag har tänkt på det. Men jag har inte tänkt exakt antal. Men jag skulle tro att tio stycken amatörmatcher kanske är bra. Jag kommer inte vara någon av de som kör 40 amatörmatcher innan de kör proffs.

Jag ser mig inte riktigt i MMA-Sverige. Jag ser mig själv någon annanstans. Det är ingen som jag känner, att han vill jag möta. Det är ju egentligen jag som säljer hela skiten själv. Egentligen skulle det kunna vara Liam Pitts mot en handduk. Om ni förstår vad jag menar. När det handlar om att sälja en fajt och sådan där saker. Då är det bara jag som har gjort det. Men jag aldrig tänkt på det. Jag fokuserar mycket på mig själv. Jag sitter inte och tänker på alla andra. När det kommer till att sälja platser. Just nu finns det ingen i MMA-Sverige som kan matcha det.

Liam Pitts får tips från coacherna Andreas Michael och Mohammad Babadivand

Mohammad Babadivand flikar in i intervjun

Mohammad ”Foxy” Babadivand (6-0-0, 1NC) är en av Liams coacher och en av de som hjälpte Liam inför sin debutmatch. Kimura hinner även diskutera lite om han och Liams relation, om hur Momo fastnade för MMA och om Liams framtida motstånd.

Momo började träna MMA med sin vänner, men efter en några månader var han den enda som blev kvar. Han berättar vad som fick honom att brinna för MMA.

Det var ju själva hänget, träningen, den här gemenskapen som man har tillsammans. Kärleken till sporten, jag fastnade direkt för själva sporten. Man lär ju sig disciplin, lärde känna mycket folk. Sedan själva sporten, jag fick direkt en kärlek till den. Så det var typ det.

Momo fortsätter att berätta om sin relation till Liam och vad han får ut av det som coach.

Det här går ju djupare. När man tränar varje dag med varandra, när man äter, svettas ihop, umgås varje dag. Så man blir som en familj. Det är inte bara själva träningen du vet. Man skapar ju en relation. Han är som en lillebror, det är så det känns.

Det som gör mig glad, lycklig och stolt är när han tar till sig teknikerna, och jag får följa med hans utveckling. Man blir stolt som en coach. När det går bra för eleverna. Man får följa deras utveckling, så det är roligt.

Liam Pitts intervju efter matchen

Liam Pitts – ”Where are the fucking doubters now?”

Efter sin debutmatch så valde Liam att ta micken till sig och ropa ut några ord till alla som har räknat ut honom inför hans match. I bakgrunden syntes Momo och Andreas skrattandes.

Jag var bara så arg på alla. För hela veckan hade ju folk sagt att jag inte var någon riktig fighter, jag är bara någon kändis. Han kommer knocka dig. Så man var ju lite arg.

Momo berättar även att inför Liams debutmatch var det många inom Amatör-MMA som ville möta Liam. Men efter hans match så tystnade rösterna.

Momo: Sverige-eliten inom amatör. Bara de bästa ville möta Liam. Så betyder det någonting.

Liam: Jag tror fler ville möta mig innan för att jag var den lättaste fajten för mest exponering. Sen så tror jag folk fortfarande kommer misstro en, även efter det här.

Momo: Det var skitmånga som hade skrivit till mig innan [Om att de ville möta Liam]. Jag svarade, för skojs skull, att det kunde vi göra. Tre av dem har inte svarat mig. Nu blir det tufft att hitta match till honom. Det är det som är jobbigt. Det kommer sluta med att han får kliva till proffs direkt.

Vilka som fortfarande vågar möta Liam efter sin debut återstår att se. I värsta fall kanske vi får se han möta en handduk i nästa match.

Föregående artikel

Cain Velasquez häktad för mordförsök på anklagad pedofil

Nästa artikel

Mike Brown: Jorge Masvidal kommer inte att påverkas av Colby Covingtons kommentarer

Skriven av

Marcus Carlsson

Relaterade Artiklar

Sök