Jeanpier Basauri

Tjena Kompis: En krönika om Kampsportsklubben Nacka Dojo

Simon Tingberg

Tjena Kompis! Ni som är intresserade utav Brasiliansk Jiu-Jitsu ”BJJ” har säkert hört talas om Nacka Dojo. Kamsportsklubben där ”Tjena Kompis” mentaliteten genomsyrar dom fina lokalerna. Klubben som grundades utav svartbältaren Ingmar Sköld. Idag är Ricard Carneborn sportchef på Nacka Dojo, Ricard som har flera medaljer i SM, EM och VM.

Brasiliansk Jiu-Jitsu

Klubben har några utav Sveriges främsta utövare inom BJJ. På klubben så tränar BJJ utövare som Fredrik Widgren och William Seth Wenzel som båda vunnit EM guld i Sport Jiu-Jitsu. Eva My Persson som vunnit VM guld i NoGi VM i Anaheim 2018 samt SM guldvinnare i Submission wrestling två år i rad. På klubben tränar också svartbältaren Ralf Carneborn med flera SM Guld på meritlistan.

För er som inte redan visste det så finns det andra kampsporter att utöva på Nacka Dojo som Thaiboxning och MMA.

Bildresultat för nacka dojo

MMA klubbar

Med Alexander Gustafssons framgångar i UFC så öppnades dörrarna öppna för MMA som en rumsren sport som kan fylla Globen fullt med skrikande fans likt en SM Final i ishockey. Gustafssons klubb Allstar Training Center är den klubb som innehavt flest proffsfighters. Förutom Gustafsson så har Allstars haft proffs som engelsmannen Jimi Manuwa, Ilir Latifi, Daniel och David Teymur alla i UFC. Pride och UFC veteranen och numera Superior Challange mästaren David Bielkheden tränar också på Allstars samt UFC veteranen Reza Madadi.

Förutom Allstars så finns Pancrase Gym med Oliver Enkamp och Karl Albrektson båda i Bellator MMA samt PFL fightern Sadibou SY.

Nacka Dojo som tidigare nämnt är en utav Sveriges om inte Sveriges största BJJ klubb har som redan nämnt också MMA pass på sitt träningsschema. Den mest välkända fightern är Simon Sköld. Denne som inledde sin proffskarriär mot tuffe Niklas Bäckström, 2010 bjöd Bäckström på tufft motstånd men förlorade genom TKO i den tredje ronden. Sköld inledde med ett record på 2-5 i sina sju första fighter som proffs men vände sedan på karriären och vann sex raka fighter på avslut. Det spekulerades om att Sköld skulle värvas till en utav dom större organisationerna som UFC eller Bellator, vilket inte blev fallet. Sköld fick senare möta Diego Nunes om fjäderviktsbältet på Superior Challange och förlorade genom submission i den första ronden.

Bildresultat för simon sköld

Förutom Sköld så tränar den tidigare världsmästaren i amatör MMA, Anna Astvik på klubben som numera är proffs men som tyvärr inlett sin proffskarriär med två raka förluster precis som Sköld gjorde.

Tjena Kompis mentaliteten finns på klubben. Detta innebär att alla som vistas på Dojon är kompisar och att man värnar om den goda stämningen och gärna välkomnar nya medlemmar. Den goda stämningen och respekten märks. Man bugar när man äntrar mattan och alla hälsar på varandra. Simon Sköld tävlar under namnet ”The Gentleman”.

Jag fick inför denna krönika en pratstund med Jeanpier Basauri, ännu en proffsfighter på Nacka Dojo som på en gentlemans vis berättade om resan från amatör till proffs, Nacka Dojo som förening samt om MMA framtiden på klubben.

Jeanpier Basauri

Trettio åriga welterviktaren Jeanpier Basuari som kallas för JP är lugnet själv under intervjun. Trots att han pratar om en ”våldsam” sport som MMA så låter han alltid väldigt respektfull och trevlig. JP har varit medlem på Nacka Dojo sedan tio år tillbaka och berättade vad som fick honom att börja.

Jag hade ingen erfarenhet utav kampsport innan utan det var fotboll som gällde för min del. Jag hade dock tittat mycket på olika kampsporter och var sugen på att prova. Jag besökte flera klubbar men kände med detsamma när jag besökte Nacka Dojo att det var klubben för mig. Alla var verkligen jätte trevliga. Det var hårt på träningarna men det märktes att syftet var att man hela tiden skulle lära sig.

Jeanpier Basauri

JP tränade allt bland det Nacka Dojo erbjöd. Mycket grappling och JP har idag lila bälte BJJ och skulle dagen efter vårt samtal åka till Östersund för att tävla i BJJ SM. Men också Thaiboxning och MMA. Viljan att tävla inom MMA kom då JP ville utmana sig själv.

Jag kommer från Peru och har där haft en uppväxt som präglats utav mycket våld. Att tävla inom MMA var en utmaning till mig. Jag gjorde min debut som amatör för ca fem år sedan.

JP tränar ca 14 pass i veckan, varav åtta kamsportspass och resterande är styrka och konditions träning. Då Nacka Dojo bara har tre MMA pass per vecka så blir det mycket annan kamsportsträning och framförallt grappling för JP. Bättre träning inom grappling än den på Nacka Dojo kan man inte få menar JP. Sedan ger våra thaiboxnings instruktörer mycket för vårt stående menar JP.

Det finns mycket möjligheter om man vill träna på egen hand och sparras med någon eller drilla tekniker i det stående. Och det finns många bra instruktörer som ställer upp för en och tränar enskilt med en.

JP som gått sina två proffsfighter på Superior Challange har haft samma coacher i sin ringhörna under båda fighterna. Thaiboxnings och MMA coachen Alex Nsundi som bland annat coachat UFC veteranen Papey Abedi. Ricard Carneborn som är svartbältare i BJJ men också mångårig erfarenhet som coach. Sambon Eva My Persson som är världsmästare i NoGi. Detta menar JP har gett honom en mångsidig coaching i både det stående och markkampen men även det sociala. Då han och sambon som båda har varsin kamsportskarriär alltid stöttat varandra i deras framgångsambitioner.

JP har imponerat i sina två fighter som proffs även om resultaten inte gått JP:s väg. I debuten som proffs förra året mötte han lovande talangen Adam Westlund. I en väldigt jämn och underhållande fight så vann Westlund genom enhälligt domslut. JP hade dock i fightens sista sekunder hamnat i topp position och var nära ett avgörande.

Han vann rättvist andra och tredje ronden även fast det var jämnt. Men hade jag fått tio sekunder till så hade jag hittat avslut.

Nästa fight som proffs blev mot Robin Roos som JP tidigare besegrat som amatör. Fighten var väldigt underhållande där dom båda turades om att ta emot sparkar med ett leende. Roos tog över i den andra ronden och fick in flera träffar på JP som dock i rondens slutsekunder fick ner Roos och levererade stenhård ground and pound. I rondvilan inför den tredje ronden så kunde inte JP se på ena ögat vilket fick JP:s coacher att stoppa fighten.

Det var väldigt tråkigt då jag verkligen ville fortsätta. Som tävlingsinriktad vill du fortsätta. Men det är inget jag skyller på mina coacher. Jag svarade som det var att jag inte kunde se på ena ögat. Jag är själv coach och ibland måste coachen skydda fightern från sig själv. Men jag ville självklart fortsätta. Jag vet att jag kan mycket bättre än vad resultaten har visat. Det kommer alla att få se i framtiden.

Att gå från amatör till proffs har inte påverkat JP särskilt mycket i hur han förbereder sig i sitt tävlande.

Jag har alltid tränat hårt även som amatör. Jag har dessutom tävlat på hög nivå i grappling länge. Men det var dock väldigt stort att få debutera som proffs på Superior Challange.

JP som är fast besluten om att fortsätta tävla inom MMA tror stenhårt att Nacka Dojo är rätt klubb att ta honom vidare i hans utveckling. Träningskompisarna och tränarna på Nacka Dojo är dom som kan motivera honom det lilla extra. Samtidigt framhäver JP att i slutändan så måste man motivera sig själv och JP vill bli det bästa som han kan bli oavsett vart det tar honom.

Även om man drömmer om att en dag få fightas i en stor organisation internationellt så måste man först fokusera på att bli så bra som möjligt. Jag kan mycket mer än vad jag hitintills har visat.

Ironiskt nog så ska JP:s tidigare motståndare Westlund och Roos möta varandra under Superior Challange 20 senare i år. JP skulle väldigt gärna möta båda igen och har meddelat Babak Ashti ”grundare utav Superior Challange” att han är tillgänglig om någon utav dom skadar sig.

Jag vill möta dom båda igen, jag har inget otalt med någon utav dom och dom vann rättvist men jag vet att jag kan besegra dom. Jag har sagt till Babak att jag håller mig i form och är redo att ersätta om någon utav dom skadar sig.

JP vill gärna fightas igen och letar efter motståndare. Han var bokad att möta Oskar Biller under Fight Club Rush i augusti men JP fick dra sig ur pågrund utav skada. Tråkigt då Biller tidigare gett JP hans enda förlust som amatör.

Riktigt tråkigt ville verkligen ha den returmatchen. Vår förra fight slutade med delat domslut. Tar inte ifrån honom segern men ville få revansch. Jag letar aktivt efter en fight men har inte hittat någon motståndare som är tillgänglig.

JP är en god ambassadör för sin klubbs motto Tjena Kompis. Han hälsar glatt på alla som passerar och hyllar även sina motståndare. JP har trots förlusterna visat stor kämpaglöd så jag är övertygad om att vi kommer har mer att se av JP i ringen. Vi avslutar intervjun genom att prata om framtiden inom MMA på Nacka Dojo då JP även coachar.

Det finns flera lovande fighters på Nacka Dojo som kan bli proffs. Eva My Persson bland annat hon är riktigt bra. Fredrik Widgren gjorde amatör debut i A-klassen tidigare i år och vann dominant i första ronden. Vi har flera unga talanger som Samir och Mashrab.

 

+10
Dana Sad
Dana Happy
Här är den svenska landslagstruppen inför VM! – ”Vi hjälper varandra som ett TEAM”
Hett
David Jacobsson sparkar Anatoly Tarasenko
David Jacobsson inför huvudmatch på Fight Club Rush 11 – ”Jag är bättre än honom överallt, men han har bättre skägg”
Hett
Ciryl Gane Francis Ngannou
Francis Ngannou: Jag knockade Ciryl Gane med en huvudspark
Hett
Aljamain sterling TJ dillashaw
Aljamain Sterling: T.J. Dillashaw borde fått fängelsestraff för sin doping
Hett
Jake Paul knockar Tyron Woodley i returmatchen
Tyron Woodley om Jake Paul: ”He would literally fuck you all up”
Hett

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.