Okategoriserad

Oliver Enkamp vinner ”Årets Svenska Submission” – uttalar sig om avslutet | Kimura Awards 2022

Oliver Enkamp sträcker upp handen efter vinst

”Årets Svenska Submission” för 2022 har utsetts. Utmärkelsen gick till av av Sveriges mest kreativa och mångfacetterade avslutare. Kimuras medarbetare diskuterades fram vinnaren.  

Oliver Enkamp stod för ”Årets Svenska Submission” 2022

Under 2022 stod Sveriges fighters för en rad avslut via submission som kan vara vara värda att lyfta fram. Moe Ahmadi tog hem två vinster via rear-naked choke och både avsluten kom i drabbningarnas respektive första rond. Även den proffsdebuterande Djaba Murtazaliev hittade en fin rear-naked choke. Khamzat Chimaev använde sig av en D’Arce Choke för att besegra Kevin Holland i samband med UFC 279. För att nämna några.

Trots många fina kandidater var Kimuras medarbetare eniga om att Oliver Enkamps submission mot Mark Lemminger skulle ta hem utmärkelsen. Drabbningen ägde rum i samband med Bellator 281. Enkamp stötte på tidiga motgångar under fighten, men lyckades vända på matchbilden och hitta avslutet.

Desto mindre eniga var medarbetarna kring vilken typ av submission det rörde sig om egentligen. Det officiella vinssättet är avslut via en buggy choke, men var det inte mer av en inverted triangle? Kimura kontaktade Enkamp för att reda ut den ovannämnda frågeställningen och be om en beskrivning av avslutet.

Det var egentligen en inverterad triangel-strypning, men kommentatorn trodde det var en buggy choke på sättet jag kopplade armarna. Dom la jag dock bara till som extra kontroll, fast det i själva verket var benen som stod för strypningen.

Det lustiga var att allt skedde på autopilot då jag fått käka en ordentlig smäll ronden innan – så kroppen rörde sig själv utan att sinnet riktigt var med på vad som hände! Detta bevisade för mig hur viktigt det är med repetition av tekniker – att drilla dem på samma sätt tusentals gånger så att nervbanorna blir så pass starka att man kan utföra dem per automatik även i sina värsta stunder.

Läsaren kan ta del av avslutet i klippet nedan.

Härnäst väntar en match mot Luca Poclit för Enkamp. Drabbningen äger rum i samband med Bellator 291, som går av stapeln i Dublin, Irland, den 25 februari. Enkamps totala matchfacit lyder 11-3-0.

Vinnare av Kimura Awards 2022

Vinnare av Kimura Awards 2021

Röstmanipulering avgjorde resultatet i vissa kategorier och dessa omröstningar ogiltigförklarades. Kategorierna avgjordes istället av Kimuras medarbetare.

  • Årets Svenska Match: Jonny Touma vs. Zoran Milic
  • Årets Svenska Gala: Fight Club Rush 9
  • Årets Svenska Fighter: Khamzat Chimaev
  • Årets Svenska talang: Josefine Lindgren Knutsson
  • Årets Svenska Knockout: Samuel Barks flygande knä i samband med Wolf Fight Promotion 3
  • Årets Svenska Submission: Khamzat Chimaevs rear-naked choke mot Li Jingliang

Vinnare av Kimura Awards 2020

Föregående artikel

UFC 287: Israel Adesanya vs. Alex Pereira 2 är bokad och klar

Nästa artikel

Conor McGregor påkörd av bilist under cykeltur – ”Kunskaperna räddade mitt liv”

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök